Vizita Stefaniei Falasca, vicepreședinta Fundației vaticane Ioan Paul I, la București

15.04.2024, București (Catholica) - Răspunzând invitației Asociației Papa Luciani, dr. Stefania Falasca – vicepreședintă a Fundației vaticane Ioan Paul I și postulatoare a Cauzei de canonizare a Fericitului Papă – a ținut miercuri, 10 aprilie a.c., o conferință despre magisteriul Papei Ioan Paul I la Centrul Sfinții Petru și Andrei din București.
La conferința intitulată „Cei șase voim și calea ecumenică. Programul pontificatului și magisteriul lui Ioan Paul I în lumina documentelor de arhivă” au participat circa cincizeci de persoane, printre care ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Durante Mangoni; E.S. Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București; pr. Petru Ciobanu, din Dieceza de Chișinău, traducătorul în limba română al volumului dedicat magisteriului pontifical al Papei Ioan Paul I, volum ce va apărea în curând la Editura Sapientia din Iași; pr. diac. Nicolae Iftimiu, directorul agenției Basilica, a Patriarhiei Române; pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din România și director al televiziunii catolice Angelus Tv; prof. Paul Scarlat, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București; pr. Lucian Dîncă A.A., director al Centrului Sfinții Petru și Andrei și profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București; membrii Asociației Papa Luciani; preoți, persoane consacrate și laici.
La finalul conferinței, invitata a răspuns întrebărilor adresate de participanți. Acest dialog a fost completat de mărturiile ÎPS Ioan Robu și sr. Ida Santus, din congregația Maria Bambina, care au avut ocazia de a participa, în septembrie 1978, la audiențele generale pe care Papa Ioan Paul I le-a ținut în Aula Nervi din Vatican. Discuțiile despre Fericitul Papă au continuat și după conferință, în cadrul informal de la bufetul suedez oferit de Asociația Papa Luciani. A doua zi, după participarea la Sf. Liturghie celebrată în capela Casei Părinților augustinieni asumpționiști din București, dr. Stefania Falasca a vizitat biblioteca Centrului Sfinții Petru și Andrei. Aici, fiind jurnalistă de profesie și filolog de formare, a ascultat cu mult interes istoria bibliotecii, prezentate de pr. Lucian, și a rămas surprinsă de colecția de carte rară și de incunabulele deținute de părinții asumpționiști.
Ulterior, invitata, însoțită de doi dintre membrii Asociației Papa Luciani – Cristina Grigore, președinte, și Daniel Filip, secretar – s-a întâlnit, în Palatul Arhiepiscopal, cu ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Dr. Falasca i-a oferit Arhiepiscopului cărțile pe care Fundația vaticană Ioan Paul I le-a publicat până în prezent, iar Excelența Sa i-a oferit o casetă cu medaliile aniversare prin care Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a marcat, în 2023, tripla aniversare a beatificării (10 ani), hirotonirii (100 ani) și nașterii (150 ani) Fer. Vladimir Ghika. Dr. Falasca i-a mulțumit ÎPS Aurel pentru sprijinul pe care îl acordă Asociației Papa Luciani, în particular activității de răspândire a personalității și învățăturii Papei Ioan Paul I, precum și a devoțiunii față de acest Papă declarat Fericit de Papa Francisc în 2022. După întâlnirea cu Arhiepiscopul, a vizitat Catedrala Sf. Iosif și Arhiva Ghika, din Palatul Arhiepiscopal.
Înainte de a se întoarce la Roma, vicepreședinta Fundației vaticane Ioan Paul I s-a întâlnit în particular cu președinta și secretarul Asociației Papa Luciani: au discutat despre proiectele editoriale realizate de asociația din România și despre inițiative care ar putea fi organizate împreună, în viitor, de cele două instituții. „Pentru noi, cei din Asociația Papa Luciani, aceste două zile au fost un dar. Prezența doamnei dr. Stefania Falasca ne-a onorat și bucurat. Le mulțumim tuturor celor care au participat la conferința despre magisteriul Papei Ioan Paul I. Mulțumim și televiziunii Angelus Tv că a înregistrat conferința, pentru a o difuza ulterior. Sperăm ca în colaborare cu Fundația vaticană Ioan Paul I să putem contribui, de-acum, mai mult și mai bine la răspândirea învățăturii Papei Luciani și a exemplului său de credință”, a declarat Cristina Grigore, președinta Asociației Papa Luciani.
Asociația Papa Luciani a fost înființată în 2022, ca organizație fără scop lucrativ, cu personalitate juridică, și a primit în același an recunoaștere eclezială, pentru o perioadă de trei ani (ad experimentum), prin decret al ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Fundația vaticană Ioan Paul I a fost înființată de Papa Francisc în 2020, pentru aprofundarea personalității, gândirii și învățăturii lui Albino Luciani – Ioan Paul I, președinte fiind card. Pietro Parolin, Secretar de stat al Sanctității Sale. (Daniel Marius Filip, Asociația Papa Luciani)