Papa Francisc a ținut un moment de tăcere pentru preoții și călugării uciși în Sudanul de Sud

04.02.2023, Juba (Catholica) - Papa Francisc a ținut sâmbătă, 4 februarie 2023, un moment de tăcere pentru preoții și călugării care au fost uciși în Sudanul de Sud. „Să ne gândim în tăcere la acești frați și surori care și-au pierdut viața în această slujire pastorală”, a spus el în Catedrala Sfânta Tereza, din Juba. Papa s-a întâlnit cu Episcopii, preoții și persoanele consacrate din Sudanul de Sud în a doua zi a călătoriei sale istorice în această țară devastată de război. Aproximativ 1.000 de persoane au fost prezente în catedrală pentru întâlnire, iar alte 5.000 au fost în afara Catedralei, potrivit autorităților locale. În timpul întâlnirii, Pontiful a ascultat mărturii despre viețile și slujirea surorilor Mary Daniel Abud și Regina Roba, care au fost ucise într-un atac violent în Sudanul de Sud în 2021.
Mulți preoți și persoane consacrate, a spus el, „au fost victime ale violenței și ale atacurilor în care și-au pierdut viața. Într-un mod foarte real, ei și-au dat viața de dragul Evangheliei”. „Apropierea lor de frații și surorile lor este o mărturie minunată pe care ne-o lasă moștenire, o moștenire care ne invită să ducem mai departe misiunea lor”. Papa Francisc a evidențiat, de asemenea, exemplul Sfântului Daniele Comboni, misionar, primul Episcop catolic din Africa Centrală, care a murit în Sudan în 1881. Împreună cu frații săi misionari, Comboni „a desfășurat o mare lucrare de evanghelizare pe acest pământ”, a spus Papa. „El obișnuia să spună că un misionar trebuie să fie gata să facă orice de dragul lui Cristos și al Evangheliei. Avem nevoie de suflete curajoase și generoase, gata să sufere și să moară pentru Africa”.
Potrivit Vaticanului, în Sudanul de Sud există șapte milioane de catolici, 300 de preoți și 253 de persoane consacrate. Raportul dintre credincioșii catolici și preoți este de peste 24.000 de credincioși pentru fiecare preot. În discursul său, Sfântul Părinte a încurajat preoții, seminariștii și persoanele consacrate din Sudanul de Sud să mijlocească pentru poporul lor. El a citat dintr-un discurs din 1991 al Cardinalului Carlo Maria Martini pentru a explica faptul că a mijloci „nu înseamnă doar «a te ruga pentru cineva», așa cum credem atât de des. Etimologic, înseamnă «a păși la mijloc», a fi dispuși să intrăm în mijlocul unei situații. A mijloci înseamnă, așadar, a coborî și a ne pune în mijlocul oamenilor noștri, pentru a acționa ca o punte care îi conectează cu Dumnezeu”.
Papa Francisc a spus că a păși în mijlocul poporului lui Dumnezeu este un lucru pe care păstorii Bisericii trebuie să îl cultive. Trebuie să avem „capacitatea de a păși în mijlocul suferințelor și lacrimilor lor, în mijlocul foamei lor de Dumnezeu și a setei lor de iubire. Prima noastră datorie nu este de a fi o Biserică perfect organizată, ci una care, în numele lui Cristos, stă în mijlocul vieților zbuciumate ale oamenilor, care este dispusă să își murdărească mâinile pentru oameni.” El le-a mulțumit celor prezenți pentru devotamentul lor față de Biserică, precum și pentru curajul, sacrificiile și răbdarea lor.
„Mă rog ca voi să fiți mereu păstori și martori generoși, înarmați doar cu rugăciune și iubire; ca să vă lăsați, cu blândețe, să fiți mereu surprinși de harul lui Dumnezeu; și ca să deveniți un mijloc de mântuire pentru alții, profeți ai apropierii care însoțesc oamenii, mijlocitori cu brațele ridicate”. În 4 februarie, Papa Francisc se va întâlni, de asemenea, cu refugiații sud-sudanezi, oameni care au fost strămutați în interiorul țării din cauza războiului, înainte de a conduce un serviciu de rugăciune ecumenic. În ultima zi a vizitei, pe 5 februarie, va celebra Liturghia de duminică în limba engleză la Mausoleul John Garang. El va conduce apoi rugăciunea tradițională mariană Angelus, înainte de a se întoarce la Roma. Papa Francisc a ajuns în Sudanul de Sud după aproape patru zile petrecute în Republica Democrată Congo.