Sărbătoarea Tăierii Împrejur a Domnului și Ziua Mondială a Păcii 2024
04.01.2024, Oradea (Catholica) - „Dacă avem credință, putem să mergem înainte, dacă nu este totul o legendă și o poveste frumoasă”, a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea la prima Sfântă Liturghie celebrată în acest an, pe 1 ianuarie 2024, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, în solemnitatea Tăierii Împrejur a Domnului nostru Isus Cristos. Adresând urarea de „La mulți ani!” în Noul An, Episcopul greco-catolic de Oradea a transmis totodată mesajul Papei Francisc cu prilejul Zilei Mondiale a Păcii, celebrată anual pe 1 ianuarie. Mesajul a fost dedicat anul acesta inteligenței artificiale și păcii.
„Trece vremea, dar dacă trecem cu Domnul este bine… Inclusiv evanghelia din prima zi a anului civil ne vorbește despre această perspectivă a trecerii timpului”, a subliniat Preasfinția Sa în predica la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, referindu-se la pasajele evanghelice ale sărbătorii (Ev. Luca 2, 20-21; 40-52), care relatează cum „s-au împlinit opt zile, ca să îl taie împrejur, i-au pus numele Isus, cum a fost numit de înger (…). Iar Pruncul creștea și se întărea cu Spirit Sfânt, umplându-se de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra Lui.” Isus a crescut împreună cu mama Sa și Sfântul Iosif care la vârsta de 12 ani l-au dus în templu, unde copilul Isus se pierde. „Nu știați că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?”, le spune părinților care îl căutau. Evanghelia mai precizează un lucru extraordinar: „Maria păstra toate acestea inima ei”.
„Misterul a rămas în Sfânta Fecioară Maria, fiind de fapt misterul credinței: a întrupării, a nașterii, a patimilor și al învierii Fiului lui Dumnezeu”, a spus Eparhul de Oradea, arătând că „dacă avem credință, putem să mergem înainte, iar dacă nu, este totul o legendă și o poveste frumoasă… Vedem că această credință este cea care ne dă tăria să trecem prin viață și să înfruntăm viața cu demnitate.” Ziua Mondială a Păcii, instituită de Papa Paul al VI-lea în Vatican și celebrată prima oară pe 1 ianuarie 1968, este în prima zi din an ocazie de reflecție asupra unor problematici contemporane stringente ale omenirii, „căci Biserica fiind mamă, încearcă să țină pasul cu copiii ei, care suntem noi”, a subliniat PS Virgil, evocând pasajele-cheie din amplul mesaj al Sfântului Părinte pentru cea de a cincizeci și șaptea Zi Mondială a Păcii, marcată pe 1 ianuarie 2024.
La final, exprimând noutatea și complexitatea subiectului abordat, PS Virgil Bercea și-a exprimat grija față de comunitatea pe care o păstorește, subliniind că ceea ce vom folosi în continuare poate cu siguranță să ne ducă la o mai mare apropiere între noi sau poate să ne conducă la distrugere. „Acesta este rolul părinților, care îi atenționează pe copiii lor, acesta este rolul Bisericii, care îi atenționează pe fiii ei în anumite problematici, foarte actuale, care ne afectează pe fiecare dintre noi”, a mai spus Episcopul greco-catolic de Oradea, încredințând Maicii Sfinte acest Nou An în care am pășit: „Maica Bunului Sfat să ne facă să înțelegem lumea în care trăim, ea care a păstrat în inima ei tot ceea ce i-a spus Mântuitorul. Prin înțelepciunea ei, să ne ajute și pe noi să păstrăm valorile adevărate, să fim atenți la ceea ce ne avertizează Sfântul Părinte și cu demnitate să încercăm să promovăm și să cultivăm pacea în suflet și în lume!” (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi)