Mii de persoane așteptate la veghea de rugăciune ecumenică dinaintea Sinodului
25.09.2023, Vatican (Catholica) - Dieceza de Roma a declarat luni că anticipează prezența a mii de pelerini la o veghe de rugăciune ecumenică la Vatican la sfârșitul acestei săptămâni, evenimentul fiind programat înaintea începerii Sinodului istoric care va avea loc la Roma în octombrie. Vicariatul roman a precizat într-un comunicat de presă că „aproximativ 3.000 de persoane” sunt așteptate să participe la evenimentul „Împreună – Adunarea Poporului lui Dumnezeu”, care va fi găzduit în acest oraș în zilele de vineri și sâmbătă. Evenimentul este anunțat ca fiind „o veghe de rugăciune ecumenică” care „va avea loc la Roma, în prezența Papei Francisc și a reprezentanților diferitelor Biserici, pentru a ne uni în laudă și tăcere, în ascultarea Cuvântului”.
Serviciul de rugăciune are loc cu doar câteva zile înainte de lansarea celei de-a 16-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, care va avea loc la Roma în cursul lunii octombrie. Veghea „va fi o ocazie de a încredința lucrările [Sinodului] Duhului Sfânt”, a precizat Dieceza. Vaticanul a declarat la începutul acestei luni că evenimentul „va sublinia centralitatea rugăciunii în procesul sinodal” și „va sublinia articularea dintre calea sinodală și calea ecumenică”. Sute de vizitatori sunt așteptați din numeroase țări, inclusiv Franța, Ungaria, Vietnam și Statele Unite. Se estimează că aproape 500 vor veni numai din Polonia.
Evenimentul se desfășoară sub auspiciile Vaticanului, Dieceza de Roma organizând, de asemenea, mai multe evenimente de bun venit pentru participanți. Dieceza a precizat că vineri au fost planificate „veghi de rugăciune în comunitățile locale și momente de comuniune și fraternitate”, precum și sâmbătă „o plimbare de la Bazilica San Giovanni in Laterano la mormântul apostolului Petru”. De asemenea, organizatorii au planificat mai multe ateliere de lucru pentru participanți, inclusiv unul axat pe „construirea de relații cu credincioșii islamului”, învățarea despre „experiența reală a refugiaților” și o sesiune despre „hrănirea celor flămânzi”, care va include o oportunitate de slujire într-o cantină a Caritas Roma.
Sinodul în sine – supranumit „Sinodul despre sinodalitate”, datorită accentului pus pe sinodalitate, adică pe colaborarea și participarea credincioșilor catolici la promovarea misiunii Bisericii – se desfășoară pe parcursul mai multor ani, Papa Francisc anunțând începerea procesului în 2021. Se așteaptă ca acesta să se încheie în 2024. Adunarea Episcopilor de luna viitoare este prima dintre cele două mari adunări ale prelaților, cea de-a doua fiind prevăzută pentru luna octombrie a anului viitor. Se așteaptă ca Episcopii să înceapă de luna viitoare să abordeze numeroasele întrebări ridicate de documentele de orientare sinodală, inclusiv modul în care Biserica poate „să fie mai deplin un semn și un instrument al unirii cu Dumnezeu și al unității întregii umanități”, precum și modul în care poate „împărți mai bine darurile și sarcinile în slujba Evangheliei”.
În ianuarie, anunțând veghea ecumenică din această lună, Papa Francisc i-a invitat să participe pe „frații și surorile din toate confesiunile creștine”. „Calea spre unitatea creștinilor și calea de convertire sinodală a Bisericii sunt legate”, a spus atunci Sfântul Părinte.