Noaptea de Crăciun la Catedrala Sf. Iosif
26.12.2022, București (Catholica) - Primul Crăciun fără restricțiile pandemiei a adus o mulțime de oameni la Catedrala Sfântul Iosif, în noapte dintre 24-25 decembrie, pentru a asculta tradiționalul Concert de colinde și de a participa la Sfânta Liturghie a Vigiliei de Crăciun. Corul Catedralei Sfântul Iosif, dirijat de Andrei Stănculescu, organist Eduard Antal, au oferit publicului prezent un repertoriu de colinde tradiționale și internaționale: Praznic luminos; Legănelul lui Isus; Sosit-a Ziua cea sfântă; Vine Crăciunul pe sară; La casa di peste drum; Minune prea mare; Transeamus; Îngerii cântă-n coruri; Schedryk — colind tradițional ucrainean; We Wish You a Merry Christmas; Mary Did You Know; Adeste fideles; Domine; Ego Credidi; Veniți, creștini!.
La finalul concertului, dirijorul Andrei Stănculescu a mulțumit publicului pentru audiție, urându-le tuturor celor prezenți un Crăciun fericit, și i-a invitat să li se alăture pentru a cânta împreună colindul binecunoscut O ce veste minunată!. Noaptea de Crăciun a continuat cu Sfânta Liturghie a Vigiliei de Crăciun, care a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; concelebranți fiind ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, împreună cu preoții Catedralei. Omilia Vigiliei, susținută de ÎPS Aurel Percă, a avut ca temă anul acesta: Betleemul din fiecare familie, unde Isus vine ca om și Dumnezeu în viața noastră, dându-ne dragostea lui dumnezeiască.
Predica Păstorului Arhidiecezei a început cu îndemnul: „Am venit, aici, în Catedrală, pentru a sărbători Nașterea lui Isus, dar mai ales, pentru a lăsa ca Isus, care a venit pe pământ, să se nască și în sufletele noastre! Bucuria care a cuprins păstorii de odinioară, bucuria care i-a cuprins pe magii care au venit pentru a-l adora pe Cristos ajunge până la noi. De aceea și noi, în acest an, și în această noapte, aici, în Catedrală și în alte biserici, dăm glas acestei bucurii pentru a cânta mărire lui Dumnezeu. […] Cristos a venit ca semn al iubirii lui Dumnezeu, semnul acestei iubiri este un mister. Cristos nu a venit coborând în mod spectaculos din cer, ci s-a născut și s-a făcut întru totul asemenea nouă, în afară de păcat. S-a născut ca un copilaș plăpând”, a continuat la omilie Arhiepiscopul de București.
„Noi ne deschidem sufletele în această noapte, și în ziua de Crăciun, și în sărbătorile Crăciunului pentru a-i arăta că-i rezervăm un altfel de primire. Suntem ai săi și ai săi dorim să fim întotdeauna, și să-l primim așa cum se cuvine. Vine la noi și bate la ușa inimilor noastre sub diferite forme, iar noi pentru că vrem să dăm un răspuns lui Dumnezeu, trebuie să-i răspundem cu aceeași monedă, cu iubirea sufletelor noastre. […] Sărbătorim un Dumnezeu, care l-a căutat totdeauna pe om, și de Crăciun a decis să intre în forma trupului nostru, să vină pe acest pământ și să locuiască între noi: «Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi». În fața acestui mare mister suntem chemați an de an să ne întrebăm despre semnificația Crăciunului pentru noi, aici, și astăzi, ca și cum ar fi pentru prima oară. Cu alte cuvinte, înseamnă de a porni din nou la drum, ca păstorii, ca magii, și ca mulți credincioși, de ieri și de azi. Să mergem la Betleem să vedem acest eveniment pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut”, a îndemnat ÎPS Aurel Percă.
„Vocea inimii este cea care ne-a adus în această noapte, în această Catedrală. Aici în această noapte este Betleemul nostru. Nu avem într-un templu al unui Dumnezeu îndepărtat, străin de viața noatră, ci în casa lui Dumnezeu, care este Tatăl și care se bucură așa cum se bucură un Tată în ziua de Crăciun, când își vede întreaga familie reunită. Intuiția, dacă nu chiar conștientizarea a tandreții, a afecțiunii, a bunătății acestui Părinte sunt cele care ne-au atras din nou. În această Catedrală, aș vrea ca toți să ne simțim ca acasă, ca într-o familie, adunați în jurul Părintelui ceresc. […] Sfântul Efrem Sirul numește Crăciunul «prietenul oamenilor». Nimeni nu este exclus de la acest Crăciun. Sărbătoarea Crăciunului înseamnă iubirea lui Dumnezeu pentru om, o iubire absolut gratuită care se manifestă într-o formă de neimaginat: «Vă vestesc o mare bucurie, care va fi pentru tot poporul. Astăzi în Cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor.»”
„De ce ne fascinează atât de mult Betleemul, de ce vrem să-l reprezentăm în casele noastre sau în bisericile noastre acest Betleem?”, a continuat Arhiepiscopul de București. „Betleemul este leagănul Fiului lui Dumnezeu care s-a făcut om, fiul cel gingaș al Tatălui devine un copil născut din sânul Mariei. Cel care dă sens și valoare tuturor lucrurilor, iată, este un copil! De ce Dumnezeu s-a născut în sărăcie? De ce Dumnezeu a venit și a fost refuzat de oameni?” ne putem întreba fiecare dintre noi. „Născut la Betleem, Isus va crește într-o familie, va învăța limbajul uman de la Maria și de la Iosif, se va cufunda în viața poporului său, și, astfel timp de 30 de ani Isus își va însuși limbajul nostru omenesc pentru a spune imaginile, cuvintele și gesturile care ne vorbesc despre Dumnezeu, despre împărăția sa, despre iubirea sa milostivă față de om. Toate acestea ni le va mărturisi prin viața sa, prin relațiile sale, prin activitatea sa, într-un cuvânt, în modul său uman de a fi.”
Astfel, „cuvintele lui Isus, metaforele sale, modul său inegalabil de a privi câmpiile pe semănătorul care seamănă recoltele de grâu aurii, femeia din casă care caută moneda pierdută, păstorul care ia pe umeri oaia rănită, tatăl și cei doi fii ai săi, pescarul care adună peștele de pe țărm, vița și mlădițele, zilierii, administratorul înțelept și administratorul necredincios, ospățul de nuntă, — de unde vin ele?, dacă nu din contextul și cotidianul vieții sale de familie, din cotidianul care era întrețesut de modul de a trăi alături de Maria și Iosif, și alături de cei din Nazaret? Nașterea Domnului este începutul unei existențe umane! Dumnezeu a ales să-și exprime dragostea față de noi oamenii, devenind ca unul dintre noi, s-a coborât la nivelul nostru. Suntem chemați să ascultăm, nu de puterea lui Dumnezeu, ci de dragostea lui Dumnezeu! Secretul trăirii unui Crăciun fericit: în schimbul iubirii sale, Dumnezeu vrea iubirea noastră!”, a concluzionat Arhiepiscopul de București.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă le-a urat tuturor celor prezenți sărbători binecuvântate, în numele episcopilor și al clerului Arhidiecezei, mulțumindu-le tuturor pentru participare, în special Corului Catedralei, și îndemnând la rugăciune pentru pace în Ucraina. Sf. Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.