Vizita PS Claudiu în parohia greco-catolică Cojocna

08.07.2024, Cluj (Catholica) - Duminică, 7 iulie 2024, Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, a vizitat parohia greco-catolică Cojocna, protopopiatul Someș, parohie păstorită de pr. Marius Cîmpean. A fost o zi de har și de reînnoire pentru această parohie, opt copilași, după ce au fost pregătiți cu grijă de pr. Marius Cîmpean, primind Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. Întreaga comunitate a localității Cojocna, nu doar greco-catolică, ci și reprezentată de păstorii și membri ai cultelor conlocuitoare, s-a reunit în această zi însorită la biserica greco-catolică, purtând hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească.
Preasfinția Sa Claudiu a fost întâmpinat cu pâine și sare în fața bisericii, fiind salutat cu bucurie de Vicarul general și de ceilalți preoți de față, persoane consacrate – surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Superioară generală CMD, surori baziliene -, de autorități locale, de credincioși, iar copiii i-au oferit trandafiri albi. În biserica parohială a fost celebrată în continuare Sfânta Liturghie în cadrul căreia, după ce au făcut profesiunea de credință, copiii au primit din mâna Episcopului pentru întâia oară Trupul și Sângele Domnului. Diaconi, subdiaconi și studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca au ajutat la celebrare. Pricesnele de la împărtășanie au fost cântate de tânăra artistă Ariana Sandor.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a se afla din nou la Cojocna, „un loc binecuvântat” unde „diferitele confesiuni coexistă, se întâlnesc, se roagă împreună, ceea ce e un lucru mare.” A meditat Evanghelia din această duminică, a II-a după sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt (Mt 4,18-23) în care, „Isus începe să își cheme ucenicii”, și, la fel, „Isus ne cheamă și ne-a chemat pe noi”. Pentru că „toți avem o misiune pe acest pământ, Dumnezeu ne-a creat cu un scop”, și, împreună, în Biserică sau în societate, „realizăm un mozaic format din multe bucățele”, în care totul ar trebui să fie în armonie. În această duminică, a adăugat, „Biserica ne cere să reflectăm asupra acestei misiuni”, să conștientizăm că „fiecare, oriunde ar fi, este important în ochii lui Dumnezeu”. Alt aspect al chemării, a arătat Ierarhul, ține de întâlnirea personală cu Isus. Și, cel care vestește altora despre Isus, despre iubirea lui Dumnezeu, poate doar să medieze o întâlnire, poate doar spune, la fel cu Apostolul: „Vino și vezi.”
Preasfinția Sa Claudiu a explicat apoi unde conduce întâlnirea personală cu Isus: la scopul venirii Fiului Dumnezeu pe pământ, și anume, „doar bucuria, dragostea și fericirea noastră”. A adăugat: „Suntem chemați, nu doar să îl iubim pe Dumnezeu, ci și oamenii din jurul nostru. De aceea spuneam că aici este un loc binecuvântat, fiindcă oamenii simt cumva natural această datorie a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Cu toții au crezul lor, confesiunea lor, limba lor, dar sunt împreună, fiindcă împreună Îl caută pe Dumnezeu”. A mulțumit pr. Marius, parohul acestei comunități, „fiindcă a continuat acest spirit și l-a înflăcărat. Și, bineînțeles, a încercat și să facă pe lângă lucrurile spirituale și lucruri materiale (…) Și a reușit într-un timp record să facă din acest loc un loc binecuvântat prin rugăciunea voastră, a celor care sunteți aici, sau celor care veniți în acest loc, dar și prin frumusețea lăcașului și dându-i o demnitate cu totul aparte.” Dar, „ceea ce este important de știut este că niciodată nu suntem chemați la niște eforturi extraordinare. Suntem chemați să fim colaboratori ai lui Isus. și ni se pare că suntem departe de înălțimea misiunii la care suntem chemați. Dar, dacă citim cu atenție Evanghelia de astăzi, vedem că Isus ne spune și nouă. «Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni». «Eu vă voi» face, nu voi.” A mai subliniat: „bineînțeles că suntem aici și pentru acești copii minunați care îl vor primi pe Isus în mod solemn.”
În semn de gratitudine, din partea comunității parohiale din Cojocna, pr. Marius a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, „ca Maica Sfântă să îl ia întotdeauna sub mantia ei”. A completat darul tânăra Alexia care a oferit Ierarhului un buchet de flori. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor, și-a exprimat bucuria „pentru o comunitate frumoasă” și a invitat ca, mereu, „să vedem frați și surori în preajma noastră”. A spus: „Nu întotdeauna e ușor, dar e extrem de important să dăm mărturie că putem fi împreună. Și dacă în Cojocna putem fi împreună, putem fi împreună și în România, și în Europa, și în lumea aceasta. Mărturia voastră, rugăciunea voastră, contează.” A urmat agapa fraternă – la pregătirea căreia o contribuție importantă a adus Asociația Gospodarilor din Cojocna -, care a fost pregătită în curtea casei parohiale, cu generozitate, pentru toți cei prezenți.