Cardinalul Zuppi în Beijing pentru a discuta despre eforturile de pace în Ucraina
13.09.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalul Matteo Zuppi se va deplasa la Beijing în această săptămână pentru a continua eforturile diplomatice ale Vaticanului de a contribui la instaurarea păcii în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a confirmat marți că prelatul italian se va afla în capitala chineză ca trimis al Sfântului Părinte pentru pace în perioada 13-15 septembrie. „Vizita constituie un nou pas în misiunea dorită de Pontif de a sprijini inițiativele umanitare și căutarea căilor care pot duce la o pace dreaptă”, a declarat Bruni jurnaliștilor pe 12 septembrie.
Papa Francisc i-a cerut Cardinalului italian să servească drept trimis papal pentru a „iniția căi de pace” între Rusia și Ucraina. În timpul șederii sale în China, Mons. Zuppi urmează să se întâlnească cu premierul chinez Li Qiang, potrivit ziarului italian La Repubblica. Vaticanul nu a publicat detalii despre întâlnirile programate de Cardinal. Sfântul Părinte a descris oprirea programată a Mons. Zuppi la Beijing ca făcând parte din „ofensiva de pace” a Vaticanului, care a inclus deja vizite la Kiev, Moscova și Washington DC. A mai declarat într-un interviu luna trecută că a luat în considerare, de asemenea, numirea unui reprezentant permanent care să servească drept punte de legătură între Rusia și Ucraina.
Eforturile diplomatice ale Vaticanului în Ucraina s-au lovit recent de un obstacol când Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, l-a numit pe Papa Francisc „pro-rus” și „ne-credibil” în comentariile făcute presei ucrainene la 8 septembrie, după ce Pontiful a invocat țarii imperiali și „marea Mamă Rusia” în timpul unei videoconferințe cu tinerii ruși în luna august. Vaticanul a răspuns la comentariile lui Podolyak în ziua următoare, respingând ferm afirmațiile ucraineanului potrivit cărora Banca Vaticanului, sau IOR, primește sau investește bani din Rusia. „Pe lângă faptul că nu este adevărat, o astfel de activitate ar fi, de asemenea, imposibilă”, având în vedere sancțiunile internaționale și „politicile stricte” interne ale băncii, inclusiv limitarea clientelei sale la instituții sau persoane care au legături strânse cu Biserica Catolică.
Papa Francisc a recunoscut, de asemenea, în conferința de presă cu jurnaliștii pe zborul său de întoarcere din Mongolia, că comentariile sale anterioare despre „marea Rusie” nu au fost adecvate și că le-a avut în vedere doar în sens cultural, pentru a descrie marile tradiții literare și muzicale ale țării, nu ambițiile imperiale. Vaticanul a emis, de asemenea, o precizare potrivit căreia Sfântul Părinte nu a intenționat să exalte imperialismul rusesc, după ce liderul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc, a declarat că comentariile Papei au provocat „mare durere și îngrijorare” în rândul catolicilor ucraineni.
Luni, Mons. Zuppi a declarat reporterilor că nu crede că recentele critici aduse Papei de către consilierul prezidențial ucrainean amenință misiunea sa de pace. „Cred că, dacă există îndoieli, acestea au fost evident deja clarificate sau vor fi clarificate: Sunt de înțeles într-o situație atât de tensionată”, a declarat Cardinalul, potrivit agenției italiene de presă ANSA. „Cred că guvernul și poporul ucrainean sunt conștienți de sprijinul pe care l-au avut întotdeauna din partea Bisericii și a Papei Francisc în suferința lor”, a adăugat el. Cardinalul a explicat că Vaticanul nu caută să acționeze ca mediator al procesului de pace din Ucraina în calitate oficială. „Nimeni nu a vorbit vreodată despre mediere”, a spus Mons. Zuppi. „A fost întotdeauna o misiune; Papa a explicat acest lucru de la început și a repetat care este așteptarea sa față de această misiune și a spus tocmai că nu a fost și nu este vorba de «mediere», ci mai degrabă de a ajuta.”
Mons. Zuppi, Arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, are legături puternice cu influenta comunitate de consolidare a păcii Sant’Egidio. Sant’Egidio este o asociație catolică laică care a fost implicată în negocierile de pace în multe țări, inclusiv în Mozambic, Sudanul de Sud, Congo, Burundi și Republica Centrafricană. Luând cuvântul în contextul unei conferințe Sant’Egidio care a avut loc luni la Berlin, Mons. Zuppi a declarat că „în mod clar, China este unul dintre poate cei mai importanți factori” în obținerea păcii în Ucraina. Cardinalul a declarat pentru postul de televiziune italian TV2000: „Avem nevoie de angajamentul tuturor, în special al celor cu o importanță mai mare, cum ar fi China. Pacea necesită efortul tuturor, nu este niciodată ceva ce poate fi impus de cineva. Căile păcii sunt uneori imprevizibile; ele au nevoie de angajamentul tuturor. Avem nevoie de o mare alianță pentru pace și pentru a-i împinge pe toți în aceeași direcție”, a mai spus Cardinalul.