Cateheții croați evanghelizează cu conținut digital de calitate

13.09.2023, Vatican (Catholica) - Un grup de profesori de religie din Croația, susținut de Biroul de Cateheză al Arhidiecezei de Split-Makarska, schimbă imaginea profesiei lor, căutând să fie aproape de oameni chiar și în afara sălii de clasă. Elevii din multe părți ale lumii și-au mutat o bună parte din viața și din educația lor în mediul online. Ei nu doar își petrec timpul acolo, ci își găsesc sursele de informare și autoritățile online. Întrebarea apare în mod spontan: care este sursa lor de informare pe teme precum religia, relațiile și stilul de viață? Cine le oferă răspunsuri despre sensul vieții?
După cum amintește Papa Francisc în mesajul său din 2019 cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale, lumea digitală este „imposibil de distins de sfera vieții cotidiene”. Ea schimbă modul în care omenirea acumulează cunoștințe, diseminează informații și dezvoltă relații. Profesorii de religie din Croația au răspuns apelului și au pornit într-o expediție continentul digital. De câteva luni, ei au implementat în mod voluntar un proiect de portal web „Mreže Riječi” (Rețeaua de Cuvinte), pe care l-au lansat cu sprijinul Biroului catehetic al Arhidiecezei de Split-Makarska. Scopul lor este de a motiva și de a educa nu numai elevii, ci pe toți cei aflați în continentul digital care doresc să afle mai multe despre Biserică și despre alte subiecte, din perspectivă creștină.
Nenad Palac, unul dintre profesorii de religie care au inițiat proiectul portalului web, a vorbit cu Vatican News despre obiectivele inițiativei. „Ca profesori de religie, dorim să facem parte din această revoluție și să pășim cu îndrăzneală în domenii noi”, a spus el. Deși misiunea profesorilor de religie este legată în primul rând de sălile de clasă, membrii inițiativei au decis să schimbe această imagine. Odată ce au văzut că obiceiurile elevilor lor s-au schimbat, ratarea beneficiilor prezenței online nu a fost o opțiune. „Suntem conștienți că elevii noștri petrec aproape o treime din zi pe telefon. Vrem să fim prezenți alături de ei în aceste călătorii, să le oferim conținut de calitate și, în cele din urmă, să îi conducem la o întâlnire cu Cristos cel viu, în comuniune”, a declarat dr. Palac. Începând cu septembrie 2023, portalul web numără peste 30 de asociați, persoane consacrate și laici, toți voluntari. Printre aceștia se numără profesori de religie, unii cu studii suplimentare, cum ar fi psihoterapia sau cu doctorate în diferite domenii de studii. Printre ei se numără, de asemenea, alți experți din cadrul Caritas și cei implicați în profesii sociale, medicale și de altă natură, care creează apoi conținut în domeniile lor de interes.
Portalul oferă o gamă largă de conținut, de la știri ale Bisericii la diverse rubrici cu sfaturi privind aspecte practice ale vieții. De asemenea, grupul produce un podcast și reflecții evanghelice, precum și videoclipuri în fiecare săptămână în care un biblist interpretează Evanghelia de duminică. „Misiunea portalului este de a transmite valorile creștine într-un mod simplu și practic. Să fie un ghid pentru o viață reușită, bună și de calitate. De aceea, este important pentru noi ca Evanghelia să fie în centrul platformei”, susține prof. Jadranka Garmaz, doctor în științe, șeful Biroului catehetic al Arhidiecezei de Split-Makarska. Roadele catehezei online sunt vizibile chiar și la doar câteva luni de la lansarea portalului. În primul rând, a subliniat prof. Garmaz într-un interviu acordat Vatican News, printre roade se numără „formarea unei mari comunități cu profesorii de religie și alți colegi”. Această comunitate online se potrivește cu obiectivele reflecției pastorale „Spre o prezență deplină”, un document elaborat de Dicasterul pentru Comunicare al Vaticanului. Documentul îndeamnă Biserica să lucreze împreună online, ca o comunitate și nu ca indivizi. Potrivit documentului, nu este vorba de a acționa atât de mult ca „influenceri individuali”, ci ca „țesători de comuniune”: punând în comun talentele și abilitățile noastre, împărtășind cunoștințe și contribuții.
Prof. Garmaz a fost de acord cu necesitatea răspândirii împreună a Evangheliei, punând accentul pe un conținut de calitate. „Ne propunem să îmbunătățim abilitățile profesorilor de religie și să îi instruim să își lase amprenta digitală în continentul nostru digital. Scopul nostru este de a le spori abilitățile de a prezenta stilul de viață creștin în mod calitativ”, a spus ea. În timp ce lucra la proiect, echipa portalului web a descoperit o serie de talente necunoscute, pe care membrii le prezintă acum și altora. A fost înființată „Școala Cuvântului Digital” pentru a-i instrui pe cei interesați de podcasting, precum și „Școala Cuvântului scris și vorbit”. Activitatea echipei de cateheză din Croația evidențiază modul în care comunitatea creștină poate acționa ca un teren solid pentru creativitate, deschizând noi căi de răspândire a Veștii Bune în sfera digitală.