Duminica familiei și a Bibliei la Dărmănești

23.01.2023, Iași (Catholica) - Duminică, 22 ianuarie 2023, în cea de-a treia duminică de peste an sau în „Duminica Bibliei”, în parohia Dărmănești, la invitația parohului, pr. Daniel Cimpu, a fost prezent pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași. Părintele Felician a ținut să ofere spațiu tuturor celor trei realități din duminica a treia de peste an, respectiv: Sfânta Scriptură, lecturile specifice acestei duminici și familiei.
Celebrarea a început cu întronizarea Sfintei Scripturi de către părintele paroh, conform ritualului prescris pentru această duminică. Între timp li s-a explicat credincioșilor de ce o astfel de zi dedicată Bibliei, de ce un astfel de rit de întronizare, care este însemnătatea lui și, mai ales, care este importanța Sfintei Scripturi în viața creștinului. La predică, pr. Felician, pornind de la lecturi, s-a axat pe două realități subînțelese în text. Prima a fost arestarea lui Ioan Botezătorul, „Glasul celui care strigă în pustiu” (Mt 3,3). Iar a doua referință a fost la „Cuvânt” (cf. In 1,1-2.14), care era Fiul lui Dumnezeu. Irod a arestat „glasul”, dar „Cuvântul” era liber, abia își începuse activitatea publică, o începuse cu alegerea primilor apostoli. De ce s-a mutat Isus de la Nazaret la Cafarnaum? „Ca să se împlinească ceea ce a fost spus prin profetul Isaia” (Mt 4,14), de unde și ideea că Sfânta Scriptură este prin excelență „Cartea împlinirii promisiunilor”, „Scrisoarea de iubirea a lui Dumnezeu”, după cum spunea părintele paroh la începutul Liturghiei.
Familia, spunea pr. Felician, „este locul în care, se subînțelege, se țin toate promisiunile, atât cele făcute înainte de încheierea sacramentului Căsătoriei, cât și cele din timpul vieții propriu-zise de familie. Adevăratul bărbat este cel care îți ține promisiunile de iubire făcute viitoarei lui soții, iar mai apoi soției și copiilor lui în cadrul vieții de familie. La fel și femeia, modelul adevărat de femeie, este cea care își ține promisiunile legate de iubire, de viață, răbdare în suferință și care înțelege că trebuie să rămână alături soțului și la bine, dar mai ales la greu.” Legând între ele cele trei realități, pr. Felician a concluzionat astfel: „Astăzi Scripturile se împlinesc prin noi, prin cei botezați, cei care formăm Trupul mistic al lui Cristos, Biserica. De noi depinde ca generațiile de mâine să îl cunoască pe Dumnezeu iubire, să mai aibă o Biblie la îndemână și să nu se mai repete gestul lui Irod prin arestarea și decapitarea lui Ioan Botezătorul, pentru că a avut curajul de a-i spune adevărul în față. Pentru aceasta în nicio familie nu trebuie să lipsească Sfânta Scriptură, care trebuie citită, meditată și mai apoi rugată!” Mulțumiri părintelui paroh pentru surpriza făcută, mulțumim părintelui Felician pentru disponibilitate! (Radu-Marian Moise pentru Ercis.ro)