Lansarea volumului „Jurnal de misiune” al pr. Gheorghe Boroș
12.08.2024, Cluj (Catholica) - Un eveniment editorial cu profundă semnificație spirituală, lansarea cărții „Jurnal de misiune” a pr. Gheorghe Boroș – preot al Eparhiei de Cluj-Gherla misionar în Spania -, s-a desfășurat, cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, sâmbătă, 10 august 2024, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Între participanți s-au aflat în aulă preoți, studenți seminariști, surori baziliene – cu Maica Andreea, superioara provincială; profesori – între care prof. Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic Inochentie Micu; intelectuali clujeni – între care scriitorul Adrian Popescu.
Pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, a coordonat întâlnirea, a prezentat vorbitorii, între care și autorul acestui volum, prezent împreună cu familia sa, nu înainte de a invita protagonista primului moment al evenimentului.
O surpriză plăcută și care a înălțat sufletele spre cer a fost oferită, prin interpretarea lucrării „Ave Maria”, de mezzosoprana Lavina Bocu, fiica regretatei jurnaliste Michaela Bocu, despre care pr. Mircea Marțian a spus că, pe lângă faptul că este credincioasă a comunității parohiale din cartierul Andrei Mureșanu, „este considerată una dintre cele mai bune voci de muzică clasică din Cluj”.
A urmat o punere în lumină a valorii lucrări lansate, făcută de pr. Mircea Marțian. În continuare, a vorbit despre volumul pr. Boroș teologul și poetul Victor Constantin Măruțoiu, doctor în teologie din Biserica Ortodoxă. O prezentare a volumului din perspectiva editorului a oferit Nadia Fărcaș, director al Editurii Ecou Transilvan. Pr. Gheorghe Boroș a răspuns, în cele ce au urmat, la întrebarea pr. Mircea Marțian – care s-a bucurat de ocazia de a adresa direct autorului o întrebare ce apare deseori, atunci când se face analiza unei scrieri: „Ce a dorit să spună autorul?” A evidențiat: „Misiunea în Spania a fost foarte dificilă, nu a fost ușor să pleci, acum 24 de ani, să începi misiunea pentru a deschide o parohie sau o comunitate greco-catolică departe de țară. Și vreau să vă mărturisesc că, în primul rând, totul a pornit în anul 2000, când am fost în biroul Preasfințitului Florentin.” Acolo a auzit vorbindu-se despre exodul românilor în diasporă și despre faptul că unii pastori protestanți au plecat să caute turma, de asemenea și preoți ortodocși au plecat. Și a întrebat: „Biserica noastră nu ar putea să meargă să deschidă parohii?”, iar Preasfinția Sa Florentin i-a răspuns: „Totul este posibil.”
Astfel a început povestea propriei misiuni în Spania, unde a căutat credincioșii în diferite locuri. „S-au deschis primele două misiuni în provincia Granada, localitatea Castell de Ferro, prima în 2002, și următoarea în Almeria, localitatea Tavernas.” În cele ce au urmat, pr. Gheorghe Boroș și-a spus povestea, a reiterat povestea cărții sale, o poveste adevărată, o poveste despre familie, oameni – frați și surori – o poveste despre iubire și despre Dumnezeu. A încheiat mulțumind lui Dumnezeu pentru această lucrare și a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment.
În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a rostit câteva cuvinte de prețuire și felicitare. A comparat scrierea unei cărți cu emoția creată de interpretarea lucrării muzicale „Ave Maria”, de către Lavinia Bocu, și a continuat: „Cred că protagonistul acestei cărți nu este pr. Gheorghe, ci este Dumnezeu, care l-a chemat la misiune și care ne cheamă pe toți la misiune. Dacă ar fi doar o poveste personală, ar putea fi interesantă, dar ar rămâne la un nivel limitat. Este un fel de poveste de dragoste între el și Dumnezeu, între el și Spiritul Sfânt, care îl luminează și scrie fiindcă trăiește ceva.” Iar dacă „totul este un pelerinaj în lumea noastră și în viața noastră – și toată viața noastră este un pelerinaj -, este frumos că părintele a ales nu doar să răspundă chemării lui Dumnezeu prin Biserică, fiindcă Biserica l-a trimis, ci a ales și să lase o mărturie despre felul în care Dumnezeu a lucrat în viața lui.”
„Așa cum Avram sau Iosif sau Moise au fost dispuși să părăsească ceea ce cunosc și să aleagă disconfortul de a intra într-o altă realitate, pe care doar Dumnezeu o cunoaște – este la fel și cu noi. Intrăm într-o chemare, fie că suntem Episcopi sau preoți sau persoane consacrate, călugări sau laici creștini, și mergem pe urmele lui Dumnezeu, dar mergem în spatele Lui. Și suntem în siguranță când vedem spatele Mântuitorului, fiindcă atunci înseamnă că suntem pe cale.” Întâlnirea a mai cuprins un intermezzo muzical, „Panis angelicus”, în aceeași emoționantă interpretare, a Laviniei Bocu, și apoi momentul de recunoștință final, având ca semne văzute buchetele de flori dăruite de gazda întâlnirii, Preasfinția Sa Claudiu, invitaților speciali din această seară de meditație și veghe de rugăciune.