Prima comemorare liturgică a Fericitului Papă Ioan Paul I la Catedrala Sf. Iosif
28.08.2023, București (Catholica) - „Astăzi, în calendarul nostru liturgic este sărbătoarea Fericitei Veronica Antal. Dar, în același timp, este și o sărbătoare pe care vrem să o marcăm în mod deosebit: prima celebrare în cinstea Fericitului Ioan Paul I – un Papă care anul trecut, la 4 septembrie, a fost declarat fericit și sărbătoarea liturgică este fixată pentru ziua 26 august. Punem în centrul atenției această imagine de păstor, pentru că a uimit lumea la vremea respectivă, când a fost ales; a fost Papă doar pentru 33 de zile, dar a lăsat o amprentă deosebită în viața Bisericii.”
Cu aceste cuvinte a început ÎPS Aurel Percă Sfânta Liturghie solemnă pe care a celebrat-o în dimineața zilei de sâmbătă, 26 august, în Catedrala Sf. Iosif din București, în memoria liturgică a Fericitului Ioan Paul I, o celebrare la care au participat și membrii Asociației Papa Luciani, din cadrul Arhidiecezei de București, care se preocupă să răspândească spiritualitatea și scrierile acestui Pontif. La Sfânta Liturghie au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, și șase preoți care activează în Capitală, și au participat câteva zeci de credincioși laici, persoane consacrate și membri ai altor asociații de laici și mișcări ecleziale din Arhidieceza de București. Textele liturgice și rugăciunile specifice pentru comemorarea Papei Luciani, au fost propuse de Dieceza de Belluno-Feltre (Italia) și aprobate de Dicasterul vatican pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor.
Sfânta Liturghie a avut loc în prezența relicvei Fericitului Ioan Paul I (Albino Luciani), pe care Catedrala Sf. Iosif a primit-o de curând de la Dieceza de Belluno-Feltre, Dieceza de origine a Papei Luciani. La finalul celebrării, toți cei prezenți s-au rugat pentru canonizarea Papei Ioan Paul I, iar ÎPS Aurel a dat binecuvântarea cu relicva Fericitului Papă, sărutată apoi de participanții la Sf. Liturghie. Relicva a rămas ulterior, până după prânz, pe altarul Catedralei Sf. Iosif, pentru a putea fi venerată de credincioși. În omilie, după o scurtă prezentare a vieții Papei Ioan Paul I, ÎPS Aurel a vorbit despre „trăsăturile proeminente ale spiritualității și sfințeniei sale”: „căutarea substanței Evangheliei” și trăirea virtuților – „care stau la baza vieții creștine” -, îndeosebi a virtuții umilinței. „Avem imaginea unui Papă care, dincolo de slujirea pe care a fost ales să o aducă – să conducă barca Bisericii în vremuri destul de tulburi -, ne transmite un mesaj și o invitație și nouă astăzi: că sfințenia nu constă în lucruri deosebite, ci pleacă de la lucruri simple”, a spus Arhiepiscopul.
Excelența sa a amintit și de stilul simplu cu care Papa Luciani obișnuia să prezinte învățătura Evangheliei și a Bisericii, care se observă atât în magisterul scurtului său pontificat, cât și în cele două cărți ale lui, apărute și în limba română, prin grija Asociației Papa Luciani: „Illustrissimi. Scrisorile patriarhului” (Ed. Serafica, 2021) și „Catehetica în firimituri” (Ed. Serafica, 2022). Referindu-se apoi la zâmbetul care îl caracterizează pe acest Papă – „a rămas cunoscut ca Papa care zâmbește” -, ÎPS Aurel a explicat cu cuvintele Papei Francisc că „prin zâmbetul său, Papa Luciani a reușit să transmită bunătatea Domnului”. „Să ne rugăm acestui părinte și frate”, a mai spus Arhiepiscopul, reluând cuvintele Papei Francisc, din ziua beatificării Fericitului Ioan Paul I, „cerându-i să ne mijlocească zâmbetul sufletului; să îi cerem prin cuvintele sale ceea ce el însuși era obișnuit să ceară: Doamne, ia-mă așa cum sunt, cu defectele mele, cu lipsurile mele, dar fă să devin așa cum tu dorești.” (Daniel-Marius Filip pentru ARCB.ro)