Fer. Armida Barelli, o extraordinară pionieră a drepturilor și datoriilor femeilor

25.04.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc, după rugăciunea Regina Coeli de duminică, 23 aprilie 2023, a amintit a 99-a Zi a Universității Catolice Sacro Cuore, celebrată în această zi, cu tema „Din iubire față de cunoaștere. Provocările noului umanism”, și pe co-fondatorii Universității, pr. Agostino Gemelli și Armida Barelli. Sfântul Părinte a adresat o urare Universității, „cel mai mare Ateneu catolic italian”, de a înfrunta provocările noului umanism „cu spiritul fondatorilor, îndeosebi al tinerei Armida Barelli, proclamată fericită în urmă cu un an”.
Cu o zi înainte, sâmbătă, 22 aprilie, Pontiful a salutat circa 12.000 de credincioși reuniți în Piața San Pietro, participanți la un pelerinaj pentru a aduce mulțumire pentru beatificarea din 30 aprilie 2022 a Fericitei Armida Barelli, o extraordinară pionieră a drepturilor și datoriilor femeilor de a participa la viața societății civile și a Bisericii. Înaintea pelerinilor din întreaga Italie, Papa a lăudat munca și implicarea ei pentru emanciparea femeilor catolice prin educație, conștiință de sine și credință.
Armida Barelli, care a fost fondatoarea primelor cercuri feminine de tineret din Acțiunea Catolică, co-fondatoare, în 1921, împreună cu pr. Agostino Gemelli, a Universității Catolice Sacro Cuore, precum și cea care a înființat Institutul Secular al Misionarelor Regalității lui Cristos, a fost beatificată în aprilie 2022 ca recunoaștere a rolului ei în Biserica secolului XX și a experienței ei cu tineretul feminin în ceea ce privește rolul laicilor, al femeilor și al mișcărilor în Biserică. În salutul său adresat celor prezenți, Papa Francisc a reflectat asupra chestiunii conducerii feminine în sfera eclezială și socială, pentru care a spus că Barelli poate fi considerată o formidabilă precursoare.
„Avem nevoie de un model integrat, care să îmbine competența și performanța, adesea asociate rolului masculin, cu grija pentru conexiuni, ascultarea, abilitatea de a intermedia, de a crea rețele și de a favoriza relațiile”, a spus el, trăsături care de mult timp sunt considerate o prerogativă feminină și adesea subestimate. El a susținut activitatea Universității Catolice Sacro Cuore și a remarcat că, prin intermediul ei, Fericita Armida a contribuit la formarea conștiinței civile în sute de mii de tineri, între care multe femei”. Acest lucru a devenit deosebit de vizibil atunci când, după încheierea războiului, țara trebuia reconstruită conform unui proces democratic. „Și astăzi avem nevoie de femei care, călăuzite de credință, sunt capabile să își lase amprenta în viața spirituală, în educație și în formarea profesională.”
Papa a subliniat, de asemenea, impactul pe care l-a avut Fericita Armida Barelli ca apostol. Referindu-se în special la activitatea ei în cadrul Acțiunii Catolice, a spus că munca ei ne arată „cum realizează Domnul lucruri mari atunci când oamenii se fac disponibili și ascultători față de voința Sa, angajându-se cu smerenie, creativitate și inițiativă”. „Biografia ei vorbește despre o mare perseverență în căutarea de a rămâne cu Domnul, ca o mlădiță în Viță, și arată dorința ei de a împărtăși această experiență cu mulți alții”. Pontiful a amintit că Armida a scris că „după ce a acceptat propunerea Papei de a fonda Tineretul Feminin în Italia, a simțit că ‚nu-și mai aparținea sieși’, că trebuia să facă din propria existență un dar pentru alții, că ea însăși era ‚o misiune’, dincolo de limitele și imperfecțiunile ei”, și i-a invitat pe cei prezenți să trăiască și ei ca apostoli ai bucuriei.
A fi apostoli, a adăugat Sfântul Părinte, înseamnă „a fi laici pasionați de Evanghelie și de viață, având grijă de viața bună a tuturor și construind căi de fraternitate pentru a da suflet unei societăți mai drepte, mai incluzive și mai unite”. Și așa cum a făcut Armida Barelli, este important să mergem împreună „în sfera economiei, a culturii, a politicii, a școlii și a muncii, cu atenție constantă față de cei mai mici, cei fragili și cei săraci”. Papa Francisc a evidențiat, de asemenea, contribuția Fericitei ca fondatoare a Misionarelor Regalității lui Cristos, care a dus la aprobarea institutelor seculare (așa cum a declarat Papa Pius al XII-lea în Constituția apostolică „Provida Mater Ecclesia” din 1947), descriindu-le ca „o alegere revoluționară în Biserică, un semn profetic”.
„Consacrarea laicilor este o paradigmă a unui nou mod de a trăi ca laici în lume: laici capabili să discearnă semințele Cuvântului în faldurile istoriei, angajați să o anime din interior ca plămada, capabili să dea valoare germenilor binelui, prezenți în realitățile pământești, ca preludiu al Împărăției viitoare, promotori ai valorilor umane, țesători de relații, martori tăcuți și activi ai radicalității evanghelice”. Papa a reamintit cuvintele Sf. Paul al VI-lea care spunea: „Dacă vor rămâne fidele vocației lor proprii, institutele seculare vor fi ca un laborator experimental în care Biserica verifică modalitățile concrete ale relațiilor sale cu lumea”. „Al vostru, dragi surori, este un Institut Secular pentru femei, iar acest lucru aduce în discuție femeile și vocația lor particulară în Biserică și în lume”. Astfel, Fericita Armida a propus un model de femeie „nouă”, „nu pentru a fi ‚protejată’ și ținută deoparte, ci pentru a fi trimisă să construiască Împărăția, acordându-i-se întreaga încredere”.
„Armida a știut să citească semnele timpului său și nevoile cele mai urgente: gândiți-vă la necesitatea unei reînnoite griji pentru spiritualitate; gândiți-vă la formarea și chemarea la implicare a tinerelor; gândiți-vă la provocarea educațională și la visul unei universități catolice în Italia; gândiți-vă la pasiunea pentru lume, pornind de la certitudinea universalității mesajului lui Cristos. Aceste nevoi au fost pentru Armida Barelli motiv de angajament și misiune”. Papa a remarcat că, într-un fel, ea a anticipat timpurile Conciliului Vatican II, „punând în practică un stil de comunitate în care femei și bărbați, tineri și adulți, laici și preoți, lucrează împreună pentru scopul apostolic al Bisericii”. „Dacă Armida ar vorbi astăzi aici, ne-ar spune că dacă ne încredințăm Domnului nimic nu este imposibil. A ne încredința Lui nu este o delegare, ci un act de credință care dă vigoare și impuls speranței și acțiunii.”