Papa Francisc în Sudanul de Sud: În numele lui Isus, depuneți armele urii

05.02.2023, Juba (Catholica) - La o Liturghie oficiată duminică în Sudanul de Sud, Papa Francisc i-a îndemnat pe creștinii din această țară africană devastată de război să aducă „o contribuție decisivă la schimbarea istoriei”, refuzând să răsplătească răul cu rău. „În numele lui Isus și al Fericirilor Sale, să depunem armele urii și ale răzbunării, pentru a le lua pe cele ale rugăciunii și ale carității”, a spus Sfântul Părinte în omilia sa de la Juba, pe 5 februarie. „Mă unesc aici cu voi în numele lui Isus Cristos, Dumnezeul iubirii, Dumnezeul care a obținut pacea prin crucea Sa. … Isus, răstignit în viețile atâtor dintre voi, în viața atâtor oameni din această țară; Isus, Domnul înviat, învingător asupra răului și a morții”, a spus el.
Peste 100.000 de persoane au participat la Liturghia papală de la Juba, care a avut loc în incinta unui mausoleu ce îl comemorează pe John Garang, un lider al eliberării cunoscut drept „părintele Sudanului de Sud”, deși a murit într-un accident de elicopter înainte ca țara africană cea mai nouă să își obțină independența în 2011 și să se scufunde într-un război civil brutal doi ani mai târziu. Războiul civil din Sudanul de Sud a dus la moartea a aproximativ 400.000 de persoane. Și, deși țara a ajuns la un acord oficial de pace în urmă cu aproape trei ani, conflictele violente continuă în unele părți ale țării. Pontiful a subliniat că creștinii din Sudanul de Sud sunt chemați să fie „lumina care strălucește în întuneric”, trăind Fericirile. „Această țară, atât de frumoasă, dar devastată de violență, are nevoie de lumina pe care o are fiecare dintre voi sau, mai bine zis, de lumina care sunteți fiecare dintre voi”, a spus el.
În timpul Liturghiei, dansatori purtând eșarfe de un galben strălucitor, cu imagini cu Papa Francisc și ale unor clerici, au dansat în spațiul din fața altarului, în timp ce un cor de 300 de persoane cânta imnuri și își fluturau mâinile. Prima și a doua lectură din Scriptură au fost citite de călugărițe care se ocupă de orfani în Rejaf, Sudanul de Sud. Președintele Salva Kiir Mayardit a participat la Liturghie împreună cu cei cinci vicepreședinți ai Sudanului de Sud, zece guvernatori de stat și alți lideri politici cheie. În omilia sa, Sfântul Părinte a spus că creștinii sunt chemați să fie „oameni capabili să construiască relații umane bune, ca o modalitate de a reduce corupția răului, boala divizării, mizeria afacerilor frauduloase și ciuma nedreptății”. El a explicat că Fericirile „revoluționează standardele acestei lumi și modul nostru obișnuit de a gândi”, spunându-ne că „nu trebuie să urmărim să fim tari, bogați și puternici, ci umili, blânzi și milostivi; să nu facem rău nimănui, ci să fim făcători de pace pentru toți”.
Mai mulți Cardinali africani au concelebrat Sfânta Liturghie, printre care Cardinalul Berhaneyesus Demerew, Arhiepiscop de Addis Abeba; Cardinalul Fridolin Ambongo, Arhiepiscop de Kinshasa; și Cardinalul Gabriel Zubeir Wako, Arhiepiscop emerit de Khartoum, Sudan. La finalul celebrării, Papa Francisc a petrecut un moment de rugăciune în fața unei statui mari a Fecioarei Africii, situată lângă altar. În mesajul său Angelus, a încredințat procesul de pace din Sudanul de Sud Fecioarei Maria a Africii, amintind mulțimii că Maria este Regina Păcii. „Ne rugăm la ea acum și îi încredințăm cauza păcii în Sudanul de Sud și în întregul continent african, unde atât de mulți dintre frații și surorile noastre în credință se confruntă cu persecuții și pericole, unde un număr mare de oameni suferă din cauza conflictelor, a exploatării și a sărăciei”, a spus el. Papa Francisc a amintit și mărturia Sfintei Josephine Bakhita din Sudan, pe care a numit-o „o minunată femeie care, prin harul lui Dumnezeu, a transformat în speranță toate suferințele pe care le-a îndurat”. „Speranța este cuvântul pe care l-aș lăsa fiecăruia dintre voi, ca pe un dar de împărtășit, o sămânță care să dea roade”, a spus el.
Sfânta Liturghie a încheiat călătoria de trei zile a Papei Francisc în Sudanul de Sud. Sfântul Părinte va zbura de la Juba la Roma împreună cu Arhiepiscopul de Canterbury și moderatorul Bisericii din Scoția, într-un zbor de șase ore, în timpul zborului urmând să susțină o conferință de presă în fața jurnaliștilor. Pontiful a numit vizita sa din 3-5 februarie la Juba, alături de Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury al Bisericii Anglicane și de moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, rev. Iain Greenshields, un „pelerinaj al păcii”. Arhiepiscopul catolic Stephen Ameyu Martin Mulla de Juba i-a mulțumit Papei Francisc pentru că a luat „decizia îndrăzneață de a vizita țara noastră, care suferă din cauza consecințelor războiului civil”.
În ultimele cuvinte către poporul sud-sudanez, înainte de a se îndrepta spre aeroport, Pontiful a explicat cât de mult a fost emoționat de această călătorie mult așteptată. „Dragi frați și surori, mă întorc la Roma cu voi și mai aproape de inima mea”, a spus el. „Permiteți-mi să repet: sunteți în inima mea, sunteți în inimile noastre, sunteți în inimile creștinilor din întreaga lume. Nu vă pierdeți niciodată speranța. Și nu pierdeți nici o ocazie de a construi pacea. Fie ca speranța și pacea să locuiască printre voi. Fie ca speranța și pacea să locuiască în Sudanul de Sud!”