Încarcerarea Episcopului nicaraguan îi amintește Papei de dictatura lui Hitler
10.03.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc l-a numit „instabil” pe Daniel Ortega din Nicaragua și a comparat guvernul sandinist din Nicaragua cu Germania nazistă, într-un interviu publicat vineri. Vorbind despre Episcopul Rolando Álvarez din Nicaragua, care a fost condamnat luna trecută la 26 de ani de închisoare de dictatura lui Ortega, Sfântul Părinte a spus: „Este ceva în afara realității; este ca și cum am aduce înapoi dictatura comunistă din 1917 sau dictatura lui Hitler din 1935”. „Sunt un tip de dictaturi vulgare”, a adăugat el, folosind și cuvântul argentinian „guarangas”, care înseamnă „grosolan”.
Papa Francisc a mai spus: „Cu mult respect, nu am de ales decât să cred că persoana care conduce [Daniel Ortega] este instabilă”, potrivit unei transcrieri publicate pe 10 martie de către publicația de știri în limba spaniolă Infobae. „Aici avem un Episcop în închisoare, un om foarte serios, foarte capabil. A vrut să dea mărturie și nu a acceptat exilul”, a spus el, vorbind despre Mons. Álvarez, a cărui încarcerare l-a întristat profund pe Papă. Comentariul Sfântului Părinte face ecoul celor declarate recent de președintele Grupului ONU pentru drepturile omului în Nicaragua, Jan Michael Simon. „Folosirea sistemului de justiție împotriva oponenților politici, ca în Nicaragua, este exact ceea ce a făcut regimul nazist”, a declarat Simon.
Două instituții de presă au publicat interviuri cu Papa Francisc pe 10 martie, cu câteva zile înainte de cea de-a zecea aniversare a pontificatului său. Într-un interviu acordat radiodifuzorului public elvețian RSI, Papa Francisc a vorbit despre ce ar spune dacă ar avea ocazia să se întâlnească din nou cu președintele rus Vladimir Putin, la un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. „I-aș vorbi la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat”, a spus el. „În a doua zi a războiului am fost la ambasada Rusiei la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova atâta timp cât Putin îmi lasă o fereastră pentru a negocia. Lavrov mi-a scris spunându-mi că ‘vă mulțumesc, dar nu este momentul’. Putin știe că sunt disponibil. Dar există interese imperiale acolo, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți. Este tipic pentru imperiu să pună națiunile pe locul doi”, a spus Pontiful.
Întrebat de ce funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea au fost atât de sobre, Papa Francisc a dezvăluit că funeraliile Papei emerit au fost o provocare pentru maeștrii ceremoniilor. „Maeștrii de ceremonii «și-au bătut capul» efectuând funeraliile unui Papă ce nu era anterior în funcție. A fost dificil să se facă o distincție”, a spus el. „Acum le-am spus să studieze ceremonia pentru funeraliile viitorilor Papi, ale tuturor Papilor. Studiază și, de asemenea, simplifică puțin lucrurile, eliminând lucrurile care, din punct de vedere liturgic, nu sunt corecte.”
În contextul în care se apropie de cea de-a 10-a aniversare a pontificatului său, Papa Francisc a declarat că nu se gândește în prezent la retragerea sa, dar a discutat despre circumstanțele care l-ar putea determina să demisioneze. A spus: „O oboseală care nu te face să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a ști cum să evaluezi situațiile. O problemă fizică, de asemenea, poate”, ar putea duce la retragerea sa. „Întotdeauna întreb despre acest lucru și ascult sfaturi. ‘Cum merg lucrurile? Credeți că ar trebui să…’ Îi întreb pe cei care mă cunosc și chiar și pe unii Cardinali inteligenți. Iar ei îmi spun adevărul: ‘Continuați, este bine.’ ‘Dar vă rog: dați-mi un strigăt la timp’”, a adăugat el. RSI a publicat doar o transcriere prescurtată a interviului cu Papa. Interviul integral va fi publicat în seara zilei de 12 martie.