Papa Francisc a explicat folosirea corectă a libertății creștine

05.06.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat miercuri că Duhul Sfânt ne dă libertatea de a face binele și de a-i sluji pe ceilalți – și nu de a face ce vrem sau de a-i exploata pe cei slabi. Vorbind în Piața San Pietro în timpul audienței sale publice săptămânale, Pontiful a ținut a doua lecție dintr-o serie de cateheze despre Duhul Sfânt și Biserică. Întâlnirea din 5 iunie a fost centrată pe pasajul biblic 2Corinteni 3,17: „Unde este Duhul Domnului, acolo este libertate”.
„O persoană liberă, un creștin liber, este cel care are Duhul Domnului”, a explicat Sfântul Părinte. „Aceasta este o libertate foarte specială, foarte diferită de ceea ce se înțelege în mod obișnuit. Nu este libertatea de a face ceea ce vrea cineva, ci libertatea de a face liber ceea ce vrea Dumnezeu. Nu libertatea de a face binele sau răul, ci libertatea de a face binele și de a-l face liber, adică prin atracție, nu prin constrângere.” „Cu alte cuvinte”, a continuat el, este „libertatea copiilor, nu a sclavilor”. Suveranul Pontif a reflectat, de asemenea, asupra numelui cu care este numit Duhul Sfânt în Biblie, deoarece, a spus el, numele este o parte importantă a unei persoane și a modului în care i ne adresăm, o distingem și ne amintim de ea. Noi o cunoaștem pe cea de-a treia persoană a Treimii sub numele de „Duhul Sfânt”, a explicat el, dar profeții, psalmiștii, Maria, Isus și apostolii l-au invocat pe Duhul cu numele „’Ruach’, care înseamnă suflare, vânt, un suflu de aer”.
Papa Francisc a spus că numele sunt foarte importante în Biblie și că ele spun ceva despre persoană și despre originea sau misiunea sa. Numele Ruach ne poate spune, de asemenea, ceva despre Duhul Sfânt, a spus el. „Imaginea vântului servește în primul rând pentru a exprima puterea Duhului Sfânt.” Isus, a spus Pontiful, asociază de asemenea Duhul cu libertatea. „Lui Nicodim, care îl vizitează noaptea, Isus îi spune solemn: «Vântul suflă unde vrea; îi auzi sunetul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge. Așa este cu tot cel care este născut din Duh» (Ioan 3,8)”. O caracteristică a vântului este că nu poate fi îmbuteliat sau pus într-o cutie, a spus el. „Este liber.”
Papa a avertizat împotriva tentației „de a-l închide pe Duhul Sfânt în canoane, instituții, definiții”. „Duhul creează și animă instituțiile, dar El însuși nu poate fi «instituționalizat», «obiectivat».” Vântul suflă „unde vrea”, la fel și Duhul își distribuie darurile „așa cum vrea”, a spus el, citând din prima scrisoare a Sfântului Paul către Corinteni. A remarcat că există și posibilitatea de a abuza sau de a face abuz de libertate, așa cum Sf. Pavel era conștient și a scris despre aceasta în scrisoarea sa către Galateni: „Voi însă, fraților, ați fost chemați la libertate; numai că această libertate să nu fie ocazie pentru a sluji trupului, ci slujiți-vă prin iubire, unii pe alții” (Galateni 5,13). Știm bine când această libertate devine un „pretext pentru carne”, a continuat Pontiful. „Paul dă o listă mereu actuală: imoralitatea sexuală, impuritatea, senzualitatea, idolatria, vrăjitoria, dușmănia, certurile, gelozia, accesele de mânie, rivalitățile, disensiunile, diviziunile, invidia, bețiile, orgoliile și alte lucruri asemănătoare.”
Sfântul Părinte a spus că exploatarea celor săraci, a celor slabi și a mediului de către cei mai bogați și mai puternici este, de asemenea, o utilizare abuzivă a libertății și nu a libertății Duhului. „De unde luăm această libertate a Spiritului, atât de contrară libertății egoismului?”, a spus el. „Răspunsul se află în cuvintele pe care Isus le-a adresat într-o zi ascultătorilor Săi: «Dacă Fiul vă va elibera, veți fi într-adevăr liberi» (Ioan 8,36). [Aceasta este] libertatea pe care ne-o dă Isus. Să îi cerem lui Isus să ne facă, prin Duhul Său Sfânt, bărbați și femei cu adevărat liberi. Liberi pentru a sluji, în iubire și bucurie.”