Papa Francisc: Presa catolică nu poate fi „neutră” în mesajul pe care îl transmite

05.01.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că persoanele care lucrează în mass-media catolice nu trebuie să se abțină de la a se implica în misiunea de evanghelizare a Bisericii și că, prin urmare, „nu pot rămâne ‘neutre’ în ceea ce privește mesajul pe care îl transmit”. Suveranul Pontif a făcut aceste remarci în cadrul unei audiențe pe 4 ianuarie acordată unei delegații a Societății Publiciștilor Catolici din Germania, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a fondării acesteia. Sfântul Părinte a explicat, de asemenea, că „dialogul interreligios, ecumenismul și apărarea păcii, a libertății și a demnității umane” ar trebui să fie obiectivele profesioniștilor din domeniul comunicării, mai ales dacă aceștia sunt catolici.
„Câte conflicte din zilele noastre, în loc să fie stinse prin dialog, sunt alimentate de știri false sau de declarații incendiare în mass-media! De aceea este cu atât mai important ca voi, puternici în rădăcinile voastre creștine și în trăirea zilnică a credinței, ‘demilitarizați’ în inima voastră de Evanghelie, să susțineți dezarmarea limbajului”, a spus Papa în discursul său, pe care l-a transmis în scris delegației. Pentru a realiza această „demilitarizare” a limbajului, el a împărtășit patru orientări pe care catolicii din mass-media le pot pune în practică: „Promovați un ton de pace și înțelegere, construiți punți, fiți disponibili să ascultați și angajați-vă într-o comunicare respectuoasă față de ceilalți și față de motivele lor”.
De asemenea, a remarcat că jurnaliștii catolici au un rol fundamental de jucat în situațiile care implică tensiuni și dispute, „oferind informații corecte” pentru a rezolva neînțelegerile și contribuind la construirea păcii în societate, „ajutând la înțelegerea reciprocă și nu punând oamenii în opoziție unii față de alții”. Papa Francisc a fost, de asemenea, categoric în a le cere jurnaliștilor catolici să nu se închidă în ei înșiși, ci să iasă și să ducă „mesajul creștin în toate domeniile vieții”, folosind resursele, platformele și instrumentele de comunicare enorme de care dispune lumea modernă. „O Biserică preocupată mai ales de ea însăși se îmbolnăvește de autoreferențialitate”, a avertizat el.
În acest sens, Suveranul Pontif i-a indicat pe cei mai slabi din societate ca fiind în centrul atenției profesioniștilor din domeniul comunicării. În aceste periferii, a comentat el, se găsește „Dumnezeul iubirii, care așteaptă vestea bună a carității noastre”. Sfântul Părinte a subliniat nevoia de jurnaliști „care să evidențieze poveștile și chipurile celor cărora puțini sau nimeni nu le acordă atenție”. Catolicii din mass-media ar trebui „să se gândească mereu la chipurile oamenilor, mai ales la cei săraci și simpli, și să pornească de la ei, de la realitatea lor, de la dramele și speranțele lor, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă împotriva curentului” și să nu precupețească nici un efort, a conchis el.