Papa Francisc: Pacea necesită dezvoltare și educație

23.01.2023, Vatican (Catholica) - Întâlnindu-se luni cu voluntarii organizației caritabile italiene pentru promovarea alfabetizării în lume (Opera di Promozione dell’Alfabetizzazione nel Mondo – OPAM), Papa Francisc a lăudat angajamentul organizației catolice non-profit de a promova dreptul la educație ca mijloc de a învinge sărăcia. Organizația este angajată în construirea și susținerea școlilor, organizarea de cursuri de formare a profesorilor, alfabetizare și formare profesională pentru adulți, în special pentru femei, în peste 80 de țări, pentru a promova dezvoltarea durabilă și demnitatea umană pentru fiecare persoană. De asemenea, se angajează să promoveze o cultură a păcii prin înfrățirea școlilor din Nordul și Sudul Global și prin proiecte interculturale.
OPAM a fost fondată în 1972 de preotul italian don Carlo Muratore, care, după ce a lucrat mai mulți ani ca misionar în Venezuela, a înțeles că analfabetismul se numără printre principalele cauze ale sărăciei. Această convingere, a remarcat Sfântul Părinte, se află în centrul scrisorii enciclice „Populorum Progressio” a Sfântului Papă Paul al VI-lea și a altor documente pontificale de referință din anii 1960, „indicând clar că dezvoltarea este calea spre pace” și „că nu poate exista o dezvoltare umană integrală fără educație”. Papa a remarcat că acele documente – inclusiv enciclica „Pacem in Terris” (1963) a Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea – sunt încă relevante în lumea de astăzi, unde cauzele profunde ale subdezvoltării nu au fost eliminate deoarece „modelul de dezvoltare nu s-a schimbat”. Aici intervine munca prețioasă a OPAM: „Munca dumneavoastră vizează tocmai eliminarea uneia dintre cauzele subdezvoltării, care este analfabetismul”, a spus el.
Pontiful a continuat observând că „visul” din Populorum Progressio este același cu cel din enciclica „Fratelli tutti”: este visul lui Dumnezeu, „care vrea o lume în care să putem trăi cu toții ca frați și surori în deplină demnitate”. „Atunci când, în colaborare cu numeroși misionari care lucrează pe teren, studiați și realizați un proiect educațional, sau de sprijin școlar, sau de adopție la distanță, contribuiți la ‘generarea unei lumi deschise’, în care ‘toți sunt însoțiți în fiecare etapă a vieții, nu doar asigurându-le nevoile de bază, ci și permițându-le să dea ce e mai bun din ei înșiși’.” Papa Francisc și-a încheiat discursul încurajându-i pe voluntarii OPAM să meargă înainte în activitatea lor de promovare a alfabetizării, alimentând-o continuu „cu seva Evangheliei”, pentru ca Duhul Sfânt să mențină vii inspirația și motivațiile angajamentului lor. „Fie ca Sfânta Fecioară să vă însoțească și să vă dea bucuria de a ‘merge în grabă’ spre atâtea situații care au nevoie de ajutor.”