Papa i-a îndemnat pe tinerii maghiari să aibă țeluri înalte în viață
29.04.2023, Budapesta (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit cu tinerii la Arena sportivă Papp László din Budapesta și i-a încurajat „să țintească sus în viață”, amintindu-le că nimeni nu le poate lua locul în istoria Bisericii și a lumii. „Investiți în marile țeluri ale vieții! Apoi antrenați-vă prin dialog cu Isus, care este cel mai bun antrenor”. În ultimul eveniment public din cea de-a doua zi a călătoriei sale apostolice în Ungaria, Papa Francisc i-a încurajat pe tineri să își depășească temerile și să meargă înainte, dialogând mereu cu Isus, cel mai bun prieten și frate al lor. Evenimentul, la care au participat aproximativ 12.000 de persoane, a fost deschis de discursul de salut al Episcopului responsabil pentru pastorația tineretului din Ungaria, Episcopul Ferenc Palánki, și de mărturiile a patru tineri: Bertalan și Dóra, doi elevi de liceu; Tódor, un tânăr greco-catolic; și Krisztina, o studentă universitară.
Pornind de la prima mărturie, Papa Francisc le-a reamintit celor prezenți că „Isus dorește să realizăm lucruri mari” în viață. „Isus nu dorește ca noi să fim leneși, ‚legume de canapea’; nu dorește să fim tăcuți și timizi; în schimb, dorește să fim vii, activi, gata să ne asumăm responsabilitatea. Isus ar fi de acord cu un proverb al dumneavoastră, pe care sper să îl pronunț bine: Aki mer az nyer [Cei care îndrăznesc, câștigă premiul].” „Dar cum câștigăm în viață?”, a întrebat Papa. „La fel ca în sport, există doi pași de bază”. Primul pas este „să țintim sus”, punându-ne talentele „în valoare”, investindu-le „în marile țeluri ale vieții”. „Nu atingem măreția călcând peste alții, ci slujindu-i pe ceilalți!”
Al doilea pas este de a ne antrena prin dialog cu Isus, „care este cel mai bun antrenor”. Într-adevăr, a spus Papa, „Isus vă încurajează, crede în voi” și „vă invită în mod constant să fiți jucători de echipă, niciodată singuri, ci împreună cu ceilalți: în Biserică, în comunitate, împărtășind experiențele voastre cu alții”. Un alt element important al acestei formări, a mai remarcat Sfântul Părinte, este tăcerea, care a fost amintită în mărturia Krisztinei. Într-o lume „bombardată cu mesajul că trebuie să fim rapizi, eficienți și practic perfecți, ca niște mașini”, a spus Papa, „trebuie să învățăm să ne oprim și să ne umplem rezervoarele, să ne reîncărcăm bateriile”.
Tăcerea, a remarcat el, „nu înseamnă să stai lipit de telefonul mobil sau pe rețelele de socializare”, ci mai degrabă „solul pe care cultivăm relații bune”. Ea „ne permite să îi încredințăm lui Isus tot ceea ce simțim, (…) să împărtășim dificultățile noastre, să ne amintim de prietenii noștri și să spunem o rugăciune pentru ei”. Tăcerea este, așadar, „ușa de acces spre rugăciune”, care este un „dialog cu Isus”, căruia îi împărtășim liber vulnerabilitatea noastră „fără a ascunde sau a disimula nimic”.
Într-adevăr, „Evanghelia ne spune că Domnul nu face lucruri mari cu oameni excepționali, ci cu oameni obișnuiți. Cei care se bazează pe propriile capacități și sunt preocupați să arate mereu bine în fața celorlalți”, a remarcat Papa, „îl țin pe Dumnezeu departe de inima lor”. Papa Francisc a reflectat apoi la cuvintele lui Tódor, un tânăr greco-catolic, care în mărturia sa a remarcat că zelul pentru misiune „poate fi estompat trăind în siguranță și confort”, în timp ce nu departe de noi „războiul și suferința sunt realități zilnice”. „Aceasta”, a comentat Papa, „este adevărata provocare: să preluăm controlul asupra vieții noastre pentru a ajuta lumea noastră să trăiască în pace”, slujindu-i pe ceilalți cu generozitate și dezinteresat, „așa cum ne-a învățat Isus”.
Credința „începe prin a dărui liber, cu entuziasm și generozitate, depășindu-ne temerile și făcând un pas înainte!”, a insistat Papa Francisc în finalul discursului său, amintind de miracolul înmulțirii celor cinci pâini și a celor doi pești relatat în Evanghelia lui Ioan, în care un copil împarte cu Isus puținele pâini și puținii pești pe care îi are pentru a hrăni mulțimea. „Trebuie să învățăm să lăsăm lucrurile în mâinile lui Isus”. „Fiecare dintre voi este prețios pentru Isus, dar și pentru mine!”, a conchis Papa. „Amintiți-vă că nimeni nu vă poate lua locul în istoria Bisericii și a lumii: nimeni nu poate face ceea ce numai voi puteți face.”