Papa Francisc: Biserica și Europa au nevoie de un salt de credință

23.09.2023, Marsilia (Catholica) - O inimă rece și indiferentă „devine împietrită și insensibilă, față de orice și față de toți, chiar și față de tragica lepădare de viața umană”, pe care o vedem astăzi „în respingerea atâtor imigranți, a nenumăraților copii nenăscuți și a bătrânilor abandonați”, a spus Papa Francisc în timpul Liturghiei de sâmbătă de la Marsilia. În schimb, a spus Sfântul Părinte, inimile celor care cred cu adevărat în Dumnezeu și îi recunosc prezența în evenimentele din viața de zi cu zi „sar de bucurie”: „Cine se roagă, cine îl primește pe Domnul saltă în Duh, simte că ceva se mișcă înăuntru și «dansează» de bucurie”, așa cum a dansat David în fața Chivotului Legământului.
Continuând să se concentreze asupra Maicii Domnului, care a fost o caracteristică definitorie a vizitei sale la Marsilia, Pontiful a insistat asupra faptului că Sfânta Fecioară Maria este adevăratul Chivot al Legământului. Vizita ei la Elisabeta, relatată în Evanghelie, dezvăluie vizita lui Dumnezeu făcută umanității, arătându-ne că „Dumnezeu pornește să ne caute cu iubire pentru ca noi să exultăm de bucurie”. Adevărata credință, a continuat el, ne încurajează, de asemenea, „să sărim spre aproapele nostru”, așa cum Maria a pornit imediat să o ajute pe Elisabeta atunci când a aflat că ruda ei a rămas însărcinată la bătrânețe. Papa le-a amintit credincioșilor că vizitarea lui Dumnezeu este de obicei trăită în „simplitatea unei întâlniri” cu frații și surorile noastre. În Biserică, a spus el, trebuie să ne amintim că Dumnezeu este relațional și că trebuie să învățăm să îl vedem în deschiderea față de ceilalți.
Sfântul Părinte a remarcat că pluralismul observat în orașele europene poate fi „o forță puternică împotriva exceselor de individualism, egoism și respingere care generează singurătate și suferință”. Ceea ce este necesar astăzi, a spus el, în viața Bisericii, a Franței și a Europei, „este următorul lucru: harul de a face un salt înainte, un nou salt în credință, iubire și speranță. Avem nevoie să ne reaprindem entuziasmul, să ne trezim dorința de a ne angaja în fraternitate… să riscăm să ne iubim familiile și să îndrăznim să îi iubim pe cei mai slabi, și să redescoperim în Evanghelie ceea ce face viața frumoasă”.
Papa Francisc a încurajat să vedem impulsul credinței în vizita Mariei la Elisabeta, observând că Dumnezeu „ne incomodează, ne pune în mișcare și ne face să săltăm”. „Vrem să fim creștini care îl întâlnesc pe Dumnezeu în rugăciune și pe frații și surorile noastre în iubire”, a spus el, „creștini care saltă, pulsează și primesc focul Duhului Sfânt și apoi se lasă înflăcărați de întrebările zilei noastre, de provocările Mediteranei, de strigătul săracilor – și de «utopiile sfinte» de fraternitate și pace care așteaptă să fie realizate”. Papa și-a încheiat omilia cu o rugăciune către Maria, Notre Dame de la Garde, cerându-i să vegheze asupra vieților tuturor, să păzească Franța și întreaga Europă și „să ne facă să săltăm în Duh”.