Cardinalul Tagle: Congresul Euharistic a fost o „experiență binecuvântată”

25.07.2024, Vatican (Catholica) - Congresul Euharistic Național din Statele Unite a fost „o experiență binecuvântată pentru mine”, a declarat Cardinalul Luis Antonio Tagle pentru Radio Vatican la întoarcerea sa de la eveniment, la care a participat în calitate de reprezentant personal al Papei Francisc, cunoscut sub numele de „legat pontifical”. Redăm interviul.
– Eminența Voastră, Cardinal Tagle, vă mulțumim că sunteți alături de noi în această după-amiază. Tocmai v-ați întors din Statele Unite, unde ați fost legatul pontifical, reprezentantul Papei la Congresul Euharistic Național. Puteți să ne vorbiți despre experiența dumneavoastră la acest eveniment?
– Ei bine, în primul rând, este o experiență binecuvântată pentru mine. Și îi mulțumesc Sfântului Părinte pentru că m-a trimis ca reprezentant al său la Congresul Euharistic Național. Știți, mi-a oferit, în primul rând, o experiență încă o dată a unei Biserici în sensul original al cuvântului, o adunare de oameni, dar nu doar o adunare pentru că au vrut să petreacă sau doar pentru că au un interes comun, ci o adunare care este cu adevărat un răspuns la o chemare.
Și era palpabil faptul că oamenii răspundeau unei chemări din partea lui Dumnezeu, care l-a trimis pe Fiul Său Isus în trup și a cărui prezență rămâne printre noi în Euharistie. Și l-a trimis pe Duhul Sfânt să le atingă inimile prin vocea păstorilor lor și a ordinelor lor religioase și a mișcărilor sau grupurilor de laici, pentru a veni să răspundă chemării și pentru a-și exprima credința în prezența lui Isus printre noi. Așadar, pentru mine, a fost o experiență minunată să văd Biserica reunindu-se în numele lui Isus, în rugăciune, dorind să afle mai multe despre cuvântul lui Dumnezeu prin discursuri, prin evenimente catehetice și, mai ales, prin mărturiile oamenilor care au fost transformați de viața și spiritualitatea lor euharistică. Consider că este o binecuvântare pentru mine.
– Ați fost reprezentantul Papei Francisc la Congresul Euharistic Național din SUA. Ne puteți împărtăși care a fost mesajul pe care l-ați adus din partea Sfântului Părinte credincioșilor din SUA?
– Ei bine, Sfântul Părinte mi-a scris o scrisoare – și este ceva obișnuit ca Sfântul Părinte să scrie o scrisoare persoanei pe care o trimite, ca delegat, la orice eveniment, iar în acest caz, la Congresul Euharistic Național. Și în afară de scrisoare, am avut ocazia să vorbesc cu el înainte de plecare. Dar în scrisoare era foarte clar că, în primul rând, Sfântul Părinte dorea să încurajeze oamenii să recupereze simțul de uimire, de uimire față de darurile spirituale pe care Euharistia ni le aduce – din nou, un simț al mirării. De aceea am subliniat în omilia mea sentimentul viziunii reînnoite de a primi daruri, sentimentul de uimire de a fi fost destinatarul acestui dar extraordinar, care nu este orice, ci prezența lui Isus care și-a îndeplinit misiunea de iubire venind ca unul dintre noi, cu excepția păcatului. Astfel, misiunea Sa este îndeplinită prin faptul că El este un dar în carne și oase. Iar acum El ne dă nouă trupul Sa ca hrană, ca un gaj al vieții veșnice.
Așadar, Sfântul Părinte dorește ca oamenii, nu doar cei care au participat, ci toată lumea, în special Statele Unite, să recupereze acel sentiment de uimire și recunoștință pentru darul primit. Dar Sfântul Părinte a adăugat imediat că, după ce au primit darul, trebuie să împărtășească altora frumusețea acelui dar – dimensiunea misionară a devoțiunii noastre euharistice, astfel încât devoțiunea noastră euharistică să nu sfârșească prin a fi o relație închisă între Isus și mine, iar eu să uit de lume și să uit de ceilalți. Nu. Dacă am primit darul, atunci trebuie să mergem în misiune proclamând vestea bună pe care am văzut-o, pe care am gustat-o, pe care am primit-o. Așa că am subliniat doar aceste două aspecte importante ale mesajului Papei pentru mine, pe care am crezut că a vrut să le transmit tuturor celor din Congres.
– Și, de fapt, ideea de a merge în misiune și de a împărtăși darul pe care l-am primit face parte din Revigorarea Euharistică Națională în curs. Acesta a fost contextul general al Congresului Euharistic, context care este încă în desfășurare. Ce roade – având în vedere experiența dumneavoastră din ultimele zile și din ultimii ani – sperați să vedeți în Biserica din Statele Unite ca urmare a Congresului și a Revigorării Euharistice?
– Desigur, ne bazăm pe darul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt care mișcă inimile oamenilor, și ne bazăm pe puterea prezenței lui Isus în Euharistie pentru a produce aceste roade. Dar, cu speranță, pot spune, de asemenea, că după ce i-am ascultat pe cei care au participat – chiar și în aeroport, i-am întâlnit pe unii dintre ei care, de asemenea, zburau din Indianapolis – am văzut deja începuturile creșterii roadelor semănate în timpul Congresului.
În primul rând, am văzut bucuria de a primi daruri de la Domnul. Și această bucurie sper că va fi răspândită de oameni. Deoarece cred că Sfântul Părinte a subliniat că „Evangelii gaudium”, bucuria Evangheliei, da, viața noastră de creștini, practica noastră euharistică nu sunt doar obligații care ne sunt impuse, ci sunt daruri pentru noi pe care ar trebui să le primim cu recunoștință și cu bucurie. Și am văzut multă bucurie, multă bucurie, și sper că acesta va fi un rod prin care oamenii vor vedea că a-l urma pe Isus este o chestiune plină de bucurie. Este. Da, va avea provocările sale. Vom purta Crucea, dar o vom purta cu bucurie. Nu cu inimi singuratice și pline de regret, ci cu bucurie.
Și, în al doilea rând, rodul este, de asemenea, de a încuraja oamenii să vină împreună, să vină împreună la Liturghie. Pentru că am auzit că, de la pandemia Covid, s-a înregistrat o scădere a prezenței la Liturghie, a prezenței fizice la Liturghie. Sper că această mare adunare îi va încuraja pe oameni să revină la biserică în parohiile lor și să experimenteze totalitatea Euharistiei, faptul că Isus ne adună ca Trupul Său. Ascultăm cuvântul lui Isus în Liturgia Cuvântului, adunăm darurile pământului, roadele muncii umane, care vor deveni Trupul lui Cristos. Și apoi, după ce le primim, mergem în misiune, dar înainte de a merge, trebuie să fim adunați. Și sper că acest Congres i-a încurajat pe participanți, pe cei care au urmărit Congresul, să iasă și să se întoarcă la biserică, să fie cu comunitatea, să experimenteze faptul de a fi Trupul lui Cristos și, împreună, să meargă în misiune.
– O ultimă întrebare pentru dumneavoastră. Sunteți pro-prefect al secțiunii Dicasterului pentru Evanghelizare care se ocupă de prima evanghelizare și de noile Biserici particulare. Cum poate devoțiunea euharistică reînnoită, nu doar în Statele Unite, ci în întreaga Biserică, să contribuie la prima evanghelizare?
– Știți, există o legătură intimă între Euharistie și evanghelizare. În primul rând, când mergem la experiența Bisericii primare după Învierea și Înălțarea Domnului, vedem că primele comunități creștine se adunau pentru a asculta învățăturile apostolilor, pentru a frânge pâinea împreună și își împărțeau bunurile, proprietățile pentru a fi împărtășite în comun, în special cu cei săraci. Și, potrivit Faptelor Apostolilor, această adunare în jurul cuvântul lui Dumnezeu, adunarea la frângerea pâinii, adunarea în caritate, care este foarte euharistică, a atras atenția multor oameni, iar mulți s-au convertit la credință.
Așadar, adunarea euharistică este în sine o proclamare în acțiune a veștii bune a ceea ce poate face Isus pentru o comunitate, a vieții noi, a vieții noi pe care Isus o aduce unei comunități care se adună în Euharistie. Așa că sperăm, și trebuie să mărturisesc că în multe părți ale lumii unde creștinii sunt o mică minoritate, creștinii sunt dornici. Ei merg pe jos kilometri întregi, chiar zile întregi, pentru a se alătura comunității în celebrarea Euharistiei. Iar în această adunare, ei se reînnoiesc și dau mărturie necreștinilor despre vestea cea bună. Uneori se întâmplă ca adunarea euharistică să îi facă pe necreștini curioși, ceea ce eu numesc această curiozitate sfântă. Ei întreabă de ce? Unde vă adunați în fiecare duminică și de ce cântați? De ce împărțiți chiar și mâncarea cu ceilalți? Ei ne deschid porțile pentru a proclama ceea ce am văzut, auzit și atins Isus în Euharistie.
– Cardinal Tagle, vă mulțumesc din nou foarte mult pentru că v-ați făcut timp să vorbiți cu noi. Știu că ați avut o călătorie lungă. Mai doriți să ne spuneți ceva în încheierea interviului nostru?
– Ei bine, oamenii au mers din diferite părți ale Statelor Unite la Indianapolis – pentru că au existat pelerinaje până la Indianapolis. Acum așteptările sunt de la Indianapolis: va exista o mișcare de întoarcere în diferite părți ale țării? Aici trebuie să fim deschiși Duhului Sfânt, care ne va conduce să îl ducem pe Isus oriunde vrea El să mergem.