Papa Francisc l-a primit pe Catolicosul Baselios Marthoma Mathews III

11.09.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a urat bun venit Sanctității Sale Baselios Marthoma Mathews III, Catolicos al Orientului și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Siro-Malankareze. Evenimentul a avut loc azi, 11 septembrie 2023, în timpul unei vizite la Vatican. În discursul său, Sfântul Părinte și-a exprimat recunoștința pentru legăturile lor tot mai strânse de la Conciliul Vatican II și a evidențiat vizitele și întâlnirile istorice dintre predecesorii lor. „Permiteți-mi să spun, Sanctitatea Voastră, că aici sunteți acasă, ca un frate iubit și mult așteptat”, a spus Pontiful.
El a recunoscut credința străveche a Bisericii Ortodoxe Siro-Malankareze, care își are originile înapoi în timp în Apostolul Toma, și a subliniat credința comună în Isus ca Domn și Dumnezeu, exprimându-și speranța pentru unitate în contextul apropierii celei de-a 1700-a aniversări a Conciliului de la Niceea. În acest sens, Sfântul Părinte a remarcat faptul că credința Sfântului Toma era inseparabilă de experiența sa cu privire la rănile Trupului lui Cristos. „Diviziunile care au avut loc de-a lungul istoriei între noi, creștinii, au fost răni dureroase provocate Trupului lui Cristos care este Biserica. Noi înșine continuăm să fim martorii efectelor lor”.
Papa Francisc a recunoscut, de asemenea, rănile provocate de diviziunile istorice dintre creștini și necesitatea de a le vindeca împreună. A încurajat rugăciunea, caritatea și dialogul ca mijloace de apropiere, afirmând: „între timp, dragă frate, să avansăm împreună în rugăciunea care ne purifică, în caritatea care ne unește și în dialogul care ne apropie unii de alții”. Sfântul Părinte a menționat apoi acordul istoric cristologic al Comisiei Mixte Internaționale, subliniind că diferențele de terminologie nu trebuie să divizeze atunci când îl proclamăm pe Cristos. El a reamintit că „Declarația afirmă admirabil că aceste diferențe sunt de așa natură încât pot coexista în aceeași comuniune și, prin urmare, nu trebuie să ne divizeze, mai ales atunci când îl proclamăm pe Cristos fraților și surorilor noastre din întreaga lume în termeni pe care ei îi pot înțelege mai ușor”.
Papa Francisc a subliniat importanța sinodalității și contribuția experienței sinodale a Bisericii Ortodoxe Siro-Malankareze la procesul sinodal al Bisericii Catolice. „Sunt convins că putem învăța multe din experiența sinodală milenară a Bisericii voastre”, a spus Papa, adăugând: „Într-un anumit sens, mișcarea ecumenică contribuie la procesul sinodal în curs al Bisericii Catolice și sper că procesul sinodal poate, la rândul său, să contribuie la mișcarea ecumenică”. Sfântul Părinte a încheiat invocând mijlocirea Sf. Apostol Toma pentru unitate și mărturie, făcând legătura cu trecerea Sf. Toma de la necredință la credință la vederea rănilor lui Isus, spunând că „atunci când Domnul i-a arătat rănile, Sf. Toma a trecut de la necredință la credință prin ceea ce a văzut. Ne rugăm contemplarea noastră comună a Domnului răstignit și înviat să ducă la vindecarea completă a rănilor din trecut, astfel încât, în fața ochilor noștri, depășind orice distanță și neînțelegere, să apară El, «Domnul nostru și Dumnezeul nostru» (cf. Ioan 20,28), care ne cheamă să îl recunoaștem și să îl adorăm la un singur altar euharistic.”