Supraviețuitorii violenței din RD Congo i-au împărtășit Papei relatări emoționante
01.02.2023, Kinshasa (Catholica) - Supraviețuitorii conflictului în curs de desfășurare din partea de est a Republicii Democrate Congo au împărtășit istorii de violență brutală, inclusiv omoruri în masă și mutilări, răpiri și rude pierdute, violuri în serie și sclavie sexuală, precum și persoane strămutate care trăiesc în tabere de refugiați supraaglomerate și insalubre. Dar în mijlocul ororilor războiului și al dezastrelor naturale, cei care au luat parte la întâlnirea de miercuri, 1 februarie 2023, după-amiază, cu Papa Francisc au vorbit, de asemenea, despre iertare și speranță, unul dintre supraviețuitori exprimând speranța tuturor: „Dorim să lăsăm în urmă acest trecut întunecat și să putem construi un viitor frumos”.
În propriile sale remarci, Sfântul Părinte a spus: „Continuăm să fim șocați când auzim despre violența inumană pe care ați văzut-o cu ochii voștri și pe care ați experimentat-o personal”. „Rămânem fără cuvinte. Nu putem decât să plângem în tăcere”. Papa Francisc intenționa inițial să viziteze partea de est a țării, dar problemele de securitate au făcut imposibilă o astfel de călătorie. În schimb, Papa le-a spus locuitorilor din regiune: „Sunt aproape de voi: lacrimile voastre sunt lacrimile mele; durerea voastră este durerea mea”, adăugând: „Fiecărei familii care suferă sau este strămutată din cauza arderii satelor și a altor crime de război, supraviețuitorilor violenței sexuale și fiecărui copil și adult rănit, le spun: eu sunt cu voi; doresc să vă aduc mângâierea lui Dumnezeu”.
El a continuat prin a condamna, „în numele lui Dumnezeu… violența armată, masacrele, violurile, distrugerea și ocuparea satelor, jefuirea câmpurilor și a vitelor… precum și exploatarea criminală și ilegală a bogățiilor acestei țări și încercările de a fragmenta țara pentru a o controla.” Papa a adresat un apel din inimă tuturor oamenilor, mai ales celor care alimentează războiul în Republica Democrată Congo: „Ascultați strigătul sângelui lor, deschideți-vă urechile la vocea lui Dumnezeu… și la vocea conștiinței voastre: lăsați armele, puneți capăt războiului!” „Ajunge! Nu vă mai îmbogățiți pe seama celor săraci, nu vă mai îmbogățiți din resurse și bani pătați de sânge!”
Pontiful a întrebat apoi ce putem face și de unde putem începe pentru a promova pacea. El a propus, ca răspuns, „să începem din nou cu două moduri de a spune «nu» și două moduri de a spune «da»”. În primul rând, a spus el, trebuie să spunem „nu violenței, întotdeauna și pretutindeni”, fără excepție. În același timp, el a insistat că a spune „nu” violenței înseamnă mai mult decât a evita actele de violență; implică eliminarea rădăcinilor violenței, inclusiv „lăcomia, invidia și, mai presus de toate, resentimentele”. Adresându-se supraviețuitorilor prezenți la întâlnire, Papa Francisc a spus: „Doresc să îi rog pe toți să se comporte așa cum ne-ați sugerat voi, martorii noștri curajoși: aveți curajul de a dezarma inima”.
Papa Francisc a continuat prin a-i îndemna pe toți să spună „nu” resemnării. „Îi invit încă o dată pe toți cei care trăiesc în RD Congo să nu renunțe, ci să se angajeze să construiască un viitor mai bun”. „Chiar și în est, pacea este posibilă! Haideți să credem acest lucru! Și haideți să lucrăm pentru el, fără a-l delega altora.” Sfântul Părinte a vorbit apoi despre cele două moduri de a spune „da”, începând cu a spune „da” reconcilierii. Adresându-se din nou supraviețuitorilor, a lăudat dorința lor de a se angaja „să se ierte unii pe alții și să respingă războiul ca mijloc de rezolvare a diferendelor”. Vocea profetică a creștinismului „înseamnă să răspundem la rău cu bine, la ură cu iubire, la divizare cu reconciliere”. Toate aceste lucruri „sunt mai puternice decât răul… pentru că ele transformă realitatea din interior, în loc să o distrugă din exterior”. „Numai în acest fel putem învinge răul, așa cum a făcut Isus pe lemnul Crucii, luându-l asupra Sa și transformându-l prin iubirea Sa”.
În final, Papa a subliniat „da-ul decisiv, da-ul la speranță”. Speranța are un izvor: Isus. „Cu Isus, răul nu mai are ultimul cuvânt asupra vieții”, a spus el, arătând din nou că Isus a triumfat asupra morții și a mormântului. „Frați și surori din estul țării, această speranță vă este destinată și aveți dreptul la ea”. Cu toate acestea, a continuat Sfântul Părinte, este, de asemenea, un drept care trebuie câștigat „semănând cu răbdare pacea zi după zi”. A semăna pacea este un lucru bun pentru noi, a explicat el, adăugând că „ne eliberează de grija îngustă pentru câștigul personal și ne dă un motiv pentru a trăi în fiecare zi; ne impregnează viețile cu generozitate și ne face să semănăm din ce în ce mai mult cu Dumnezeu, semănătorul răbdător care plantează semințe de speranță”.
Papa a mulțumit apoi și i-a binecuvântat pe cei care au muncit și chiar și-au dat viața pentru a semăna pacea, spunând: „Ei au fost semănători de speranță și sacrificiul lor nu va fi pierdut”. Sfântul Părinte și-a încheiat discursul subliniind încă o dată apropierea sa de populația din est și binecuvântându-i pe toți. „Fie ca Isus, Fratele nostru, Dumnezeul reconcilierii care a plantat pomul vieții al Crucii în inima întunericului păcatului și al suferinței, Dumnezeul speranței care crede în voi, în țara voastră și în viitorul vostru, să vă binecuvânteze și să vă mângâie. Fie ca El să își reverse pacea în inimile voastre, în familiile voastre și asupra întregii Republici Democrate Congo.”