Dublă sărbătoare la Sanctuarul marian „Regina Carmelului” din Ciofliceni

13.09.2023, București (Catholica) - Tradiționalul pelerinaj de la Sanctuarul arhiediecezan „Regina Carmelului”, care se află în grija călugărilor carmelitani desculți, a avut loc pe data de 9 septembrie 2023, unde credincioșii împreună cu preoții lor parohi, conduși de către frații carmelitani, au dedicat Preasfintei Fecioare Maria, o zi de rugăciune, de meditație, încheiată cu Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de către ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, împreună cu confrații călugări carmelitani și preoți concelebranți. Au participat călugărițe, călugări și numeroși credincioși veniți în pelerinaj la Sanctuar.
Unii dintre pelerini au ales ca drumul de jertfă spirituală și de rugăciune să îl petreacă pe potecile vechii păduri rămase din Codrii Vlăsiei, ce înconjoară comuna Snagovului, având ca punct de pornire parcarea de la Edenland Park. Copii, tineri, adulți, părinți, bunici, persoane consacrate, preoți, pornind în jurul orei 10:00, înarmați cu merinde, apă, încălțări și pălării au petrecut în liniște și rugăciune, în cântări mariane și voie bună, în rugăciunea Rozariului și Căii Sfintei Cruci, au mers pe drumurile forestiere de câmpie, timp aproximativ de doua ore și jumătate, conduși de către părintele carmelitan Marco Secchi. Crucea de procesiune a fost purtată de către o fetiță în ultima parte a drumului. Întreg pelerinajul a fost transmis în direct de Angelus TV România, care a făcut eforturi deosebite pentru a putea aduce în casele telespectatorilor aceste momente de har.
Pelerinii, împreună cu preoții lor, și persoanele consacrate care au ales să meargă direct la Sanctuarul marian „Regina Carmelului” au meditat împreună misterele de bucurie ale Sfântului Rozariu conduse de pr. Damiano La Manna OCD și surorile din „Congregatio Jesu”, acompaniate la orgă de către maestrul organist profesor Marcel Octav Costea. La finalul Rozariului, părintele carmelitan La Manna, împreună cu credincioșii din biserică prezenți, au intonat Salve Regina, în așteptarea grupului de pelerini veniți de pe drumul de jertfă, în jurul orei 12:30 la mănăstirea carmelitană, unde au fost așteptați de către ÎPS Aurel Percă, împreună cu alți preoți și credincioși. Arhiepiscopul de București le-a urmat un călduros bun venit pelerinilor, reamintindu-le că împreună, de la cei mai mici, la cei mai mari, sunt prezenți într-una „din locuințele Mariei” și i-a stropit cu apă sfințită pe cei prezenți, ca semn al Botezului: „Ne încredințăm ocrotirii deosebite ale Preacuratei Fecioare Maria, Regina Carmelului, Mama noastră, Mama Bisericii, și vrem ca orele pe care le petrecem în acest loc, în această zi deosebită, să ne întărească sufletește.”
În jurul orei 12:30, Sfânta Liturghie solemnă, precedată de procesiunea cu Sfânta Cruce, a fost celebrată în interiorul bisericii Sanctuarului marian și prezidată de către ÎPS Aurel Percă, Păstorul Arhidiecezei, împreună cu PS Cornel Damian și alături de pr. Andrei Mărcuș, Vicar general și reprezentant al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare”, preoții frați carmelitani și preoți din Arhidieceza de București veniți alături de credincioșii lor. În cadrul cuvântului de deschidere, pr. Damiano La Manna OCD le-a urat celor prezenți un „bine ați venit” la Sanctuarul arhidiecezan al Preasfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. „Pelerinajul diecezan binecuvântează tot anul nostru social și drumul nostru pastoral. Încredințăm Maicii Domnului toate intențiile inimilor noastre. Sigur că ea le va împlini. Cu această ocazie dorim să îl salutăm pe pr. Antonio, care se întoarce în Italia cu o nouă misiune încredințată de către superiorii noștri. În același timp, mă prezint și eu, ca fiind noul părinte superior, adică slujitor, al comunității noastre carmelitane. Rugați-vă pentru pr. Antonio și pentru mine! Mănăstirea noastră va fi mereu a voastră!”, a spus pr. La Manna.
În omilia adresată pelerinilor prezenți în biserica mănăstirii – preoți, copii, tineri, cinstitori ai Preasfintei Fecioare Maria -, cât și credincioșilor care au ascultat Sfânta Liturghie prin intermediul Angelus TV și Ercis FM, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, anul acesta, a subliniat necesitatea de a ne considera fii și fiicele Mariei. „Fiecare Sanctuar este considerat «o casă» a Maicii Domnului. Azi, trebuie să ne socotim în corul mare al pelerinilor din întreaga lume, care se îndreaptă spre marile sanctuare ale lumii, Lourdes, Fatima, Guadalupe, mai aproape de noi, Częstochowa, la noi în țară, Maria Radna, Cacica, Necula, Bixad, și care doresc să o întâlnească pe Maria, să se încarce sufletește la aceste momente de rugăciune și celebrare a Sfintei Liturghii.” „Am văzut cum mulți care se întorc din străinătate se îndreaptă către aceste sanctuare, pentru a se ruga și pentru a se întâlni cu Maica Domnului.” ÎPS Aurel i-a suscitat prin întrebări pe credincioșii prezenți, pentru ca să mediteze asupra drumului de jertfă pe care l-au dăruit Sfintei Fecioare Maria. „De ce am venit în pelerinaj? Ce reprezintă pelerinajul pentru noi?”
La finalul Sfintei Liturghii, Păstorul Arhiediecezei a mulțumit comunității carmelitane pentru primire și a anunțat cu mare bucurie că Părintele Damiano La Manna OCD este noul superior al Mănăstirii carmelitane „Regina Carmelului”, care alături de Părinții Marco Secchi OCD, Tarcisio Favori OCD și Mihai Lăuș OCD, va asigura continuitatea comunității carmelitane din Ciofliceni, Snagov. Tot cu această ocazie, ÎPS Aurel și-a exprimat gratitudinea sa față de Părintele Antonio Prestipino OCD, care prin munca sa de păstor de suflete, superior al Ordinului Fraților Desculți ai Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmelului, ctitor al Sanctuarului marian „Regina Carmelului” de la Ciofliceni, care venit în România, în urmă cu aproximativ 25 de ani, la vârsta de 35 de ani, a ridicat în jurul său o comunitate de rugăciune și spiritualitate, a înființat Editura Carmelitană care să promoveze spiritualitatea carmelitană în limba română. Ctitor al ansamblului mănăstiresc de Ciofliceni, Părintele Antonio s-a îngrijit să lase în urmă o biserică unică în țară, o arhitectură văzută ca „întrupare a Credinței”, în care sacralitatea este îmbrăcată într-o armonie a linilor și culorilor, care se înscrie în rândul construcțiilor religioase moderne, lăsând loc nu zidurilor, ci unei comunități păstrătoare a tradițiilor monahale catolice, unde liniștea se întâlnește cu sufletul în grădina Carmelului, ilustrată iconografic prin mozaicul și elementele arhitecturale, făcând referință la spiritualitatea carmelitană. Astfel, mănăstirea este închinată Sfintei Fecioare Maria, Regina Carmelului, încoronată pe Muntele Carmelului, ca mireasă a lui Isus, reflectând la tema grădinii care devine simbolul iubirii nupțiale.
Tot din rodul muncii Părintelui carmelitan Antonio, care împreună cu frații săi din ordin, au ridicat în jurul Sanctuarului o adevărată pepinieră, solare de legume și fructe, livezi cu pomi fructiferi, o crescătorie de păsări și animale, chiar și un mic heleșteu. Astfel, comunitatea carmelitană din Snagov a creat un ambient propice pentru rugăciune, un loc de hrană pentru suflet și trup. Din partea PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, pr. Andrei Mărcuș, Vicar general, și la invitația ÎPS Aurel, a dat citirea decretului de înmânare a crucii pectorale pr. Antonio Prestipino OCD, ca „semn de mulțumire și recunoștință pentru devotamentul față de păstorirea credincioșilor, și pentru buna colaborare în activitatea Eparhiei Greco-Catolice de București”.
În numele ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, împreună cu PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, ÎPS Aurel Percă i-a mulțumit în mod special pr. Antonio Prestipino OCD: „pentru tot ce a făcut cu atâta dăruire pentru acest Sanctuar pe care îl vedem aici și care se datorează muncii sale neobosite, Sanctuar de mare folos Arhidiecezei noastre. Și, de aceea, noi, ca Arhidieceză, suntem recunoscători Părintelui Antonio pentru tot efortul depus, dar și pentru implicarea în diferitele activități pastorale ale Arhidiecezei noastre. Îi mulțumim lui Dumnezeu că l-a orânduit să vină aici să însămânțeze sămânța Carmelului, un Sanctuar dedicat Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. În același timp, să o invocăm pe Maica Domnului să îl ocrotească pe părintele Antonio pe mai departe în activitățile pe care le va desfășura în cadrul Ordinului Carmelitan.”
Părintele Antonio a primit în dar de la Arhiepiscop o icoană cu Maica Domnului, o reproducere după un vitraliu aflat în Palatul Arhiepiscopal din București, pentru a-i aminti de popasul de peste 24 de ani de pe meleagurile românești. Cu emoție, pr. carmelitan Prestipino a încheiat: „Eu am fost educat de tatăl meu, care spunea atunci când mă duceam, copil fiind, mândru, cu ceva bun la el. «Da, tată, am făcut aceasta?» Atunci, el mă primea cu bucurie și îmi spunea: «Ți-ai făcut datoria!» Punct! Așa că, tot ce am făcut se datorează confraților mei care au stat în spatele meu și m-au susținut, am lucrat împreună. Eu eram în față, ei erau în spate. Dar, toți eram împreună. Ceea ce se vede este meritul comunității și a superiorilor noștri. Îmi aduc aminte când am ajuns în București, aveam 35 de ani, m-am dus la Vicarul general, de atunci, Mons. Luigi Vittorio Blasutti. Și i-am zis: «Monseniore, noi am venit, avem nevoie de multe lucruri, de niște colaboratori… Cu cine am putea lucra?» Monseniorul i-a răspuns: «Părinte Antonio, la noi fiecare se descurcă!» Eu cred că m-am descurcat!”, a conchis părintele în aplauzele de bucurie și mulțumire ale pelerinilor prezenți, preoți și credincioși.
Așa și-a luat rămas bun în voie bună și zâmbete părintele Antonio, un preot și un călugăr italian carmelitan voios, săritor, spiritual, care va rămâne mereu în inima și sufletul credincioșilor din Arhidieceză și din România, ca păstor de suflete, duhovnic, îndrumător spiritual. (Alexis Dimcev pentru ARCB.ro)