Papa Francisc: Maria, liant de comuniune pentru poporul lui Dumnezeu

15.02.2023, Vatican (Catholica) - Cel mai vizitat Sanctuar din Mexic, dedicat Fecioarei de la Guadalupe, a fost înfrățit cu un Sanctuar mai puțin cunoscut, dedicat Sfintei patroane a Mexicului, situat în orașul spaniol Guadalupe, din regiunea Extremadura, la poalele lanțului muntos Sierra de las Villuercas. Rădăcinile acestei mănăstiri din secolul al XIV-lea pornesc de la descoperirea de către un cioban, pe malul râului Guadalupe, a unei statui a Sfintei Fecioare care ar fi fost ascunsă de locuitorii locali de invadatorii mauri în 714. Pe locul acestei descoperiri a fost construită o capelă, dedicată Fecioarei de la Guadalupe.
Într-un mesaj adresat Mons. Francisco Cerro Chaves, Arhiepiscop de Toledo, Papa Francisc și-a exprimat bucuria pentru înfrățirea Sanctuarului din Spania cu Sanctuarul din Mexic, cerându-i să transmită salutul său și Cardinalului Carlos Aguaiar Retes, Arhiepiscop de Ciudad de Mexico, precum și tuturor Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor „care au dorit să se așeze la picioarele Sfintei Fecioare Maria în această zi, ca un singur popor sfânt al lui Dumnezeu. Maria, Mama noastră, este întotdeauna un liant de comuniune pentru poporul ei.”
Observând că atât Scriptura, cât și tradiția apostolică o arată pe Fecioara Maria adunându-i pe apostoli și comunitatea în jurul ei într-o atmosferă de rugăciune, Papa a spus că „Mama lui Isus, într-un mod simplu, continuă să ne cheme”. Acest lucru, a continuat el, a fost exprimat în multe locuri din lume prin invitația de a construi un templu care să fie o casă cu ușile mereu deschise pentru toți, o casă de rugăciune și comuniune. „Astăzi, dulcele nume al Mariei vă cheamă”, a spus el, cu o invocație străveche ce ne vorbește despre întâlnirea cu Dumnezeu și cu oamenii. A reflectat asupra rădăcinilor etimologice ale cuvântului Guadalupe, legat de care cercetătorii nu se pot pune de acord dacă provine din arabul wadi, care înseamnă „vale, râu”, eventual combinat cu latinescul lupus, care înseamnă „lup”, sau din limba mexicană nahuatl aztecă.
„Ceea ce este curios”, a adăugat el, este faptul că ceea ce ar putea fi considerat un punct de vedere contradictoriu, poate fi citit ca un mesaj de iubire de la Duhul Sfânt „auzit în limba fiecăruia”. Astfel, a continuat el să explice, în limba arabă cuvântul ar putea suna ca „râu ascuns”, sursa de apă vie pe care Isus i-o promite femeii samaritene, „acea forță a harului care, chiar și în vremuri de respingere și neînțelegere, menține Biserica în viață”. Totuși, a continuat Papa, amestecat cu latina, cuvântul ne-ar vorbi de un „râu de lupi”, un „refugiu de pace pentru cei care sunt tulburați de propriile păcate, de violență, de atâtea războaie interne și externe care fac din ‘om un lup pentru om’. Este același râu ascuns al harului care, în dialog cu Isus, ne arată realitatea noastră, deschizându-ne spre speranță. La fel ca Sfântul Francisc, în celebra sa întâlnire cu lupul, Fecioara Maria ne provoacă să fim un ferment de comuniune și reconciliere între Dumnezeu și oameni, încurajând atât de mulți dintre credincioșii care vin la Sanctuar în acest scop.”
În fine, a observat Sfântul Părinte, combinând termenul cu rădăcinile mexicane, Sfânta Fecioară de la Guadalupe este proclamată drept cea care îl învinge pe șarpe. Astfel, a spus, Sfânta Fecioară este adevărata mamă a celor care sunt chemați care la acest Sanctuar, împreună cu păstorii lor, „pentru a proclama credința lor în Fiul lui Dumnezeu, în Cel care, făcând toate lucrurile noi, a împăcat lumea cu Sine”. „Vă încurajez să faceți să izvorască în inimile bărbaților și femeilor din timpul nostru acel râu de apă vie care izvorăște la viața veșnică, pentru a-l adora pe Dumnezeu în Spirit și Adevăr”, a încheiat Sfântul Părinte, subliniind că „în fiecare moment istoric, în fiecare cultură, Evanghelia, deși rămâne mereu aceeași, se îmbogățește în semnificații”. „Departe de a se lepăda, ea include fiecare persoană care o acceptă”, a spus invitându-i pe credincioși să îi ceară lui Dumnezeu ca, în orice timp și loc în care ne cheamă Maria, Mama noastră, să putem da mărturie despre acea unire intimă al cărei artizan poate fi doar Duhul Sfânt.