Acord dat pentru devoțiunea față de Fecioara Maria Trandafirul mistic

08.07.2024, Vatican (Catholica) - Dicasterul pentru Doctrina Credinței a declarat că nu a găsit nici un element în mesajele difuzate de Pierina Gilli care să contrazică învățăturile Bisericii Catolice privind credința și morala. Această declarație este inclusă într-o scrisoare publicată pe 8 iulie, semnată de prefectul Dicasterului pentru Doctrina Credinței (DDC), Mons. Victor Manuel Fernandez, și aprobată de Papă. Scrisoarea abordează devoțiunea față de Maria Rosa Mistica („Maria Trandafirul mistic”) și mesajele pe care Pierina Gilli susține că le-a primit de la Fecioara Maria în 1947 și 1966. Scrisoarea evidențiază aspectele pozitive ale acestor mesaje, menționând în același timp unele elemente care necesită clarificări pentru a evita neînțelegerile. Acordul urmează noile norme pentru discernerea presupuselor fenomene supranaturale, norme emise la 17 mai a.c. Aceste norme acordă prioritate evaluării rezultatelor doctrinare și pastorale ale fenomenului, mai degrabă decât stabilirii naturii sale supranaturale.
Scrisoarea despre Trandafirul mistic subliniază aspectele pozitive ale scrierilor Pierinei Gilli, în special încrederea sa smerită și deplină în acțiunea maternă a Mariei. Dicasterul remarcă faptul că scrierile Pierinei nu prezintă vanitate, autosuficiență sau mândrie, ci mai degrabă arată conștiința de a fi binecuvântată de prezența Trandafirului mistic. Extrase din jurnalele Pierinei laudă frumusețea și bunătatea Mariei și descriu efectele profunde asupra celor care o întâlnesc. Dicasterul subliniază că Pierina recunoaște în mod constant că acțiunile Mariei îi îndreaptă pe credincioși spre Isus Cristos. Printre manifestările citate în scrisoare se numără și una a lui Cristos însuși, care i-a inspirat vizionarei o încredere profundă în El: „Privindu-l, m-am simțit puternic atrasă de El, să îl iubesc: atât de bun, frumos, milostiv! Nu am cuvinte să exprim ce a făcut ca sufletul meu să fie captivat de El!… [Domnul a spus:] «Ține-ți mereu privirea fixată asupra Mea pentru a scruta și a ghici ce vreau de la tine, și anume că doresc să îți posed în totalitate facultățile, astfel încât să poți săvârși întotdeauna acțiuni inspirate de iubirea Mea»” (27 februarie 1952). Mesajele Pierinei exprimă, de asemenea, un puternic sentiment de comuniune eclezială, exemplificat prin aprecierea ei față de noua liturgie stabilită de Conciliu.
DDC explică faptul că unele expresii din jurnalele Pierinei necesită interpretare, în special cele care o descriu pe Fecioară ca mediator care limitează justiția și pedepsele divine. Contextul mesajelor generale clarifică faptul că nu există nici o intenție de a-l prezenta pe Dumnezeu sau pe Cristos ca fiind distanți sau lipsiți de milostivire. Scrisoarea include mesaje suplimentare care afirmă această perspectivă, cum ar fi asigurarea Mariei că Fiul ei divin este întotdeauna gata să își reverse milostivirea asupra lumii. Scrisoarea recomandă evitarea imaginii Mariei ca mediator „paratrăsnet”, un concept adesea folosit în trecut și moștenit de Pierina. Noile norme pentru discernerea fenomenelor supranaturale recunosc că adevăratele roade spirituale pot apărea din experiențe care includ expresii imprecise din punct de vedere teologic. Cei trei trandafiri care semnifică „rugăciune – sacrificiu – penitență”, esențiali pentru experiența spirituală a Pierinei, nu trebuie văzuți ca un mesaj universal pentru toți credincioșii. În schimb, mesajul central al Evangheliei rămâne iubirea, așa cum este subliniată în tot Noul Testament.
Scrisoarea abordează anumite expresii inexplicabile folosite de Pierina, precum „Maria Răscumpărare” („Maria Redenzione”), „Maria Harului” și „Maria Mediatrice”. Ea reafirmă că Isus Cristos este unicul Răscumpărător și că doar Domnul poate acorda harul sfințitor. Rolul Mariei trebuie înțeles ca mijlocire maternă, ajutându-i pe credincioși să se deschidă la acțiunea harului sfințitor. Interpretate în această lumină, DDC conchide că mesajele Pierinei referitoare la Maria Rosa Mistica nu contrazic doctrina Bisericii. Aparițiile Mariei „Rosa Mistica” și „Maica Bisericii” sunt asociate cu Fontanelle, localitate situată la sud de Montichiari, în provincia Brescia, în nordul Italiei. Pierina Gilli, vizionara, s-a născut într-o familie de țărani și a lucrat ca menajeră și asistentă medicală. Experiențele sale mistice se întind pe două perioade: prima în 1947, când Fecioara i-a apărut cu titlurile de „Rosa Mistica” și „Maica Bisericii”, și a doua în 1966 la Fontanelle. Pe 13 mai 1966, Fecioara a indicat un anumit izvor ca loc de purificare și sursă de haruri. Construcția unui sanctuar a început în 1966 la locul respectiv, proiectat ca un amfiteatru deschis cu o capelă pentru celebrările euharistice și o capelă mai mică ce proteja izvorul.
În anii 1960, Episcopul Giacinto Tredici de Brescia nu credea că aparițiile aveau o origine supranaturală, o opinie împărtășită de succesorii săi. Cu toate acestea, în aprilie 2001, la a zecea aniversare a morții Pierinei Gilli, Episcopul Giulio Sanguineti a numit un preot pentru a supraveghea cultul de la Fontanelle. La 17 decembrie 2019, situl marian a fost proclamat „Sanctuar diecezan al Rosa Mistica – Mama Bisericii” în timpul unei celebrări euharistice conduse de actualul Episcop de Brescia, Mons. Pierantonio Tremolada, destinatarul scrisorii DDC.