Papa Francisc către tinerii congolezi: Rugăciunea este arma voastră secretă
02.02.2023, Kinshasa (Catholica) - Pentru a aduce pacea, „rugăciunea este cea mai puternică armă care există”, a declarat Papa Francisc joi, 2 februarie 2023, în fața a mii de tineri și cateheți din Republica Democrată Congo. Întâlnirea de pe Stadionul Martirilor din Kinshasa, capitala RDC, a avut loc în a treia zi a vizitei Papei în țara din Africa Centrală. În 3 februarie, Papa Francisc va merge cu avionul spre Juba, Sudanul de Sud, pentru a doua etapă a pelerinajului său de pace. Pontiful a interacționat joi cu o mulțime entuziastă de aproximativ 65.000 de tineri și adulți, dintre care unii au călătorit zile întregi pentru a fi prezenți la vizita papală. „Da, rugăciunea învinge frica și ne permite să ne luăm viitorul în mâinile noastre. Credeți acest lucru?”, a spus el. „Doriți să faceți din rugăciune secretul vostru, ca o apă răcoritoare pentru suflet, ca singura armă pe care o purtați, ca un tovarăș de drum în fiecare zi a călătoriei?”
În timpul celei de-a doua părți a discursului său, Papa a fost acoperit în mod repetat de publicul energic, care a izbucnit în urale, cântece și dansuri, în ciuda vremii toride. În discursul său, Pontiful a folosit imaginea mâinii pentru a vorbi despre viitorul RDC. „Dumnezeu a pus darul vieții, viitorul societății și viitorul acestei mari țări în aceste mâini ale voastre”, a spus el. „Dragă frate, dragă soră, nu par mâinile voastre mici și fragile, goale și nepotrivite pentru o sarcină atât de mare? Este adevărat”, a spus el. „Dați-mi voie să vă spun ceva: mâinile voastre arată toate asemănător, dar nici una nu este exact la fel. Nimeni nu are mâini la fel ca ale voastre, iar acesta este un semn că sunteți o comoară unică, o comoară irepetabilă și incomparabilă.”
El i-a invitat pe cei prezenți pe stadion să își deschidă și să își închidă mâinile în timp ce reflectează dacă vor să aleagă pacea sau violența. „Observați cum vă puteți strânge mâna, închizând-o pentru a forma un pumn. Sau o puteți deschide, pentru a o oferi lui Dumnezeu și celorlalți. Voi, cei care visați la un viitor diferit: din mâinile voastre se poate naște ziua de mâine, din mâinile voastre se poate naște în sfârșit pacea care lipsește atât de mult în această țară.” La întâlnire a participat și Episcopul Donatien Bafuidinsoni Maloko-Mana, din Dieceza de Inongo, în vestul RDC. El a declarat pentru EWTN News că oamenii din Dieceza sa au călătorit în bărci pe râul Congo timp de două până la patru zile pentru a ajunge la Kinshasa. Mons. Bafuidinsoni a spus că poporul congolez a fost dezamăgit anul trecut când vizita Papei a fost anulată, dar „acum că Papa este aici este o mare bucurie pentru noi toți”. Chiar și cei care urmăresc vizita de acasă „sunt foarte fericiți”, a adăugat el. „Este un mesaj de bucurie, de pace și de speranță pentru toți.”
Sora Asterie Neema, în vârstă de 29 de ani, este din Rutshuru, din estul RD Congo, unde, a declarat pentru EWTN News, ei se află sub controlul unui grup armat numit M23. Sora Neema a spus că fratele ei mai mare a fost ucis în 2022 de rebeli neidentificați, în fața copiilor lui de 12 și 7 ani. În cei 29 de ani ai ei de viață, a spus ea, regiunea ei din RDC nu a cunoscut niciodată pacea. A adăugat că i-a iertat pe ucigașii fratelui ei, dar speră să fie pace în țara sa. Nu toți cei din audiență au fost catolici. Doi tineri musulmani au participat, de asemenea, la întâlnirea tinerilor cu Papa Francisc. Yassine Mumbere, din Butembo, din estul RDC, a declarat pentru EWTN News că a venit la eveniment pentru că toți tinerii au fost invitați. De asemenea, el a studiat la o școală catolică. Lider de cercetași musulmani, în vârstă de 35 de ani, a declarat că speră că această călătorie a Papei va contribui la pace în regiunea de est a RDC.
În discursul său, Papa Francisc i-a încurajat pe cei prezenți să fie atenți la tentația de a arăta cu degetul acuzator spre oameni sau de a-i exclude pe alții din cauza „regionalismului, a tribalismului sau a tot ceea ce te face să te simți în siguranță în propriul grup, dar care, în același timp, nu ține cont de viața comunității”. „Știți ce se întâmplă: mai întâi crezi în prejudecăți despre ceilalți, apoi justifici ura, apoi violența și, în cele din urmă, te trezești în mijlocul unui război”. Pentru a crea un semn concret al comunității, Sfântul Părinte a invitat mulțimea să se țină de mână cu cei de lângă ei și să cânte împreună un cântec: „Imaginați-vă că sunteți o singură Biserică, un singur popor, care se ține de mână”.
„Da, frate și soră, voi sunteți indispensabili și sunteți responsabili pentru Biserica voastră și pentru țara voastră”, a spus el după cântec. „Sunteți parte a unei istorii mai mari, care vă cheamă să vă asumați un rol activ de constructori ai comuniunii, de apărători ai fraternității, de visător neînduplecați după o lume mai unită.” După ce Papa Francisc a vorbit împotriva corupției – invitându-i pe toți să strige împreună: „Gata cu corupția!” – stadionul a izbucnit în cântece și urale puternice. Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost nevoit să invite mulțimea să se liniștească înainte ca Pontiful să poată continua să vorbească. Papa a atras de asemenea atenția asupra a doi martiri congolezi și a exemplelor lor de credință: Fericitul Isidore Bakanja și Fericita Marie-Clémentine Anuarite.
Fericita Marie-Clémentine Anuarite, membră a Surorilor Sfintei Familii, a fost ucisă în timpul războiului civil din 1964, la vârsta de 24 de ani. Anuarite a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale în RDC, pe atunci cunoscută sub numele de Republica Zair, în 1985. Fericitul Isidore Bakanja s-a convertit la catolicism la vârsta de 18 ani. A devenit catehet și a fost devotat Fecioarei Maria de la Muntele Carmel. A murit în 1909, în jurul vârstei de 21 sau 22 de ani, în urma unei infecții cauzate de o bătaie și de alte torturi pe care le-a primit din partea unui manager european pentru că a refuzat să își scoată scapularul maro la locul de muncă. Bakanja a fost beatificat în 1994 de către Papa Ioan Paul al II-lea. Statui ale celor doi fericiți au fost prezente la întâlnirea tinerilor, unde oamenii din mulțime au strigat și au ținut pancarte cerându-i Papei să îi declare repede sfinți.
Papa a subliniat un alt exemplu de virtute din RDC, Floribert Bwana Chui: care a fost ucis în 2007 în Goma. Bărbatul în vârstă de 26 de ani, care lucra la vamă, a fost ucis pentru că a refuzat să coopereze cu corupția; mai exact, nu a permis trecerea de produse alimentare expirate. „Ar fi putut cu ușurință să închidă ochii; nimeni nu ar fi aflat, iar el ar fi putut chiar să fie promovat, ca urmare”, a spus Pontiful. „Dar, pentru că era creștin, s-a rugat. S-a gândit la ceilalți și a ales să fie cinstit, spunând nu mizeriei corupției. Doresc să vă spun ceva important. Ascultați cu atenție: dacă cineva vă oferă mită sau vă promite favoruri și mulți bani, nu cădeți în capcană. Nu vă lăsați înșelați; nu vă lăsați absorbiți de mlaștina răului. Nu vă lăsați învinși de rău!”