Organizatorii Sinodului cer Adunărilor continentale să nu impună o agendă discuțiilor

31.01.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalii care organizează Sinodul despre sinodalitate au trimis o scrisoare tuturor Episcopilor din lume în care împărtășesc considerații urgente pentru Adunările continentale, dintre care șapte vor avea loc până la sfârșitul lunii martie. În scrisoarea publicată de Vatican pe 30 ianuarie, Cardinalii Mario Grech și Jean Claude Hollerich au subliniat că Sinodul Episcopilor nu este menit „să abordeze toate problemele care sunt dezbătute în Biserică”. „Există, de fapt, unii care presupun că știu deja care vor fi concluziile Adunării sinodale. Alții ar dori să impună o agendă Sinodului, cu intenția de a dirija discuția și de a-i determina rezultatul”, au scris prelații.
„Cu toate acestea, tema pe care Papa a încredințat-o celei de-a 16-a Adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor este clară: «Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune». Prin urmare, aceasta este singura temă pe care suntem chemați să o explorăm în fiecare dintre etapele din cadrul procesului.” Cardinalii au adăugat că „cei care pretind să impună Sinodului o temă anume uită logica ce guvernează procesul sinodal: suntem chemați să trasăm un «curs comun», începând cu contribuția tuturor”. În timp ce Adunarea continentală nord-americană a început deja să se reunească virtual, alte continente găzduiesc întâlniri în persoană în februarie și martie: Europa și Oceania își vor începe ambele Adunările continentale pe 5 februarie. Două sute de delegați se vor întâlni la Praga, în Republica Cehă, pentru prima parte a Adunării continentale europene între 5 și 9 februarie, urmată de o întâlnire, între 9 și 12 februarie, a celor 39 de Episcopi europeni, fiecare dintre ei fiind președintele Conferinței Episcopale din țara sa, plus alți 390 de delegați care vor participa online (câte 10 pentru fiecare Conferință Episcopală).
Episcopii din Australia, Noua Zeelandă și Papua Noua Guinee se vor reuni împreună cu delegați din alte părți ale Oceaniei pentru o întâlnire de cinci zile la Suva, Fiji, pentru Adunarea continentală a Oceaniei, între 5 și 9 februarie. Adunarea continentală din Orientul Mijlociu va avea loc la Beirut, Liban, între 12 și 18 februarie, cu participarea clerului din cel puțin șapte Biserici catolice orientale. Episcopii și delegații din întreaga Asie se vor întâlni la Bangkok, Thailanda, între 24 și 26 februarie, pentru Adunarea continentală asiatică, la care sunt așteptați 100 de participanți. Adunarea continentală africană va avea loc la Addis Abeba, Etiopia, cu participarea a 95 de laici, 12 surori religioase, 18 preoți, 15 Episcopi și șapte Cardinali, în total 155 de delegați, în perioada 1-6 martie. Adunarea continentală din America Latină și Caraibe va avea loc sub forma a patru reuniuni separate în întreaga regiune. Prima va avea loc în El Salvador, între 13 și 17 februarie, cu participanți din Mexic și America Centrală. Cea de-a doua pentru Caraibe va avea loc în Republica Dominicană între 20 și 24 februarie. Cea de-a treia va avea loc la Quito, Ecuador, între 27 februarie și 3 martie, iar cea de-a patra va avea loc la Brasilia, Brazilia, între 6 și 10 martie.
Secretariatul general al Sinodului Episcopilor descrie aceste Adunări continentale ca o întâlnire pentru „a relua drumul parcurs și pentru a continua ascultarea și discernământul […], procedând în acord cu specificitățile socio-culturale ale regiunilor respective”. Discuțiile din cadrul Adunărilor continentale vor fi ghidate de un document de lucru de 44 de pagini. Textul solicită „o Biserică aptă de o incluziune radicală” și spune că multe rapoarte sinodale locale au ridicat întrebări cu privire la incluziunea și rolul femeilor, al tinerilor, al săracilor, al persoanelor care se identifică drept LGBTQ și al celor divorțați și recăsătoriți. În scrisoarea semnată de Cardinalii Grech și Hollerich, aceștia au subliniat că temele propuse în documentul care ghidează discuțiile din faza continentală a Sinodului „nu constituie ordinea de zi” pentru adunarea Sinodului Episcopilor din octombrie 2023. „Decizia de a remite documentul de lucru Bisericilor particulare, cerând ca fiecare să asculte vocea celorlalți… manifestă cu adevărat faptul că singura regulă pe care ne-am dat-o este aceea de a asculta în mod constant de Duhul Sfânt”, se spune.
Organizatorii Sinodului au adăugat că va fi sarcina Adunărilor continentale să identifice „prioritățile, temele recurente și apelurile la acțiune” care vor fi discutate în timpul primei sesiuni a Sinodului Episcopilor din 4-29 octombrie. Fiecare Adunare continentală trebuie să prezinte un document final de maximum 20 de pagini care să ofere răspunsul regiunii la trei întrebări de reflecție bazate pe documentul de lucru, până la 31 martie: 1) Ce intuiții rezonează cel mai puternic cu experiențele trăite și cu realitățile Bisericii de pe continentul dumneavoastră? Ce experiențe sunt noi sau iluminatoare pentru dumneavoastră? 2) Ce tensiuni sau divergențe substanțiale apar ca fiind deosebit de importante în perspectiva continentului dumneavoastră? În consecință, care sunt întrebările sau problemele care ar trebui abordate și luate în considerare în următoarele etape ale procesului? 3) Analizând ceea ce reiese din cele două întrebări anterioare, care sunt prioritățile, temele recurente și apelurile la acțiune care pot fi împărtășite cu alte Biserici locale din întreaga lume și discutate în timpul primei sesiuni a Adunării sinodale din octombrie 2023?
Faza finală și universală a Sinodului despre sinodalitate va începe cu cea de-a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, care va avea loc la Vatican în octombrie 2023 și va continua în octombrie 2024. Reflecțiile celor șapte Adunări continentale cu privire la documentul pentru etapa continentală vor fi folosite ca bază pentru un alt instrumentum laboris, sau document de lucru, care va fi finalizat în iunie 2023 pentru a ghida discuțiile Sinodului Episcopilor.