Patriarhul Țării Sfinte: Biserica nu se va lăsa intimidată de extremiști

30.03.2023, Ierusalim (Catholica) - În fața atacurilor din ce în ce mai numeroase care vizează comunitățile creștine din Țara Sfântă și pe fondul tensiunilor politice actuale, Patriarhul latin al Ierusalimului afirmă că Biserica nu va permite câtorva extremiști să îi dicteze agenda și va continua să promoveze pacea și reconcilierea. Cel mai recent incident a avut loc duminică, 26 martie, la Nazaret, unde un tânăr a intrat într-o biserică maronită în timpul Liturghiei și i-a cerut vicarului parohial să recite Coranul. Potrivit agenției Abouna, când preotul a refuzat, bărbatul a început să se roage cu voce tare până când un grup de persoane prezente a reușit să îl convingă să plece. Anterior, pe 23 martie, cinci bărbați mascați înarmați cu bâte au intrat cu forța într-o școală a surorilor saleziene din Nazaret cerându-le călugărițelor să spună „Ramadan Kareem” (Ramadanul să fie generos). Călugărițele au refuzat și au reușit să îi scoată pe bărbați din clădire. Incidentul a avut loc la puțin peste o săptămână după ce o școală catolică administrată de Surorile Franciscane din Nazaret a fost ținta unor focuri de armă trase de doi bărbați necunoscuți, care din fericire nu au făcut victime, și la câteva zile după ce doi bărbați radicali israelieni au atacat biserica Ghetsimani din Ierusalimul de Est.
Atacurile care au vizat biserici, cimitire și proprietăți creștine, pe lângă abuzurile fizice și verbale împotriva clerului creștin, în special din partea coloniștilor extremiști israelieni, au devenit aproape zilnice în ultima vreme și au crescut semnificativ de la formarea noului guvern de coaliție de extremă dreapta condus de Benjamin Netanyahu, în decembrie 2022. Printre țintele creștine se numără clădiri catolice și greco-ortodoxe. Unul dintre cele mai recente incidente a avut loc în ziua de Anul Nou, când doi bărbați au răsturnat pietre funerare și au distrus cruci într-un cimitir anglican. Mai mulți preoți și religioși armeni și sirieni au raportat, de asemenea, hărțuiri frecvente și violențe verbale. Comentând aceste evenimente, Patriarhul latin al Ierusalimului, Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, spune că Biserica este îngrijorată, dar nu intimidată de extremiști, menționând că nu toți musulmanii sunt fanatici, și nici evreii nu sunt. „Nu vom permite câtorva criminali deranjați să ne dicteze agenda. Avem ceva mai mare decât ura acestor oameni”, a declarat el. „Extremiștii sunt toți la fel, dar nouă nu ne este frică. Știm că climatul general este mai degrabă negativ și că ne îndreptăm spre o escaladare a violenței, dar nu trebuie să ne speriem”, a spus Arhiepiscopul Pizzaballa, reiterând necesitatea de a continua să căutăm cooperarea interreligioasă.
„Ca și comunitate creștină, trebuie să lucrăm și să cooperăm pentru a construi comunități de solidaritate, fără a ne lăsa speriați de câțiva extremiști.” Cuvintele sale au fost reluate de Mons. Rafic Nahra, Vicar patriarhal pentru Israel: „Creștinii sunt o comunitate mică în această țară, în fața atâtor mișcări fundamentaliste ale tuturor religiilor”, a declarat el. „Avem o misiune aici: să dăm mărturie cu curaj despre Evanghelia reconcilierii lui Isus”, a spus el. „Trebuie să ne facem cu toții partea noastră pentru a trăi bine împreună.” În ultimele luni, liderii creștini din Țara Sfântă au avertizat în repetate rânduri că comunitățile lor sunt amenințate să fie alungate din regiune de grupările radicale extremiste israeliene. După atacul recent împotriva Bisericii Ghetsimani, Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a cerut „luarea de măsuri legale împotriva tuturor celor implicați în crime teroriste împotriva oricărui loc sfânt”, solicitând o intervenție internațională pentru a proteja creștinii din Ierusalim și locurile lor sfinte. O cerere similară a fost adresată recent autorităților israeliene de către Custodele Țării Sfinte, pr. Francesco Patton OFM.