A fost stabilită Comisia Pregătitoare pentru Adunarea Generală a Sinodului

15.03.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, a stabilit Comisia Pregătitoare pentru Adunarea Generală Ordinară a Sinodului, din luna octombrie 2023, numind șapte membri, între care o călugăriță. Ea este sora mercedariană Shizue „Filo” Hirota din Tokyo, Japonia, consultant pentru Consiliul Catolic pentru Justiție și Pace al Conferinței Episcopale Japoneze. Comisia Pregătitoare a fost înființată în conformitate cu art. 10, alin. l-2 din Constituția apostolică Episcopalis Communio, privind structura Sinodului.
Ceilalți membri ai comisiei sunt: părintele iezuit Giacomo Costa, care va fi coordonator; Arhiepiscopul Timothy John Costelloe de Perth, președinte al Conferinței Episcopale Australiene; Episcopul Daniel E. Flores de Brownsville, Texas; Episcopul Lucio A. Muandula de Xai-Xai, Mozambic; pr. Dario Vitali, profesor de teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma; și Mons. Tomasz Trafny, polonez, membru al Secretariatului Sinodului, care va fi secretar al Comisiei. Cardinalul Jean-Claude Hollerich din Luxemburg, relator general al viitorului Sinod, va participa, de asemenea, la lucrările Comisiei.
De asemenea, Secretariatul Sinodului a propus ca miercuri, 31 mai 2023, în celebrarea liturgică a Vizitei Preasfintei Fecioare Maria la Elisabeta, să aibă loc o rugăciune mariană la nivel mondial în vederea pregătirii celui de-al XVI-lea Sinod al Episcopilor. Scopul, se explică într-o notă, este de „a face poporul lui Dumnezeu conștient de importanța procesului în curs și de a-i îndemna pe credincioși să îl însoțească prin rugăciune” și de a pune „sub protecția specifică a Maicii Domnului întregul proces sinodal din Biserică, în special lucrările Adunării Generale”.
Invitația a fost lansată de Cardinalul Grech și adresată capilor Bisericilor Răsăritene și președinților Conferințelor Episcopale, pentru a organiza „un moment de rugăciune intensă care să exprime frumusețea religiozității populare în jurul sanctuarelor mariane”. Sanctuarele vor fi alese de fiecare Conferință episcopală în parte, în fiecare țară. Rugăciunea trebuie să includă participarea diferitelor vocații ecleziale (laici, preoți, viață consacrată). Comunitățile parohiale individuale, în acord cu Episcopul lor diecezan, sunt de asemenea invitate să țină un moment de rugăciune în acea zi pentru lucrările Sinodului.