Acordul dintre Vatican și China „nu este cel mai bun acord posibil”

16.03.2023, Vatican (Catholica) - Ministrul de externe al Vaticanului a declarat că acordul dintre Vatican și China nu a fost „cel mai bun acord posibil” și că sunt în curs de negociere pentru ca acordul „să funcționeze mai bine”. Într-un interviu acordat lui Colm Flynn, pentru EWTN News, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, a declarat că diplomații Sfântului Scaun „negociază îmbunătățiri” la acordul provizoriu al Sfântului Scaun cu Beijingul privind numirea Episcopilor, semnat pentru prima dată în 2018.
„Evident, obiectivul este de a obține cel mai bun acord posibil. Cu siguranță, acest acord nu este cel mai bun acord posibil din cauza celeilalte părți: ei au fost dispuși să meargă doar până la un anumit punct și să accepte anumite lucruri. A fost ceea ce era posibil la momentul respectiv”, a declarat Mons. Gallagher. „Nu a fost chiar un moment foarte bun pentru a semna acordul, din diverse motive. Întotdeauna avea să fie dificil; întotdeauna avea să fie folosit de partidul chinez pentru a exercita o presiune mai mare asupra comunității catolice, în special asupra așa-numitei Biserici clandestine. Așa că pur și simplu mergem înainte.”
Mons. Gallagher, care nu a fost implicat direct în negocieri, a subliniat că acordul cu China, pe care Vaticanul l-a reînnoit de două ori în ultimii cinci ani, a fost rodul unui proces îndelungat sub trei pontificate. „Iar cea mai mare parte a acordului a fost deja convenită și acceptată de Sfântul Scaun și de autoritățile chineze încă din timpul Papei Benedict”, a spus prelatul. „Așa că a fost vorba doar de a pune punctul pe i.” Diplomatul Sfântului Scaun a spus că el crede că Vaticanul și autoritățile chineze au ajuns de-a lungul anilor la „o mai mare înțelegere, un mai mare respect” unul față de celălalt. „Totul se face, evident, în contextul politicii interne chineze. […] Și, prin urmare, nu putem realiza mai mult”, a adăugat el.
Xi Jinping a preluat săptămâna trecută un al treilea mandat de președinte, în cadrul unei sesiuni parlamentare a Congresului Național al Poporului, care a votat în unanimitate pentru Xi în cadrul unor alegeri în care nu a existat nici un alt candidat. Congresul Național al Poporului confirmase anterior o modificare constituțională care elimina limitele mandatelor, acordându-i lui Xi în 2018 posibilitatea de a guverna pe viață, cu șase luni înainte ca Sfântul Scaun să semneze pentru prima dată acordul cu Beijingul. Sub conducerea lui Xi, respectul pentru drepturile omului și libertatea religioasă s-a deteriorat. Xi a fost din ce în ce mai mult condamnat la nivel internațional pentru persecuția brutală a musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, iar oficialii de stat din diferite regiuni ale Chinei au îndepărtat cruci și au demolat clădiri bisericești.
În noiembrie 2022, Vaticanul a declarat că autoritățile chineze au încălcat termenii stipulați în acordul său de dispoziție privind numirea Episcopilor. Într-o declarație publicată la 26 noiembrie se spunea că „Sfântul Scaun a luat act cu surprindere și regret” de faptul că Episcopul John Peng Weizhao a fost instalat ca Episcop auxiliar de Jiangxi, o Dieceză care nu este recunoscută de Vatican. „Sfântul Scaun speră că episoade similare nu se vor repeta, rămâne în așteptarea unor comunicări adecvate în acest sens din partea autorităților și își reafirmă disponibilitatea deplină de a continua dialogul respectuos cu privire la toate chestiunile de interes comun”, se arată în comunicat. În interviul acordat EWTN, Mons. Gallagher a confirmat că „există negocieri în curs de desfășurare pentru numirea altor Episcopi”. „Rămânem angajați să continuăm acest dialog”, a spus el.
Întrebat în cadrul interviului care consideră că sunt cele mai mari provocări diplomatice din prezent, Mons. Gallagher a spus că războiul din Ucraina, schimbările climatice și conflictele din Orientul Mijlociu, din unele părți ale Africii și destabilizarea Americii Latine sunt principalele probleme cu care se confruntă comunitatea internațională. „Dar unul dintre lucrurile pe care chinezii și Biserica Catolică și Sfântul Scaun le au în comun este că nu gândim în luni, sau chiar în ani. Gândim în termeni de timp mult mai lungi. Și sperăm că, în timp, relațiile dintre Biserica Catolică în China vor fi, să spunem, mult mai normale, mult mai fluide, mult mai fructuoase”, a spus el. „Și în timp ce pornim de aici, rămânem angajați, crezând că poți fi și bun catolic și bun cetățean al Republicii Populare Chineze.”