Papa Francisc a recunoscut un miracol atribuit Cardinalului argentinian Pironio
09.11.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a aprobat miercuri un miracol atribuit Cardinalului argentinian Eduardo Pironio, deschizând calea pentru beatificarea acestui prelat pe care Sfântul Părinte îl considera un prieten. Miracolul, pe care Pontiful l-a aprobat pe 8 noiembrie, a implicat vindecarea unui băiețel de 15 luni, în 2006, în Argentina, pe nume Juan Manuel Franco, ce suferea de sindrom de detresă respiratorie acută după ce a inhalat și înghițit un praf toxic de sclipici pe care mama sa îl folosea pentru lucrări de restaurare.
Băiatul a fost transportat de urgență la spital și, în timp ce era tratat într-o unitate de terapie intensivă, părinții săi s-au rugat cerând mijlocirea Mons. Pironio, fostul Episcop al orașului lor, folosind o rugăciune tipărită pe o broșură cu biografia Cardinalului pe care o primiseră de la un preot local. Starea băiatului s-a îmbunătățit și a fost externat din spital după mai puțin de două săptămâni. Comisia medicală de la Vatican care a analizat vindecarea băiatului a constatat că „recuperarea sa rapidă, completă și de lungă durată” nu poate fi explicată științific, potrivit site-ului Dicasterului pentru Cauzele Sfinților.
Mons. Pironio (1920-1998) era Episcop în Argentina atunci când Papa Francisc, pe atunci cunoscut sub numele de Jorge Mario Bergoglio, a fost numit provincial iezuit în această țară, în 1973. Papa Francisc a declarat că Mons. Pironio i-a fost prieten pe vremea când amândoi locuiau în Argentina. Viitorul Papă chiar l-a spovedit la un moment dat. „Îl cunosc bine pe Pironio încă de când era Episcop auxiliar de La Plata”, a spus el într-un interviu din 2008. „Ori de câte ori vorbeai cu el… îți deschidea o panoramă de sfințenie din smerenia sa profundă”, a spus el.
Pironio s-a născut în orașul Nueve de Julio, în nord-estul Argentinei, la 3 decembrie 1920. A fost cel mai mic dintre cei 22 de copii ai unei familii de imigranți italieni. „În istoria familiei mele există ceva miraculos”, a spus odată Pironio, potrivit Papei Ioan Paul al II-lea, care a relatat istoria în omilia de la funeraliile Mons. Pironio. „Când a dat naștere primului ei fiu”, și-a amintit Pironio, „mama mea abia avea 18 ani și s-a îmbolnăvit grav. După ce și-a revenit, medicii i-au spus că nu va mai putea avea alți copii fără a-și risca propria viață. Așa că s-a dus să îl consulte pe Episcopul auxiliar din La Plata, care i-a spus: «Doctorii se pot înșela: pune-te în mâinile lui Dumnezeu și fă-ți datoria de soție». Mama mea a mai născut apoi încă 21 de copii.”
La vârsta de 18 ani, Pironio a intrat la seminarul din La Plata, capitala provinciei Buenos Aires. A studiat teologia în Europa și a fost rector al seminarului din Buenos Aires și, mai târziu, decan de teologie la Universitatea Catolică din Argentina. A participat la Conciliul Vatican II în calitate de peritus (expert teologic). Pironio a fost numit Episcop auxiliar de La Plata la vârsta de 44 de ani. Ulterior, și-a amintit că acest post era același cu cel deținut de Episcopul care îi binecuvântase mama. „În ziua hirotonirii mele episcopale, Arhiepiscopul mi-a dat crucea pectorală a acelui Episcop, fără să știe povestea din spatele ei. Când i-am spus că îi datorez viața proprietarului crucii, a plâns”, a spus el.
Mons. Pironio a continuat să servească ca Episcop al Diecezelor de Avellaneda și Mar del Plata. A fost, de asemenea, președintele Consiliului Episcopal Latino-American (CELAM) din 1972 până în 1975 și a fost cunoscut pentru apărarea drepturilor omului. În timpul ultimei faze a guvernului lui Isabel Perón și a dictaturii militare care a urmat, a primit amenințări cu moartea și a fost transferat la Roma în 1975. Papa Paul al VI-lea l-a numit pe Mons. Pironio Cardinal în 1976. Mons. Pironio a fost membru al Curiei Romane timp de două decenii. A participat la Conclavurile care i-au ales pe Papii Ioan Paul I și Ioan Paul al II-lea în 1978.
Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Mons. Pironio președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici în 1984, funcție pe care a deținut-o până în 1996. În această funcție, a contribuit la lansarea primei Zile Mondiale a Tineretului la Roma, precum și a următoarelor Zile Mondiale ale Tineretului la Buenos Aires, Santiago de Compostela, Polonia, Denver și Filipine. Mons. Pironio a fost, de asemenea, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. A murit din cauza unui cancer osos la Roma, la 5 februarie 1998, și este înmormântat la Sanctuarul Fecioarei Noastre din Luján, în Argentina. Cauza sa de beatificare a fost deschisă la 23 iunie 2006.
„Îi mulțumesc Domnului pentru privilegiul Crucii. Sunt foarte fericit că am suferit atât de mult”, a scris Mons. Pironio în timp ce se lupta cu cancerul. „Îmi pare rău doar că nu am suportat-o mai bine și că nu mi-am savurat întotdeauna crucea în tăcere. Acum, cel puțin, aș vrea ca crucea mea să înceapă să strălucească și să dea roade.” Anul trecut, Papa Francisc a confirmat un decret de recunoaștere a trăirii virtuților în mod eroic de către Mons. Pironio. Odată cu recunoașterea miracolului, Cardinalul argentinian poate fi beatificat, un alt pas despărțindu-l de a deveni sfânt.