Papa încurajează viitorii preoți să devină martori profetici ai Evangheliei
14.01.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a încurajat pe viitorii preoți americani care studiază la Roma să cultive „dialogul constant” cu Domnul, să încurajeze comuniunea în Biserică și să devină martori profetici care să ducă Evanghelia iubirii lui Dumnezeu mai ales celor aflați în nevoie. Încurajarea a venit în contextul în care s-a întâlnit sâmbătă cu preoții, diaconii, seminariștii și personalul Colegiului Pontifical Nord-American.
La începutul discursului său în Sala Clementină, Papa a subliniat că formarea și pregătirea lor pentru preoție este „o călătorie sinodală” în care sunt chemați să asculte de Duhul Sfânt și unii de alții, „pentru a discerne cum să ajute poporul sfânt al lui Dumnezeu să trăiască darul de comuniune și să devină discipoli misionari”. Papa Francisc a împărtășit apoi câteva reflecții asupra a trei elemente care, a spus el, sunt esențiale pentru formarea preoțească, amintind Evanghelia Sfântului Ioan despre prima întâlnire dintre Isus și doi dintre viitorii Săi discipoli în prezența lui Ioan Botezătorul (Ioan 1,35-42).
Primul element este dialogul. La fel ca în cazul Sfântului Andrei și al Sfântului Simon Petru, pe parcursul formării lor seminariale Domnul intră într-un „dialog personal” cu ei, întrebându-i ce caută și invitându-i „să vină și să vadă”, să vorbească cu El din inimă și „să se dăruiască Lui cu încredere în credință și iubire”. Acest lucru, a subliniat Sfântul Părinte, presupune să se favorizeze „o relație zilnică cu Isus”, alimentată „mai ales prin rugăciune, meditația asupra cuvântului lui Dumnezeu, ajutorul acompaniamentului spiritual și ascultarea Lui în tăcere în fața Tabernacolului”.
Al doilea element fundamental al formării preoțești este comuniunea, „în primul rând cu Dumnezeu, dar și cu cei uniți în Trupul lui Cristos, Biserica”. În timpul formării lor de la Roma, Papa Francisc i-a invitat să își țină ochii deschiși atât la „misterul unității Bisericii manifestat în diversitatea legitimă, dar trăit în unitatea credinței”, cât și la „mărturia profetică a carității pe care Biserica o exprimă prin actele ei concrete de grijă față de cei aflați în nevoie”, pentru a dezvolta acea „iubire fraternă capabilă să vadă măreția aproapelui, să îl găsească pe Dumnezeu în fiecare ființă umană, să tolereze în comun neplăcerile vieții” (Evangelii Gaudium, 92).
În sfârșit, al treilea element evidențiat de Papa Francisc a fost cel al misiunii, adică mărturisirea Evangheliei lui Isus către ceilalți, în special către cei vulnerabili și cei aflați la marginea societății. „Oamenii din zilele noastre au nevoie ca noi să le ascultăm întrebările, neliniștile și visele, pentru a-i putea conduce mai bine la Domnul, care reaprinde speranța și reînnoiește viața tuturor. Am încredere că, în timp ce realizați faptele de milostivire trupească și sufletească și prin diferitele apostolate educaționale și caritabile în care sunteți deja angajați, veți fi întotdeauna semne ale unei Biserici care «merge înainte» (cf. Evangelii Gaudium, 20), împărtășind prezența, compasiunea și iubirea lui Isus cu frații și surorile noastre.”
Încheindu-și discursul, Papa Francisc s-a rugat ca experiența lor de studiu la Roma și formarea lor la Colegiul Pontifical Nord-American să le permită „să crească în iubirea fidelă față de Dumnezeu și în slujirea umilă a fraților și surorilor noastre”, și i-a încredințat mijlocirii materne a Mariei Imaculate, patroana Colegiului și a Statelor Unite.