Episcopii din națiuni divizate de conflicte se unesc în jurul Papei
02.02.2023, Kinshasa (Catholica) - „Împreună, credem că Isus ne oferă întotdeauna posibilitatea de a fi iertați și de a o lua de la capăt, dar și puterea de a ne ierta pe noi înșine, pe ceilalți și istoria!” Cristos „vrea să ne ungă cu iertarea Sa” pentru „a ne da pacea și curajul de a ierta la rândul nostru, curajul de a acorda celorlalți o mare amnistie a inimii”. Când Papa Francisc a rostit aceste cuvinte în predica sa la Liturghia de la aeroportul Ndolo din Kinshasa, la celebrarea Euharistiei împreună cu el se aflau Episcopi din țări cu miliții beligerante și grupuri de rebeli, care au fost și sunt scena unor violențe și războaie de nedescris, alimentate nu doar de forțe externe, ci și de forțe interioare.
Împreună cu frații lor din Republica Democrată Congo, la altar și apoi la o masă comună, s-au aflat Episcopii din Rwanda, Burundi și Congo Brazzaville. Înainte de a pleca spre țările lor respective, unii dintre ei s-au adunat în jurul unei mese într-un hotel și au povestit această experiență pentru Vatican Media, explicând cum prezența lor în RDC și comuniunea episcopală pot ajuta procesele de pace. „Trăim un moment special, un kairos. Nu trebuie să lăsăm politica să ne divizeze, ci să vedem ce putem face împreună”, a declarat Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu, Arhiepiscop de Kinshasa. „Mesajul Papei a fost foarte puternic. În timp ce politicienii sădesc ură între popoare, instrumentalizează xenofobia și alimentează neîncrederea între oameni, Episcopii și Biserica sunt chemați să meargă pe o cale diferită. Ei nu trebuie să intre în această logică.”
Cardinalul Ambongo le-a mulțumit fraților săi din Rwanda „pentru că au venit aici, la Kinshasa. A fost nevoie de curaj pentru a face acest lucru, curajul de a îndeplini o misiune comună”. Sentimentul său a fost reluat de Cardinalul rwandez Antoine Kambanda, Arhiepiscop de Kigali, care a amintit dorința Papei Francisc de a merge și la Goma, la granița cu Rwanda, o călătorie care nu a fost posibilă din cauza violențelor și confruntărilor care au loc în acea regiune. „Noi, Episcopii, șase din opt, am venit aici. Mesajul de pace pe care Papa a venit să ni-l aducă ne privește pe toți. Ne atinge pe toți. Pe mine personal m-a atins.” Cu emoție, Cardinalul a amintit genocidul care a avut loc în țara sa în 1994, când în 100 de zile, cel puțin 800.000 de persoane au fost ucise din cauza unui conflict etnico-politic. „Nu a fost un genocid provocat de alții, din afară. A fost comis de rwandezi. De oameni care trăiesc împreună pe aceleași dealuri. Fiecare deal a avut propria sa tragedie. Și ne putem întreba astăzi: cum poți trăi împreună după ce ai trecut printr-un genocid?”
Răspunsul Cardinalului Kambanda a fost un ecou al celui pe care tocmai l-a dat Papa: „Iertarea este calea spre coexistență. Pentru a coexista, trebuie să te ierți pe tine însuți. Iertarea este cheia. Iertarea este un har de la Dumnezeu și îi privește pe toți: indivizi, infractori individuali, dar și familii”. Calea spre iertare, a adăugat Cardinalul rwandez, „este compasiunea, realizând că și celălalt suferă și că suferința mea este legată de a lui. Aceasta este pedagogia Crucii.” Experiența trăită în țara sa „o împărtășim cu frații noștri din episcopat. Iertarea permite, de asemenea, o pacificare a memoriei.” „Reconcilierea este cheia conviețuirii”, spune Arhiepiscopul de Gitega, Mons. Bonaventure Nahimana, președintele Conferinței Episcopale din Burundi. „Este cheia rezolvării conflictelor religioase, etnice și politice. Tocmai pe acest lucru se concentrează procesul sinodal al Bisericilor din Burundi. Toate Diecezele s-au implicat. Trebuie să trăim în iertare pentru a avea cu adevărat comunități deschise, primitoare și fraterne. Deschise și în a-l primi pe celălalt ca pe un frate, chiar și atunci când este străin. Avem mulți refugiați congolezi în Burundi. Vom fi credibili prin modul în care vom trăi acest lucru.”
„Suntem aici cu o delegație numeroasă, nu doar de Episcopi, ci și de credincioși”, a explicat Arhiepiscopul de Brazaville, Mons. Bienvenu Manamika, președintele Conferinței Episcopale din Congo Brazaville. „Vizita Papei va avea un mare impact în regiune”, a spus el. „Deși țara noastră nu este direct afectată de conflicte, suntem totuși implicați. Există o zicală care spune că «dacă Republica Democrată Congo tușește, noi, în Congo Brazzaville, strănutăm și ne molipsim de gripă».” „Cu toții avem nevoie de pace”, a adăugat el, „conflictul în curs de desfășurare în estul RDC nu ne lasă liniștiți. El amintește de traumele de război deja trăite”. „Trebuie să luăm în serios cuvintele Papei Francisc, un mesaj din care poate apărea o de-escaladare a războiului.” Arhiepiscopul Manamika a remarcat că simpla prezență a Succesorului lui Petru aduce speranță și îi preocupă pe toți. „Sper că vorbele sale sunt auzite și de companiile multinaționale din spatele industriei extractive. Există popoare care suferă din cauza acestei situații. Fără dreptate, fără demnitate, nu există pace.” Conflictele interne, a conchis el, „depind de interese mai largi. Dar atunci când elefanții se luptă, iarba este cea care suferă. Iar iarba este poporul. De aceea, trebuie să lucrăm și să ne rugăm cu toții pentru pace.”
„Cu toții trebuie să construim pacea. Cu iertare, cu redescoperirea comunității care ne unește și a misiunii pe care o avem”, a subliniat Arhiepiscopul de Kisangani, Mons. Marcel Utembi Tapa, președintele Conferinței Episcopale din Republica Democratică Congo. „Trebuie să ne convingem că iertarea personală și cea instituțională sunt legate. Ca botezați, copii ai lui Dumnezeu, frați și surori, trebuie să învățăm să ne iertăm unii pe alții. Papa este foarte conștient de tot ceea ce se întâmplă aici și de faptul că ceea ce se întâmplă aici este o amenințare la adresa păcii, o problemă care afectează întreaga regiune subcontinentală. Ne-a invitat să dezvoltăm o conștientizare a fraternității care ne unește și care nu afectează doar o țară, ci întreaga regiune. Suntem cu toții chemați să fim misionari ai păcii. Apelul său a fost un apel puternic adresat statelor, societății civile, Bisericii, pastorilor.”
Curajul acestor Episcopi, uniți împreună cu Succesorul lui Petru, este un mic-mare semn de speranță pentru aceste ținuturi chinuite, unde conflictele etno-politice îi implică pe creștini de ambele părți. Papa Francisc a spus în predica sa de la aeroportul Ndolo: „Să fie un moment bun pentru toți cei din această țară care se numesc creștini, dar se implică în violență”. „Domnul vă spune: Depuneți armele, îmbrățișați milostivirea.”