Vaticanul exprimă din nou îngrijorări cu privire la Calea sinodală din Germania

26.11.2022, Vatican (Catholica) - Vaticanul a publicat joi textul integral al ultimelor avertismente cu privire la o altă schismă dinspre Germania, exprimând îngrijorări și obiecții fundamentale împotriva Căii sinodale. Doi Cardinali importanți și-au exprimat rezervele argumentate teologic în întâlniri directe cu Episcopii germani vinerea trecută, avertizând că acest proces „rănește comuniunea Bisericii”. Criticile au fost publicate pe 24 noiembrie atât în ziarul oficial al Vaticanului, cât și pe site-ul de știri al Vaticanului. Acestea au inclus sugestia unui moratoriu asupra procesului – o propunere refuzată în discuțiile avute cu Episcopii germani la Roma, pe 18 noiembrie, potrivit CNA Deutsch.
Principala preocupare este unitatea cu Biserica, a explicat Cardinalul Marc Ouellet, prefect al Dicasterului pentru Episcopi. „Mai mulți critici ai actualei orientări a Căii sinodale din Germania vorbesc deschis despre o schismă latentă pe care textele pe care le propuneți amenință să o consolideze în forma sa actuală”, a scris el. Calea sinodală – care nu este un Sinod – riscă să vizeze nu atât realizarea de inovații pastorale, cât încercarea unei „transformări a Bisericii”, a avertizat Cardinalul Ouellet în declarația sa, publicată în limba germană de CNA Deutsch. Mons. Ouellet a spus că sugestiile Căii sinodale „dăunează comuniunii Bisericii”, semănând „îndoială și confuzie în rândul poporului lui Dumnezeu”. Vaticanul a primit zilnic mesaje de la catolici scandalizați de acest proces, a adăugat el.
„Este surprinzător”, le-a spus Cardinalul germanilor, „că agenda unui grup limitat de teologi de acum câteva decenii a devenit brusc propunerea majoritară a episcopatului german”. Agenda germană, a spus Mons. Ouellet, a fost „abolirea celibatului obligatoriu, hirotonirea de viri probati (aprox. bărbați respectabili), accesul femeilor la ministerul hirotonit, reevaluarea morală a homosexualității, limitarea structurală și funcțională a puterii ierarhice, reflecții asupra sexualității inspirate de teoria genului – propuneri majore de amendamente la Catehismul Bisericii Catolice.” Cu uimire, a spus Mons. Ouellet, mulți observatori și credincioși se întreabă: „Ce s-a întâmplat?” și „Unde am ajuns?” Cardinalul Luis Ladaria Ferrer, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, a ridicat cinci motive de îngrijorare în fața Episcopilor germani, printre care se numără abordarea Sinodului privind sexualitatea, puterea și structura în Biserică, precum și hirotonirea femeilor în preoție.
În primul rând, având în vedere că această Calea sinodală nu este un Sinod, a spus Mons. Ladaria, nu se așteaptă ca ea să producă un document final. Cu toate acestea, poate că ar trebui să producă unul – sau ceva similar – „care să poată reflecta o abordare mai liniară și mai puțin dependentă de afirmații care nu sunt pe deplin fundamentate”. În al doilea rând, Cardinalul a pus sub semnul întrebării presupusa „legătură între structura Bisericii și fenomenul abuzurilor asupra minorilor”, asumată de Calea sinodală. Mons. Ladaria i-a avertizat pe germani legat de „reducerea misterul Bisericii la o simplă instituție a puterii sau percepția Bisericii de la bun început ca o organizație abuzivă din punct de vedere structural, care trebuie să fie adusă cât mai repede sub controlul superintendenților”. O astfel de abordare riscă să piardă „una dintre cele mai importante realizări ale Conciliului Vatican II”, a scris prelatul, și anume „doctrina clară a misiunii Episcopilor și, prin urmare, a Bisericii locale”.
În ceea ce privește chestiunea hirotonirii femeilor, Mons. Ladaria le-a reamintit Episcopilor, așa cum a declarat anterior, că învățătura Bisericii Catolice cu privire la imposibilitatea hirotonirii femeilor în preoție, în prezent sau în viitor, este clară – și a semăna confuzie sugerând contrariul este o chestiune gravă. În fine, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței le-a spus Episcopilor germani să își recunoască rolul în contextul succesiunii apostolice. „Dacă este adevărat că Magisteriul se află sub judecata Cuvântului, este la fel de adevărat că tocmai prin exercitarea Magisteriului Episcopilor, și mai ales a Episcopului Romei, Cuvântul prinde viață și răsună vibrant”, a scris Cardinalul. Avertismentele laconice publicate în această săptămână nu au fost prima intervenție a Vaticanului împotriva Căii sinodale. În luna iulie, Vaticanul a emis un avertisment privind o nouă schismă rezultată din procesul inițiat de Cardinalul Reinhard Marx.
La întoarcerea lor de la Roma, săptămâna trecută, unii Episcopi germani au comentat obiecțiile la adresa „proiectului lor de reformă”, a relatat CNA Deutsch. Episcopul Franz-Josef Overbeck din Essen a declarat că avertismentele Vaticanului nu sunt „un semn de oprire pentru discuțiile importante și necesare pe care le avem”, cum ar fi votul Căii sinodale pentru hirotonirea femeilor. Pe scurt, Calea sinodală – Synodaler Weg în limba germană – se așteaptă în continuare să continue așa cum au planificat organizatorii, următoarea (și deocamdată ultima) adunare sinodală urmând să aibă loc în primăvara anului 2023. Între timp, Episcopii germani continuă să facă schimbări în general în Biserica din Diecezele lor, nu doar în baza Căii sinodale: săptămâna aceasta, legile muncii au fost modificate astfel încât angajații Bisericii Catolice să se poată identifica drept LGBT, să fie „divorțați” sau să nu fie nici măcar catolici.
În timp ce clericii și cei care se ocupă de „îngrijirea pastorală” trebuie să fie în continuare catolici, Biserica din Germania – care are aproximativ 800.000 de angajați – este „îmbogățită” de această „diversitate în instituțiile bisericești”, a declarat marți Conferința Episcopală Germană. Potrivit unui raport al CNA Deutsch, Episcopii au mai spus că „toți angajații pot, indiferent de sarcinile lor, de originea lor, de religia lor, de vârsta lor, de handicapul lor, de sexul lor, de identitatea lor sexuală și de modul lor de viață”, să fie acum reprezentanți ai „unei Biserici care servește oamenii”.