Papa la celebrarea ecumenică: Cei care îl aleg pe Cristos, aleg pacea

04.02.2023, Juba (Catholica) - În timpul unei celebrări ecumenice de rugăciune în Sudanul de Sud, Papa Francisc a făcut apel pentru unitatea creștinilor pe fondul violențelor din această țară și i-a îndemnat pe credincioși să lucreze și să se roage pentru pace în vederea soluționării conflictelor politice în curs. Sfântul Părinte a vorbit în cadrul evenimentului alături de Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury, al Bisericii Angliei, și de moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, rev. Iain Greenshields. Cei trei lideri religioși s-au rugat împreună pentru pace, în semn de unitate. Aproximativ 50.000 de persoane au participat la celebrare, potrivit estimărilor autorităților locale. „Dragi prieteni, cei care vor să se numească creștini trebuie să aleagă de ce parte să se situeze”, a spus Pontiful. „Cei care îl aleg pe Cristos aleg pacea, întotdeauna; cei care dezlănțuie războiul și violența îl trădează pe Domnul și îi neagă Evanghelia. Ceea ce ne învață Isus este clar: trebuie să iubim pe toată lumea, deoarece toată lumea este iubită ca un copil al Tatălui nostru comun din ceruri. Iubirea creștinilor nu este doar pentru cei apropiați, ci pentru toată lumea, deoarece în Isus fiecare persoană este aproapele nostru, fratele sau sora noastră – chiar și în dușmanii noștri.”
Suveranul Pontif a spus că creștinii din Sudanul de Sud au fost profund angajați în promovarea reconcilierii în timpul acestor conflicte și le-a mulțumit pentru „această mărturie de credință puternică”. În ciuda diviziunilor, „un fapt rămâne neschimbat, și anume că suntem creștini; îi aparținem lui Cristos”. A spus că creștinismul continuă să fie „un factor de unitate” și a lăudat tradiția ecumenică a Sudanului de Sud ca „o comoară prețioasă” și un exemplu „pentru promovarea unității creștine” pentru toată lumea. „Cei care pretind că sunt credincioși nu ar trebui să mai aibă nimic de-a face cu o cultură bazată pe spiritul de răzbunare”, a spus Papa Francisc. „Evanghelia nu trebuie să fie doar o frumoasă filozofie religioasă, ci o profeție care devine realitate în istorie. Haideți să lucrăm pentru pace țesând și reparând, nu tăind și rupând. Să îl urmăm pe Isus și, urmându-l, să mergem împreună pe calea păcii.” Sfântul Părinte a discutat despre importanța de a lucra pentru pace, dar a subliniat și importanța rugăciunii ca mijloc valoros de a promova pacea. „Rugăciunea ne dă puterea de a merge mai departe, de a ne depăși temerile, de a întrevedea, chiar și în întuneric, mântuirea pe care Dumnezeu o pregătește chiar acum”, a spus el. „Mai mult, rugăciunea face să coboare mântuirea lui Dumnezeu asupra oamenilor.”
Suveranul Pontif a citat istoria din Exod despre despărțirea Mării Roșii. Atunci când israeliții au fugit din Egipt, a spus el, „s-au aflat într-un impas dramatic” când au ajuns pe malul Mării Roșii, cu un zid de apă în fața lor și cu forțele inamice în spatele lor. Cu toate acestea, în mijlocul acestei provocări, a explicat că Moise s-a întors la Dumnezeu și le-a spus oamenilor: „Nu vă temeți, rămâneți tari și veți vedea mântuirea Domnului”. Sfântul Părinte a spus că certitudinea lui Moise „în mijlocul temerilor și plângerilor constante ale poporului său” a venit din „ascultarea Domnului, care îi promisese că este pe cale să își manifeste gloria”. Capacitatea lui Moise „de a conduce poporul de la opresiune la libertate” a venit din unirea sa cu Dumnezeu și din încrederea sa în Dumnezeu, care a fost „cultivată prin rugăciune”, a spus Papa, adăugând că același lucru este valabil și pentru Sudanul de Sud. „Rugăciunea de mijlocire care a marcat viața lui Moise este tipul de rugăciune pe care noi, ca păstori ai poporului sfânt al lui Dumnezeu, suntem chemați în mod special să o practicăm. Rugăciunea pentru ca Domnul păcii să intervină acolo unde bărbații și femeile sunt neputincioși în a aduce pacea: o rugăciune de mijlocire tenace și constantă.”
Papa a spus că creștinii sud-sudanezi îi ajută deja în multe feluri „pe cei marginalizați, răniți și lipsiți de drepturi”. A spus că ei ar trebui „să continue să îi ajute, fără a acționa niciodată ca niște concurenți, ci ca membri ai unei familii, frați și surori”. A spus că „cei iubiți de Isus îi dau glorie lui Dumnezeu și dau mărturie despre comuniunea pe care El o iubește” prin compasiunea lor față de cei suferinzi. „Chiar dacă distanța ne desparte fizic, noi rămânem mereu aproape de voi”, a încheiat Pontiful. „Să pornim în fiecare zi rugându-ne unii pentru alții, lucrând împreună ca martori și mijlocitori ai păcii lui Isus și perseverând pe același drum prin actele noastre practice de caritate și unitate. În toate lucrurile, să ne iubim unii pe alții în mod constant, din inimă.”