Papa Francisc: Călătoria în Bahrain, „un nou pas” în dialogul dintre creștini și musulmani

09.11.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat miercuri că vizita sa în Regatul Bahrain din Golf a fost un nou pas în crearea unor „alianțe fraterne” între creștini și musulmani. Sfântul Părinte a vorbit pe 9 noiembrie, în timpul audienței sale publice din Piața San Pietro, despre vizita făcută în 3-6 noiembrie în Bahrain, o țară mică, cu o majoritate covârșitoare musulmană, situată în Golful Persic. „Călătoria în Bahrain nu ar trebui să fie văzută ca un episod izolat”, a spus el. „A fost parte a unui proces inițiat de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea când a mers în Maroc”. De aceea, a continuat el, „prima vizită a unui Papă în Bahrain reprezintă un nou pas în călătoria dintre credincioșii creștini și musulmani – nu pentru a confunda lucrurile sau pentru a dilua credința, ci pentru a crea alianțe fraterne în numele părintelui nostru Abraham, care a fost un pelerin pe pământ sub privirea milostivă a unicului Dumnezeu din Ceruri, Dumnezeul păcii.”
„Și de ce spun că dialogul nu diluează [credința]?”, a spus Sfântul Părinte. „Pentru că pentru a dialoga trebuie să ai propria identitate, trebuie să pornești de la identitatea ta. Dacă nu ai identitate, nu poți dialoga, pentru că nici tu nu înțelegi ce ești.” Motto-ul vizitei Papei Francisc în Bahrain a fost „Pace pe pământ între oameni de bunăvoință”. Călătoria a inclus întâlniri cu oficiali guvernamentali, lideri musulmani și cu comunitate catolică, inclusiv o Liturghie cu aproximativ 30.000 de persoane pe stadionul național de fotbal din Bahrain. Minoritatea creștină din Bahrain este formată în mare parte din imigranți, în special din India și Filipine. Mai mult de 70% din populația totală – 1,5 milioane – este musulmană, în timp ce în țară trăiesc doar aproximativ 161.000 de catolici, potrivit statisticilor Vaticanului din 2020.
Papa Francisc a declarat miercuri că a fost minunat să vadă numeroșii imigranți creștini din Bahrain. „Frații și surorile în credință, pe care i-am întâlnit în Bahrain, trăiesc cu adevărat «în călătorie»”, a spus el. „În cea mai mare parte, ei sunt muncitori imigranți care, departe de casă, își descoperă rădăcinile în poporul lui Dumnezeu și familia lor în cadrul familiei mai mari a Bisericii. Și ei merg înainte cu bucurie, cu certitudinea că speranța lui Dumnezeu nu dezamăgește.” Sfântul Părinte a subliniat că Regatul Bahrain este un arhipelag format din 33 de insule, ceea ce „ne ajută să înțelegem că nu este necesar să trăim izolându-ne, ci apropiindu-ne” – lucru care ajută la pace. A mai spus că „dialogul este «oxigenul păcii»”, nu doar într-o națiune, ci și într-o familie. De exemplu, dialogul poate contribui la aducerea păcii între un soț și o soție care se ceartă. De-a lungul vizitei sale în Bahrain, a spus Pontiful, a auzit de mai multe ori dorința de a se înmulți întâlnirile și de a întări relațiile dintre creștini și musulmani în această țară.
A amintit un obicei din acea parte a lumii de a pune mâna pe inimă atunci când se salută o altă persoană. „Am făcut și eu acest lucru”, a spus el, „pentru a face loc în mine pentru persoana pe care o întâlneam”. „Căci fără această primire, dialogul rămâne gol, iluzoriu, rămâne la nivelul unei idei și nu al realității”, a spus el. I-a încurajat pe catolici să aibă „inimi deschise”, nu inimi închise și dure, și a spus că ar dori să transmită „bucuria autentică, simplă și frumoasă” a preoților creștini, a persoanelor consacrate și a laicilor pe care i-a întâlnit în Bahrain. „Întâlnindu-ne unii cu alții și rugându-ne împreună, am simțit că avem o singură inimă și un singur suflet”, a spus el. La începutul audienței generale, Papa Francisc a atras atenția asupra a doi copii „curajoși” care se apropiaseră de platforma pe care stătea el. Acești copii „nu au cerut permisiunea, nu au spus: «Ah, mi-e frică» – au venit direct”, a spus el. „Ne-au dat un exemplu despre cum trebuie să fim cu Dumnezeu, cu Domnul: mergeți înainte”. „El ne așteaptă mereu”, a continuat Papa. „Mi-a făcut bine să văd încrederea acestor doi copii: a fost un exemplu pentru noi toți. Așa trebuie să ne apropiem mereu de Domnul: cu libertate.”