Papa Francisc l-a lăudat pe Matteo Ricci pentru proclamarea Evangheliei în China

31.05.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a dedicat întreaga sa audiență generală de miercuri, 31 mai 2023, la a vorbi despre viața Venerabilului Matteo Ricci, misionar iezuit din secolul al XVI-lea în China. Pontiful, care a menționat China la fiecare audiență generală de miercurea în ultimele 3 săptămâni, a lăudat „spiritul misionar” al lui Ricci în a da mărturie despre Evanghelie în inima orașului imperial Beijing. “Matteo Ricci a murit la Pechin în 1610, la vârsta de 57 de ani, un om care și-a dat toată viața pentru misiune”, a spus Papa Francisc la audiența din Piața San Pietro. “Iubirea sa față de poporul chinez este un model; dar ceea ce reprezintă un drum actual este coerența sa de viață, mărturia vieții sale de creștin.”
Ricci este cunoscut pentru faptul de a fi introdus creștinismul în Dinastia imperială Ming din China. Studiind limba și adoptând îmbrăcămintea și obiceiurile locale, preotul iezuit a dobândit acces în zonele interioare ale țării, care fuseseră întotdeauna închise pentru străini. “El a urmat mereu calea dialogului și a prieteniei cu toate persoanele pe care le întâlnea, și aceasta i-a deschis multe uși pentru vestirea credinței creștine”, a spus Papa. “După tentativa lui Francisc Xaveriu, alți douăzeci și cinci de iezuiți au încercat fără succes să intre în China. Dar Ricci și un confrate al său s-au pregătit foarte bine, studiind cu atenție limba și obiceiurile chineze, și până la urmă au reușit să se stabilească în sudul țării.”
După ce a sosit mai întâi în Macao, în 1582, Ricci a perseverat în China timp de 18 ani înainte de a putea intra în orașul imperial Beijing. Papa Francisc a vorbit despre faptul că Ricci s-a angajat în dialog cu învățații chinezi, împărtășind cunoștințe matematice și astronomice care “au contribuit la o întâlnire rodnică între cultura și știința Apusului și a Răsăritului”. “Totuși, faima lui Ricci ca om de știință nu trebuie să întunece motivația mai profundă a tuturor eforturilor sale: adică vestirea Evangheliei. El, cu dialogul științific, cu oamenii de știință, mergea înainte, dar dădea mărturie despre credința sa, despre Evanghelie. Credibilitatea obținută prin dialogul științific îi dădea autoritate pentru a propune adevărul credinței și al moralei creștine, despre care el vorbește în mod aprofundat în principalele sale opere chineze, cum este ‚Adevărata semnificație a Stăpânului Cerului’”.
Odată intrat în Beijing în ianuarie 1601, Ricci nu a mai părăsit niciodată orașul. Este înmormântat în Cimitirul Zhalan din Beijing, fiind primul străin înmormântat în pământ chinez în timpul dinastiei Ming. “În ultimele zile ale vieții sale, celui care era mai aproape de el și îl întreba cum se simte, Matteo Ricci ‚i-a răspuns că se gândea în acel moment dacă era mai mare bucuria și veselia pe care o simțea în interior la ideea că era aproape de călătoria sa pentru a merge să-l guste pe Dumnezeu, sau tristețea care i-o putea provoca părăsirea însoțitorilor din întreaga misiune pe care o iubea foarte mult și a slujirii pe care i-o mai putea aduce Domnului Dumnezeului nostru în această misiune’”. Papa Francisc a subliniat că rugăciunea este cea care a alimentat viața misionară a lui Ricci, în care i-a ajutat “pe mulți dintre discipolii și prietenii săi chinezi să primească credința catolică”.
Misionarii pot învăța din modul în care Ricci a dat mărturie cu viața sa despre ceea ce a proclamat. “Aceasta este coerența evanghelizatorilor… Eu pot să spun Crezul pe de rost, pot să spun toate lucrurile pe care noi le credem, dar dacă viața mea nu este coerentă cu ceea ce mărturisesc, nu folosește la nimic. Ceea ce atrage persoanele este mărturia de coerență: noi, creștinii, suntem chemați să trăim ceea ce spunem și nu să ne prefacem că trăim ca niște creștini, dar trăim în mod lumesc. Priviți acești mari misionari – ca Matteo Ricci care este un italian – privind acești mari misionari, veți vedea că forța cea mai mare este coerența: sunt coerenți”. Papa Francisc a avansat cauza de canonizare a lui Ricci în luna decembrie a anului trecut. În decretul promulgat în 17 decembrie – chiar ziua de naștere a Papei –, a declarat că Ricci a trăit o viață de virtute eroică, declarându-l astfel venerabil.