Cardinalul Grech: Nu există Sinod fără Episcop

30.01.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalul Mario Grech, secretarul general al Sinodului Episcopilor, și raportorul general al Sinodului, Cardinalul Jean Claude Hollerich, au adresat o scrisoare Episcopilor din întreaga lume în care discută despre rolul Episcopilor în procesul sinodal în curs. În acest interviu acordat pentru Radio Vatican, Cardinalul Grech rezumă rolul Episcopilor și explică de ce a fost important să se abordeze această chestiune în această etapă a procesului.
– În această dimineață, împreună cu Cardinalul Hollerich, ați publicat o scrisoare referitoare la rolul Episcopilor în procesul sinodal. Pe scurt, care este acest rol?
– Ei bine, este o slujire fundamentală pentru Biserică. Nu există Sinod fără Episcop, pentru că Episcopii au fost însărcinați nu de Biserică, ci de Domnul să călăuzească, să își păstorească turma. Și astfel, Episcopii, în comuniune între ei – deci colegialitate – și în comuniune cu Petru, sunt cei care pot garanta cu adevărat că discernământul efectuat de către Poporul lui Dumnezeu este corect. Episcopii au într-adevăr multe pe umeri pentru că trebuie să ofere această slujire importantă, vitală, turmei lor.
– În scrisoare ați menționat și că ați simțit că există o nevoie urgentă de a împărtăși reflecțiile, acum. Care este această nevoie urgentă și de ce acum?
– Având în vedere că în următoarele săptămâni va începe o nouă etapă și o nouă fază a procesului sinodal – mă refer la Adunările Continentale – Cardinalul Hollerich și cu mine ne-am gândit să oferim o slujire suplimentară Bisericilor locale, Bisericilor Continentale, reamintindu-le adevărurile fundamentale pe care le-am abordat încă de la începutul acestui proces. De fapt, ceea ce afirmăm în această scrisoare, în esență, este deja prezent în documentul pregătitor pe care secretariatul nostru l-a publicat în diferitele momente ale acestui proces sinodal. Așa cum se spune, repetita iuvant. Așadar, repetăm ceea ce am spus deja. […] La urma urmei, așa cum ne-a învățat Conciliul Vatican II, va ajuta la promovarea unui dialog fructuos, a unui discernământ în etapa în care poporul lui Dumnezeu, împreună cu Episcopii, sunt invitați să ne ajute pe noi, ca secretariat, cu reflecțiile lor, pentru că fiecare Adunare continentală va produce un document. Și apoi, din aceste șapte documente, vom elabora instrumentum laboris (documentul de lucru) pentru Sinodul Episcopilor din octombrie anul viitor, în care, așa cum încercăm să subliniem în scrisoarea noastră, tema centrală a acestui Sinod, este sinodalitatea.
Odată ce Biserica va deveni mai sinodală, atunci va fi într-o poziție mai bună pentru a aborda problemele importante ridicate de poporul lui Dumnezeu – așa cum se subliniază și în documentul de lucru pentru Adunările continentale. La urma urmei, după cum am spus, sinodalitatea nu este un element nou, ci este o dimensiune importantă a Bisericii pe care Papa Paul al VI-lea a subliniat-o. Și de-a lungul acestor 50 de ani, Biserica a continuat să experimenteze acest spirit sinodal în Sinod, astfel încât Episcopii știu ce au de făcut. Ei bine, le oferim acum un cuvânt din partea fraților lor pentru a-i încuraja, pentru a-i însoți și, de asemenea, pentru a ne exprima recunoștința nu numai față de Episcopi, ci și față de poporul lui Dumnezeu, care trebuie să spunem că a preluat cu adevărat mesajul și își aduce propria contribuție.