Papa către Curia Romană: Fiți vigilenți față de „răul care pândește discret printre noi”

22.12.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a avertizat Curia Romană joi, 22 decembrie, că trebuie să fie vigilentă în fața tentației „demonilor eleganți” și a „răului care pândește discret printre noi”. În discursul său anual de Crăciun adresat Cardinalilor care lucrează în birourile Vaticanului, Sfântul Părinte a spus că există o tentație pentru cei care slujesc „în inima Bisericii” de a crede că sunt „mai buni decât alții, că nu mai au nevoie de convertire”. „Cu toate acestea, suntem în pericol mai mare decât toți ceilalți, pentru că suntem asaltați de «demonul elegant», care nu își face o intrare zgomotoasă, ci vine cu flori în mână”, a spus Pontiful.
Papa a subliniat că „nu este suficient să condamnăm răul”. „Trebuie să răspundem alegând să ne convertim. Simpla condamnare poate da iluzia că am rezolvat problema, în timp ce ceea ce contează cu adevărat este să facem schimbările care să ne asigure că nu ne mai permitem să fim prizonieri ai unor moduri de gândire malefice, care sunt adesea cele ale acestei lumi.” Sfântul Părinte a adăugat că una dintre virtuțile cele mai utile pentru a ajuta în ispită este „virtutea vigilenței”. A spus că răul își poate „schimba tacticile, pentru a deveni mai insidios, pentru a găsi noi deghizări pe care ne va fi greu să le deslușim”.
Citând cuvintele lui Isus din Evanghelia după Luca, Pontiful a spus că atunci când un duh necurat a ieșit dintr-o persoană, duhul se întoarce și aduce „alte șapte duhuri mai rele”. A explicat că „ispititorul se întoarce întotdeauna și se întoarce deghizat”. „Convertirea noastră inițială urmează un anumit tipar: răul pe care îl recunoaștem și încercăm să îl dezrădăcinăm din viața noastră ne părăsește într-adevăr, dar am fi naivi să credem că va dispărea de tot. În scurt timp, revine sub o nouă înfățișare. Înainte părea aspru și violent, acum apare ca fiind elegant și rafinat”, a spus el. „Permiteți-mi să folosesc expresia … acești «demoni eleganți» … intră fără probleme, fără ca noi să fim conștienți de ei. Numai practicarea zilnică a examenului de conștiință ne poate permite să fim conștienți de ei”, a adăugat el.
Sfântul Părinte s-a folosit adesea de discursul său anual din decembrie, ținut în Aula Binecuvântării din Vatican, pentru a oferi perspectiva sa sinceră asupra stării Curiei Romane. În 2014, el a diagnosticat în mod faimos 15 „boli” spirituale care afectează Curia, inclusiv carierismul și idolatrizarea superiorilor. În 2020, a folosit cuvântul „criză” de 44 de ori în discursul său și a chemat Biserica la reînnoire. În urările de Crăciun din 2022, Papa Francisc a revenit din nou și din nou la tema „convertirii”, inclusiv cu referire la recenta aniversare de 60 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II. „Ce a fost Conciliul, dacă nu un mare moment de convertire pentru întreaga Biserică? Așa cum a observat Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea: «Evanghelia nu se schimbă; noi suntem cei care începem să o înțelegem mai bine». Convertirea pe care a declanșat-o Conciliul a fost un efort de a înțelege mai bine Evanghelia și de a o face relevantă, vie și eficientă în timpul nostru”, a spus el.
Papa Francisc a adăugat că „eroarea de a încerca să cristalizezi mesajul lui Isus într-o formă unică, perenă și valabilă” este contrară convertirii. „Adevărata erezie constă nu numai în a predica o altă evanghelie (cf. Galateni 1,9), așa cum ne-a spus Sfântul Paul, ci și în a înceta să mai traduci mesajul acesteia în limbajul și în modul de gândire de astăzi, ceea ce a făcut apostolul neamurilor”, a spus el. „A păstra înseamnă a păstra viu și nu a încarcera mesajul lui Cristos.” Sfântul Părinte a subliniat, de asemenea, situația dificilă din „Ucraina devastată de război” și numeroasele conflicte în desfășurare în diferite părți ale lumii. „Neliniștiți cum suntem de răspândirea războaielor și a violenței, putem și trebuie să ne aducem propria contribuție la pace, străduindu-ne să smulgem din inimile noastre orice ură și resentimente față de frații și surorile cu care trăim”, a spus el.
Conform obiceiului său, Papa Francisc a oferit în dar oficialilor de la Vatican cărți, printre care și „Viața lui Isus”, scrisă de Andrea Tornielli, directorul editorial al Dicasteriului pentru Comunicare al Vaticanului. Discursul papal în fața Curiei Romane și urările de Crăciun adresate mai apoi angajaților Statului Cetății Vaticanului au fost ultimele audiențe din programul său public înainte de prezidarea Sfintei Liturghie de la miezul nopții, la ora 19:30, în Ajunul Crăciunului, în Bazilica San Pietro. „Dumnezeu a devenit un Prunc, iar acel Prunc, odată crescut, s-a lăsat fixat în cuie pe o cruce. Nu există nimic mai slab decât Cel care este răstignit, însă acea slăbiciune a devenit demonstrația puterii supreme a lui Dumnezeu. În iertare, puterea lui Dumnezeu este întotdeauna la lucru. Fie ca recunoștința, convertirea și pacea să fie astfel darurile acestui Crăciun”, a spus Papa Francisc.