Cardinalul Gregory consideră că „Dignitas infinita” este un document echilibrat, provocator

12.04.2024, Washington (Catholica) - „Dignitas infinita” (DI), noua declarație a Vaticanului privind demnitatea umană, este „probabil cel mai cuprinzător rezumat” al învățăturii Bisericii pe această temă „care ar putea fi publicat în acest moment”, a afirmat Cardinalul Wilton Gregory. Arhiepiscopul de Washington, D.C., a vorbit pentru Vatican News în timpul unei vizite la Roma, cu ocazia reuniunii Consiliului de Administrație al Fundației Papale și a dineului rectorului de la Colegiul Pontifical Nord-American, unde va primi „Premiul Rectorului”. Întrebat despre problemele ridicate de documentul Vaticanului, Cardinalul Gregory a recunoscut că documentul a atins o serie de subiecte „fierbinți” și a stârnit controverse de diferite părți. „Dar dacă luăm documentul în ansamblul său, nu este un document despre o problemă specifică, dincolo de faptul că tratează indivizii umani ca fiind demni într-un mod de neînlocuit, că nu pierdem niciodată demnitatea pe care Dumnezeu ne-o încredințează prin faptul că ne-a creat”.
Cardinalul a spus că Declarația este „smerită în contextul ei, dar și foarte, foarte adânc înrădăcinată în învățăturile morale și antropologice catolice”. În același timp, Cardinalul Gregory consideră că DI va fi o „provocare” pentru oameni. „Toți oamenii – poate că este o exagerare – vor găsi probabil ceva cu care sunt de acord din toată inima și ceva la care vor trebui să se gândească”. „Și ca să fiu perfect sincer”, a adăugat el, „cred că acesta este semnul unui document de succes. Afirmă ceea ce înțelegi, accepți, ții și te agăți de el, dar te întinde și să iei în considerare alte dimensiuni ale vieții noastre ecleziale, ale vieții noastre sociale, care pot reprezenta o provocare”. Folosind exemplul pedepsei cu moartea, Cardinalul Gregory a arătat că Biserica „și-a întărit continuu opoziția față de pedeapsa capitală”, îndreptându-se spre poziția conform căreia aceasta nu este niciodată justificată cu adevărat. „Și pentru mai mulți oameni, aceasta va fi o problemă”, a spus Cardinalul, subliniind în același timp că DI insistă asupra faptului că până și persoanele care au comis crime odioase „nu și-au pierdut demnitatea pe care o aveau din ziua conceperii lor”.
Cardinalul Gregory a continuat prin a sublinia o serie de probleme de importanță crucială pentru Arhidieceza sa de Washington, în special tratamentul persoanelor LGBTQ+ și al persoanelor preocupate de identitatea lor de gen. „Documentul trebuie atât să le recunoască demnitatea umană, cât și să îi cheme să accepte și să înțeleagă faptul că Dumnezeu le-a dat demnitatea unei identități în crearea lor”. Cardinalul a atras de asemenea atenția asupra „demnității comunității noastre de migranți”. Uneori, a spus el, migranții „sunt denigrați” de către cei care au „sentimente foarte puternice” față de imigrație, dar în același timp, se ridică întrebări despre „cum să admitem și să respectăm persoanele care vin la granițele noastre în căutarea acelorași avantaje pentru viață” pe care strămoșii actualilor rezidenți le-au căutat când au venit în America în trecut. „Așadar, aceste probleme vor avea o importanță critică”, a spus Cardinalul Gregory. „Dignitas infinita”, a concluzionat el, este „un document foarte echilibrat și un mod foarte echilibrat de a privi întreaga gamă de probleme care ne aduc în minte întrebarea: «Cum putem respecta mai bine demnitatea umană în fiecare moment al existenței sale?»„
În încheierea interviului, Cardinalul Wilton Gregory și-a exprimat iubirea pentru orașul Roma, amintind în special de primirea pe care orașul i-a făcut-o lui Augustus Tolton – primul preot afro-american care a slujit în mod deschis în Statele Unite. Cauza de canonizare a lui Tolton a mers înainte la Roma, Papa Francisc aprobând decretul prin care i se recunoaște „virtutea eroică” și i se acordă titlul de „venerabil”. „Sunt foarte mândru că Biserica noastră, Biserica de aici de la Roma”, a oferit educația și oportunitatea ca Venerabilul Augustus să devină preot, a afirmat Cardinalul. „Și m-a făcut foarte mândru să fiu aici, la Roma, știind că munca lui de aici l-a pregătit pentru a pune bazele, pentru a ajuta la punerea bazelor comunității catolice de culoare din Statele Unite, că Roma a oferit o oportunitate pe care niciun alt seminar din Statele Unite nu a acceptat-o.” În cele din urmă, întrebat dacă se va întoarce la Roma pentru Jubileul de anul viitor, Cardinalul Gregory a răspuns zâmbind: „Cu voia lui Dumnezeu!”