Papa Francisc: A fi homosexual nu este o infracțiune

25.01.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a reiterat că homosexualitatea „nu este o infracțiune” într-un nou interviu publicat miercuri. Interviul acordat agenției Associated Press a abordat o gamă largă de subiecte, inclusiv legile care incriminează homosexualitatea și sodomia. „A fi homosexual nu este o infracțiune. Nu este o infracțiune. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi haideți să distingem între păcat și infracțiune”, a declarat Sfântul Părinte pentru AP. Este util de făcut aici două observații. Pe de o parte, Biserica Catolică a condamnat discriminarea nedreaptă a celor care au atracție pentru persoanele de același sex. Pe de altă parte însă, Catehismul nu învață că atracția față de persoanele de același sex este păcătoasă în sine, ci că este „intrinsec dezordonată”.
În interviul realizat la reședința din Vatican, pe 24 ianuarie, Pontiful a reiterat poziția Sfântului Scaun că legile care incriminează în mod categoric homosexualitatea sunt „nedrepte” și că Biserica trebuie să lucreze pentru a le pune capăt. Sub conducerea Papei Benedict al XVI-lea, Vaticanul a emis o declarație în 2008 prin care îndemna să fie evitat „orice semn de discriminare nedreaptă față de persoanele homosexuale” și ca țările „să elimine sancțiunile penale împotriva acestora”. „Suntem cu toții copii ai lui Dumnezeu, iar Dumnezeu ne iubește așa cum suntem și pentru puterea cu care fiecare dintre noi luptă pentru demnitatea sa”, a declarat Papa Francisc. A mai spus pentru AP că Episcopii care susțin legile care incriminează homosexualitatea „trebuie să aibă un proces de convertire” și ar trebui să aplice „tandrețea, vă rog, așa cum Dumnezeu are pentru fiecare dintre noi”. Sfântul Părinte a atribuit astfel de atitudini mediului cultural și a spus că Episcopii, în special, trebuie să treacă printr-un proces de schimbare pentru a recunoaște demnitatea fiecăruia.
„Fiecare bărbat și fiecare femeie trebuie să aibă o fereastră în viața lor unde să își poată revărsa speranța și unde să poată vedea demnitatea lui Dumnezeu. Iar a fi homosexual nu este o infracțiune. Este o condiție umană”, a spus el. În interviul, care a durat mai mult de o oră, Papa Francisc a criticat și calea sinodală germană ca fiind nefolositoare, a dezvăluit că problema intestinală pentru care a fost operat în 2021 a revenit și a negat că ar fi avut vreun rol în gestionarea presupuselor abuzuri comise de părintele iezuit Marko Rupnik. AP a publicat mai întâi comentariile Papei despre distincția dintre infracțiune și păcat în ceea ce privește homosexualitatea, înainte de a publica transcrierea integrală a interviului în limba spaniolă.
Potrivit Catehismului Bisericii Catolice, „actele homosexuale sunt intrinsec dezordonate” și „în nici un caz nu pot fi aprobate”. „Un număr deloc neglijabil de bărbați și de femei prezintă tendințe homosexuale profund înrădăcinate. Ei nu își aleg condiția homosexuală: ea constituie pentru cea mai mare parte dintre ei o încercare. Trebuie să fie priviți cu respect, compasiune și delicatețe. Se va evita orice semn de discriminare nedreaptă față de ei”, se spune în continuare în Catehism (2357-2359). „Aceste persoane sunt chemate să realizeze voința lui Dumnezeu în viața lor și, dacă sunt creștine, să unească greutățile pe care le întâmpină datorită condiției lor cu jertfa Crucii Domnului. Persoanele homosexuale sunt chemate la curăție. Prin virtuțile stăpânirii de sine, educatoare ale libertății interioare, uneori cu sprijinul unei prietenii dezinteresate, prin rugăciune și harul sacramental, ele pot și trebuie să se apropie, treptat și cu hotărâre, de perfecțiunea creștină.”
În 2021, oficiul doctrinar al Vaticanului a emis o clarificare aprobată de Papa Francisc potrivit căreia Biserica nu poate binecuvânta uniunile între persoane de același sex, deoarece „Dumnezeu nu poate binecuvânta păcatul”. Vaticanul a mai declarat atunci: „comunitatea creștină și păstorii săi sunt chemați să primească cu respect și sensibilitate persoanele cu înclinații homosexuale și să știe să găsească modalitățile cele mai potrivite, în concordanță cu învățătura Bisericii, pentru a le vesti Evanghelia în plinătatea ei”. În răspunsul său la întrebarea referitoare la legile care incriminează homosexualitatea, Papa Francisc a descris, de asemenea, finalul operei pop „Fiul risipitor” ca fiind un exemplu al modului în care „Dumnezeu este generos în milostivirea Sa”. „Dacă am predica mai mult despre aceasta și nu despre prostii, ne-ar fi mai bine”, a spus el.