Papa se roagă ca Prințul Păcii să pună capăt „celui de-al treilea război mondial”

25.12.2022, Vatican (Catholica) - În binecuvântarea dată în ziua de Crăciun, Papa Francisc s-a rugat ca liderii să asculte strigătele Prințului Păcii și să pună capăt imediat războiului din Ucraina și „celorlalte teatre ale acestui al treilea război mondial”. Vorbind de la balconul central al Bazilicii San Pietro pe 25 decembrie, Sfântul Părinte a oferit tradiționala binecuvântare „Urbi et Orbi” (către oraș și lume), rugându-se ca Domnul „să lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor”. „Dacă vrem să fie Crăciunul, Nașterea lui Isus și a păcii, să privim spre Betleem și să contemplăm chipul Pruncului care s-a născut pentru noi. Și în acel chip mic și inocent, să vedem chipurile tuturor acelor copii care, peste tot în lume, tânjesc după pace”, a spus Pontiful.
„Să vedem, de asemenea, chipurile fraților și surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric și frig, departe de casele lor din cauza devastărilor provocate de zece luni de război. Fie ca Domnul să ne inspire să oferim gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe toți cei care suferă și să lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor și de a pune capăt imediat acestui război fără sens!” În timp ce lumea sărbătorește nașterea Prințului Păcii, omenirea se confruntă cu o „gravă foamete de pace”, a spus el. Binecuvântarea „Urbi et Orbi” – care se referă la dublul rol al Papei ca Episcop al Romei și cap al Bisericii Catolice mondiale – este rezervată pentru cele mai solemne ocazii, precum Paștele, Crăciunul și prima apariție publică a unui nou Papă.
În discursul „Urbi et Orbi” de Crăciun din acest an, Sfântul Părinte a subliniat conflicte specifice din întreaga lume, începând cu Ucraina, menționând că războiul are consecințe de mare amploare, „punând popoare întregi în pericol de foamete, în special în Afganistan și în țările din Cornul Africii”. Papa Francisc a menționat, de asemenea, Siria, unde a spus că acest conflict „s-a retras în fundal, dar nu s-a încheiat”. „Să ne gândim și la Țara Sfântă, unde în ultimele luni violențele și confruntările s-au înmulțit, aducând în urma lor morți și răniți. Să îl implorăm pe Domnul ca acolo, pe pământul care a fost martor la nașterea Sa, să se reia dialogul și eforturile de a construi încrederea reciprocă între palestinieni și israelieni.” De asemenea, Pontiful i-a cerut Pruncului Isus să ajute Libanul și „să susțină toate comunitățile creștine care trăiesc în Orientul Mijlociu”. A cerut „să se pună capăt tuturor vărsărilor de sânge” în Yemen, Myanmar și Iran și s-a rugat pentru ca „lumina lui Cristos să lumineze” regiunea Sahel din Africa, unde „coexistența pașnică între popoare și tradiții este perturbată de conflicte și acte de violență”.
Papa Francisc a spus că se gândește și în ziua de Crăciun la poporul din Haiti, „care suferă de mult timp”. A îndemnat „autoritățile politice și toți oamenii de bunăvoință din cele două Americi să încerce să calmeze tensiunile politice și sociale pe care le trăiesc diferite țări”. După ce și-a transmis mesajul, Sfântul Părinte a recitat rugăciunea Angelus. Îmbrăcând un veșmânt liturgic brodat de culoare roșu închis, a dat apoi binecuvântarea, care a adus cu sine posibilitatea indulgenței plenare, nu numai pentru pelerinii adunați în Piața San Pietro, ci și pentru cei care „urmăresc în mod pios” ceremonia de la distanță. Indulgențele plenare șterg toate pedepsele temporale datorate păcatelor mărturisite. Ele trebuie să fie însoțite de detașarea deplină de păcat, precum și de mărturisirea sacramentală, de primirea Sfintei Împărtășanii și de rugăciunea pentru intențiile Papei, atunci când este posibil să se facă acest lucru.
„Frați și surori, să ne întoarcem privirea spre Betleem și să ascultăm primele scâncete slabe ale Prințului Păcii. Căci cu adevărat Isus este pacea noastră. Pacea pe care lumea nu o poate da, pacea pe care Dumnezeu Tatăl a dăruit-o umanității trimițându-l pe Fiul Său în lume”, a spus Papa Francisc. „Sfântul Leon cel Mare a rezumat mesajul acestei zile într-o frază latină concisă: Natalis Domini, natalis est pacis: ‘nașterea Domnului este nașterea păcii’ (Serm. 26, 5). Isus Cristos este, de asemenea, calea păcii. Prin întruparea, pătimirea, moartea și Învierea Sa, El a deschis calea care duce de la o lume închisă în ea însăși și asuprită de umbrele întunecate ale dușmăniei și războiului, la o lume deschisă și liberă să trăiască în fraternitate și pace. Frați și surori, haideți să urmăm acest drum!”