Întâlnire pentru lucrătorii în pastorația tineretului din Dieceza de Timișoara

09.11.2023, Timișoara (Catholica) - Prima întâlnire pentru pregătirea și perfecționarea continuă a personalului clerical tânăr, care se implică în pastorația tineretului pe raza Diecezei Romano-Catolice de Timișoara a fost organizată în anul 2006 în Casa Marienheim. De atunci acest curs s-a desfășurat anual, iar grupul participanților s-a mărit treptat, alăturându-se și colaboratorii laici. În acest an cursul a avut loc în perioada 6-8 noiembrie. Cei prezenți au sosit din cele trei arhidiaconate ale Diecezei: Arhidiaconatul de Timiș, Arhidiaconatul de Mureș și Arhidiaconatul Banatului Montan. Prelegerile au fost ținute de pr. Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale, România și de Matilda Andrici, secretar național al Operei Copilăria Misionară Pontificală. Programul a mai cuprins discuții în grupuri mici, Sfintei Liturghii, Adorație Euharistică, teambuilding cu jocuri, devoțiunea Sf. Rozariu.
Luni, 6 noiembrie în meditația de deschidere intitulată: „Împreună pe drum! Datorită cui devine inima noastră înflăcărată?” Pr. Daniel Dumitru a subliniat: „În aceste câteva zile dorim să găsim căi, poate căi noi, prin care putem să îl ducem și pe Isus Cristos, ba chiar să îl rugăm să ne conducă în planificarea comună, în călătoria comună. Motto-ul acestui an pastoral la noi este «Inimi arzătoare, picioare care merg» (Lc 24, 13-35). Împreună suntem puternici, putem încuraja și sprijini unii pe alții, și putem să ne susținem în eforturile noastre de a împărtăși Evanghelia. Misiunea noastră este, ca și responsabili, să facem ucenici.” Seara s-a încheiat cu Adorație Euharistică.
În prelegerea sa ținută în cea de-a doua zi a întâlnirii, pr. Eugen Blaj a vorbit despre aspectul sinodal și misionar al Bisericii și a menționat: „Biserica este sinodală. Cuvântul «synodos» în limba greacă înseamnă «a fi împreună pe drum, a merge împreună», împreună cu toții, fără distincție de rasă, sex, cultură, limbă, educație, strat social, situație economică. Și pentru că Biserica este sinodală, formată din toate categoriile de persoane, este și misionară. Misiunea ține de natura Bisericii, fiindcă s-a născut ca rod al misiunii. Am avut oportunitatea de a lucra într-o zonă de primă evanghelizare, adică acolo, unde lumea a auzit prima oară de Cristos. Ca rod al activității misionare s-au format noi comunități.” În continuare, pr. Eugen Blaj a prezentat câteva dintre personalitățile activității misionare și asociațiile create de aceste persoane, cum ar fi Fericita Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței, Jeanne Bigard fondatoarea Operei Misionare Pontificale a Sf. Apostol Petru, Fericitului Paolo Manna, fondatorul Uniunii Misionare Pontificale.
Opera Copilăria Misionară Pontificală, cunoscută pe atunci sub numele de Lucrarea Sfintei Copilării, „a fost înființată în Franța la data de 19 mai 1843 de Mons. Charles de Forbin-Janson cu scopul de a-i ajuta pe copiii din China. Fiind profund marcat de faptul că în China au murit mulți copii fără a fi primit Botezul și regretând că nu a putut să plece personal ca misionar, Episcopul a fost inspirat să implice copiii din Franța la cooperare prin Rugăciune și Ajutor material, cu scopul de a-i ajuta pe copiii din China. Motto-ul «Copiii sprijină copiii» și propunerea de a spune un «Bucură-te Marie» în fiecare zi, sintetizează intuiția fondatorului și carisma operei: formarea unei mentalități misionare în copii”, se poate citi pe site-ul Operele Pontificale Misionare România. În prelegerea legată de această organizație, Matilda Andrici a vorbit despre Episcopul Charles-Auguste-Marie-Joseph de Forbin-Janson fondatorul acestei Opere. „Carisma Operei este aceeași ca pentru toate cele patru opere, adică rugăciunea, mărturia, sacrificiul, caritatea și informarea. Spiritualitatea Operei Copilăria Misionară constă în faptul că prin Botez copiii devin purtătorii harului divin, este un mijloc și model privilegiat de sfințenie, pentru că se inspiră din copilăria lui Isus. În primul regulament pe care Episcopul Forbin l-a înfăptuit, se spune așa: «Opera se află sub protecția lui Isus Cristos, Sf. Fecioară este principala ocrotitoare și toți copii botezați pot fi membrii ai asociației.» Copiii sunt primiți de la o vârstă fragedă. În România această operă a fost inițiată în anul 2019”, a menționat invitata.
Pentru discuțiile în grupuri mici pr. Eugen Blaj a formulat următoarele întrebări: Ce înțelegem prin expresia „Biserica este sinodală pentru că este misionară și e misionară pentru că este sinodală”?, Ce înțelegem prin noțiunea de co-responsabilitate a tuturor botezaților în activitatea misionară a Bisericii? Ce înseamnă „eu sunt o misiune”? (EG 273), Care sunt bogățiile spirituale care trebuie împărtășite (dona et bona)? Răspunsurile la aceste întrebări au însumat părerea celor prezenți, care au formulat astfel: mai întâi trebuie să se facă cunoștință cu grupurile unde urmează să se desfășoare activitatea misionară, trebuie găsită cea mai bună cale pentru a face misiune și fiecare persoană este chemată pentru a face misiune acolo, unde trăiește. În cursul după-amiezii cei prezenți au participat la un teambuilding distractiv cu jocuri pregătit de pr. Alin Irimiciuc, paroh de Bocșa. Sf. Liturghie a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan. Întâlnirea s-a încheiat miercuri, 8 noiembrie cu Sf. Liturghie și cu împărtășirea de impresii ale participanților. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)