Papa Francisc a oferit trei criterii pentru o caritate rodnică și eficientă
01.02.2023, Kinshasa (Catholica) - Papa Francisc a încheiat a doua zi a călătoriei sale apostolice în Republica Democrată Congo întâlnindu-se cu reprezentanții unor organizații de caritate din Kinshasa. În discursul său, le-a mulțumit pentru munca lor prețioasă, adesea ignorată, în favoarea celor mai vulnerabili și a spus că aceasta reprezintă o „mare comoară” pentru țară. La întâlnirea de miercuri, 1 februarie 2023, de la Nunțiatura Apostolică din Kinshasa, Papa Francisc a lăudat munca organizațiilor de caritate care, a spus el, este ca o pădure care crește în tăcere și dă roade, în mijlocul „zgomotului” violenței și nedreptății continue.
La întâlnire au participat operatori și beneficiari din șase organizații și instituții de caritate care și-au descris experiențele și au prezentat activitățile lor în domeniile sănătății, educației și dezvoltării umane pentru cei săraci și marginalizați, persoane afectate de diferite tipuri de dizabilități, de boala Hansen și de alte boli. Între acestea s-au numărat Centrul DREAM – de alinare a bolilor prin mijloace avansate – al Comunității Sant’Egidio; Asociația Fasta, o organizație umanitară cu sediul în Argentina, al cărei obiectiv este promovarea socială și incluziunea persoanelor marginalizate prin formare integrală și participare comunitară; și „Telema Ongenge”, o asociație locală care sprijină persoanele cu dizabilități pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață. Au fost prezente și călugărițele trapiste ale Fecioarei din Mvanda, Kikwit.
Papa Francisc a lăudat munca lor, remarcând că mărturiile nu au enumerat pur și simplu problemele sociale sau statisticile privind sărăcia, „ci, mai important, au vorbit cu afecțiune despre cei săraci”, oameni „cu nume și chipuri”, cărora creștinii „nu le pot întoarce spatele”. „În timp ce astăzi atât de mulți îi resping pe săraci, voi îi îmbrățișați; în timp ce lumea îi exploatează, voi îi încurajați. Încurajare versus exploatare: iată o pădure care crește, chiar dacă defrișările și risipa sunt galopante! Doresc să fac mai bine cunoscut ceea ce faceți, să promovez creșterea și speranța în Republica Democrată Congo și pe acest întreg continent. Am venit aici din dorința de a fi o voce pentru cei fără voce.”
Observând că, din păcate, mass-media nu acordă prea mult spațiu „talentelor imense” și relatărilor „de adevărată măreție umană și creștină” din RD Congo și din întreaga Africă, Papa Francisc a spus că, prin această întâlnire, dorește să dea „voce” acestei realități și suferinței multor bărbați și femei care îndură violența, abuzurile, discriminarea și marginalizarea în această țară. „Sărăcia și respingerea sunt o ofensă la adresa ființelor umane, răpindu-le demnitatea”, a reiterat Papa. „Numai prin restaurarea demnității vom restaura umanitatea”. El a adăugat că a fost, de asemenea, întristat să afle că și în RD Congo, copiii și bătrânii sunt „aruncați”, spunând că acest lucru este scandalos, deoarece ei reprezintă rădăcinile și viitorul oricărei societăți. „Adevărata dezvoltare umană nu poate înflori acolo unde nu există memorie sau viitor”.
Papa Francisc a continuat spunându-le celor prezenți că, în ciuda dificultăților, munca lor grea merită, așa cum o dovedesc istoriile lor, arătând că „bunătatea se răspândește” și „nu este paralizată de resemnare sau de statistici, ci ne impulsionează să le oferim celorlalți ceea ce noi înșine am primit în mod gratuit”. „Tinerii în special trebuie să vadă acest lucru”, a subliniat el. „Ei au nevoie să vadă chipuri care înving indiferența privindu-i pe oameni în ochi și mâini care nu mânuiesc arme sau folosesc în mod greșit banii, ci se întind spre cei care sunt la pământ și îi ridică înapoi la demnitatea lor, demnitatea de fiică și fiu al lui Dumnezeu”. „Adevărata caritate ne pune în acord cu Dumnezeu și El ne surprinde cu minuni neașteptate prin cei pe care îi iubește”.
Papa Francisc a mai insistat că, deși responsabilitatea asistenței medicale și educaționale și a îngrijirii celor mai vulnerabili revine în primul rând statului, „creștinii nu trebuie să întunece niciodată mărturia carității” și, prin urmare, trebuie „să împartă ceea ce au cu cei cărora le lipsește strictul necesar”, amintindu-și că „ceea ce cauzează sărăcia nu este atât absența bunurilor și a oportunităților cât distribuirea lor inegală”. Acest lucru „nu este filantropie, ci credință”, deoarece „așa cum spune Scriptura, ‘credința fără fapte este moartă’„. Caritatea creștină trebuie să devină o formă tot mai rodnică de mărturie a iubirii lui Isus pentru cei săraci, și în acest sens Papa Francisc a oferit trei criterii de urmat de organizațiile caritabile catolice. Primul este „să fie un exemplu”, fiind credibile și transparente în gestionarea finanțelor lor și fiind competente.
Al doilea criteriu este acela de „a avea previziune”, adică nu doar de a răspunde nevoilor imediate ale celor săraci, ci de a privi pe termen lung, promovând proiecte de dezvoltare care să le permită acestora să devină autosuficienți în viitor, ceea ce face Biserica din RD Congo și din multe alte părți ale lumii prin serviciile sale de asistență socială. „În loc să distribuim bunuri care vor fi mereu puține, este mai bine să transmitem cunoștințe și instrumentele care fac ca dezvoltarea să fie autonomă și durabilă.” În fine, cel de-al treilea criteriu amintit de Papa Francisc pentru o caritate rodnică și eficientă este acela ca organizațiile catolice să fie conectate, să lucreze în rețea și să coopereze între ele, și cu comunitățile creștine, cu alte religii și organizații umanitare, „fără a rămâne izolate sau autoreferențiale”. În încheiere, Papa a binecuvântat organizațiile caritabile catolice și le-a mulțumit încă o dată pentru munca lor prețioasă: „Sunteți o mare comoară”, a spus el.