Campus vocațional „Veniți și vedeți” la Familia Guanelliană

26.01.2023, Iași (Catholica) - Campusul vocațional cu tema „Veniți și vedeți” a adunat 42 de adolescenți în jurul preoților, seminariștilor și surorilor și tinerelor guanelliene. Campusul s-a desfășurat în Bucium, în perioada 20-23 ianuarie 2023 și a fost organizat pentru băieți și fete din parohiile Horlești, Focuri, Răducăneni, Izvoarele, Oțeleni, Șcheia.
Prin tema acestui campus adolescenții au putut înțelege și experimenta faptul că vocația la viața consacrată este opera lui Dumnezeu care unește persoanele pentru un scop nobil. Prin activitățile desfășurate i-am ajutat să răspundă la întrebările care ard adânc în interiorul lor: ce vrea Dumnezeu de la mine? Cum să mă apropii de Isus și să nu îmi pierd libertatea? Cum mă pregătesc acum pentru deciziile pe care le voi lua în viitor? Am trăit împreună câteva zile pline de bucurie în care ne-am cunoscut, ne-am rugat împreună, am trăit împreună, totul sub privirea binevoitoare a Sfântului Alois Guanella.
Pr. Iosif Iacob, director al Centrului Diecezan Caritas din Iași, care ne-a fost alături la acest campus vocațional, în două momente diferite, le-a vorbit participanților despre cum tehnologia îi poate opri de la găsirea vocației lor, deoarece adolescenții încearcă diferite lucruri noi și nu își dau seama că Domnul îi strigă să le arate drumul pe care îl au de urmat. Părintele le-a dat și diferite exemple de vocație, precum Sfântul Alois Guanella, fondatorul Familiei Guanelliene, care și-a dăruit viața săracilor, pe Isus care este cel mai mare exemplu de vocație, deoarece a ascultat cuvintele Tatălui său și ne-a mântuit de păcate. I-a invitat pe toți cei prezenți să conștientizeze că fiecare face parte dintr-un plan de iubire al lui Dumnezeu și că, pentru a-l duce la îndeplinire, ar trebui să răspundem cu toții la câteva întrebări esențiale: Cum m-a condus Dumnezeu să ajung aici? De ce dorește Dumnezeu să fiu aici? Încotro îmi conduce Dumnezeu pașii?
În programul acestor zile au mai avut loc și conferințe despre viața Sfântului Alois Guanella ținute de pr. Bakthis Walagan Alphonse, tocmai cu scopul de a oferi adolescenților un model concret de dăruire. Activitățile distractive, bansurile, jocurile și plimbările organizate împreună cu animatorii, au fost foarte bine venite pentru a anima sufletul și trupul tuturor, adolescenți, animatori, surori și preoți. Și mărturia de vocație a sorei Florentina Bordaș și a sorei Victoria Pop, au prins bine celor prezenți, precum și activitatea serală organizată de câțiva tineri guanellieni. Toți cei prezenți am participat cu zel la a patra zi de rugăciune pentru unitate și la Sfânta Liturghie duminicală, în cadrul cărora am participat la cor, dăruind vocile tinerești celor prezenți. Nu a lipsit posibilitatea de a interacționa zilnic cu surorile, preoții și seminariștii.
Luni, la încheierea campusului, după Sfânta Liturghie, ne-am dat seama cât de importantă a fost prezența acestor adolescenți în sânul vârstnicilor de la cămin, unde s-au desfășurat activitățile. Vârstnicii și-au exprimat bucuria de a-i avea în mijlocul lor și de a fi gustat din tinerețea lor acea energie dătătoare de speranță. Nu s-au auzit la încheiere decât cuvinte de mulțumire și surorilor care ne-au găzduit, care ne-au dăruit din timpul lor și mai ales pr. Alphonse, sr. Ana Petrișor și Emiliei Cotnăreanu, care au fost organizatorii. Garanția bunei desfășurări a fost asigurată și de sr. Maria Cotnăreanu și doamna Florentina Ilie, care ne-au încântat cu arta culinară, atât de necesară menținerii în formă.
Mulțumim tuturor care și indirect ne-au susținut, părinților parohi care i-au adunat pe adolescenți, familiilor care ni i-au încredințat și mai presus de toate mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile sale. (Antonel Dornianu pentru Ercis.ro)