Papa cere creștinilor să se opună războiului și nedreptății, oriunde ar apărea

26.01.2023, Vatican (Catholica) - Domnul este mâhnit de indiferența și lipsa noastră de înțelegere în fața violențelor sacrilege, a spus Papa Francisc în timpul omiliei de la Vigilia sărbătorii Convertirii Sfântului Paul, și a cerut să se acționeze împotriva războiului, violenței și nedreptății, oriunde încep să apară. Celebrând momentul care marchează sfârșitul Săptămânii anuale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în Bazilica San Paolo fuori le mura, Sfântul Părinte i-a invitat pe creștinii de toate confesiunile să se schimbe și să meargă pe calea unității „pe care Domnul ne-a pus-o în față”.
Sfântul Părinte a reflectat asupra lecturilor zilei care îndeamnă la schimbare și a remarcat că „celebrăm bucuria de a ne reuni ca frați și surori în Cristos” în zile atât de „pline de știri tragice și tulburătoare”. „Poate că am putea renunța cu ușurință la astfel de condamnări biblice ale păcatelor societății! Totuși, dacă suntem sensibili la neliniștea profundă a vremurilor în care trăim, ar trebui să fim cu atât mai preocupați de ceea ce provoacă suferință Domnului pentru care trăim”, a spus el. „Din moment ce ne-am adunat în numele Său, nu putem să nu punem cuvântul Său în centrul lucrurilor.”
Papa a amintit tema SRUC – „Faceți binele, căutați dreptatea” – explicând că Dumnezeu ne îndeamnă să renunțăm la rău și ne îndeamnă să ne schimbăm. „Admonestare și schimbare sunt cele două cuvinte asupra cărora aș dori să reflectez cu voi în această seară”, a spus el. Pornind de la profetul Isaia, Sfântul Părinte a spus că Domnul nu dorește „tămâie și ofrande, ci ca săracii să primească ajutor, să se facă dreptate orfanului, să se susțină cauza văduvei”. A spus că Dumnezeu suferă „atunci când noi, care ne numim credincioșii Săi, punem propriile noastre moduri de a vedea lucrurile înaintea Lui, când urmăm judecățile lumii mai degrabă decât pe cele ale Cerului, când ne mulțumim cu ritualuri exterioare, dar rămânem indiferenți față de cei de care Lui îi pasă cel mai mult”.
„Dumnezeu este mâhnit de indiferența și de lipsa noastră de înțelegere.” Pe lângă aceasta, a adăugat el, „există un al doilea motiv, mai grav, care îl jignește pe Cel Preaînalt: este violența sacrilegă”. „Ne putem imagina cu ce suferință trebuie să asiste la războaie și acte de violență săvârșite de cei care se numesc creștini.” Acest avertisment al Domnului, a continuat, ne dă mult de gândit, ca și creștini individuali, ca și confesiuni creștine. „Aș dori să afirm încă o dată că astăzi, cu spiritualitatea și teologia noastră dezvoltată, nu avem scuze”, a spus Pontiful. Cu toate acestea, există persoane care par să se simtă încurajate sau cel puțin lăsate de credința lor să susțină variații de naționalism îngust și violent, xenofobie și dispreț și chiar maltratarea celor care sunt diferiți. Credința, a adăugat el, trebuie să mențină „un simț critic în fața acestor tendințe și să provoace un răspuns imediat ori de câte ori acestea mijesc”.
Papa a continuat spunând că, după diagnosticarea greșelilor noastre, Domnul ne cere să le remediem. „Din cauza incapacității noastre de a-l înțelege pe Dumnezeu și a violenței care se ascunde în noi, suntem incapabili să ne eliberăm”, a spus el, amintindu-le celor prezenți că „fără Dumnezeu, fără harul Său, nu suntem vindecați de păcatul nostru”. „Harul lui Dumnezeu este sursa schimbării noastre (…). Prin noi înșine nu putem reuși, dar cu Dumnezeu, totul este posibil. Prin noi înșine, nu reușim, dar împreună, totul este posibil.” A reflectat asupra modului în care convertirea este de natură comunitară și eclezială și i-a invitat pe toți creștinii să fie deschiși, împreună, la o schimbare de perspectivă. Pentru a redescoperi că „toți credincioșii din întreaga lume sunt în comuniune unii cu alții în Duhul Sfânt, astfel încât – așa cum scria Sfântul Ioan Gură de Aur – ‘cei care locuiesc la Roma să îi cunoască pe cei din India drept parte din același trup’”.
La final, Papa Francisc și-a exprimat recunoștința pentru acest parcurs de comuniune și pentru participarea și interesul atâtor creștini pentru drumul sinodal al Bisericii Catolice, „care am încredere că va deveni din ce în ce mai ecumenic”. Și invitându-i pe cei prezenți să continue să crească prin rugăciune, slujire, dialog și muncă împreună, pentru a ajunge la unitatea deplină pe care o dorește Cristos, a adus mulțumiri tuturor comunităților creștine prezente la celebrare. „Cu toții împreună să putem călători pe calea pe care Domnul ne-a pus-o înainte, calea unității.”