Prof. Beccalli: Universitatea Sacra Cuore vizează o educație holistică
12.08.2024, Roma (Catholica) - O întâlnire „foarte cordială și promițătoare” a fost modul în care Elena Beccalli, rector al Universității Catolice Sacro Cuore, a descris luni audiența ei cu Papa Francisc. Ea își exercită funcția de la 1 iulie, după ce consiliul de administrație a numit-o pentru un mandat de 4 ani, devenind astfel prima femeie care ocupă această funcție în istoria universității. Absolventă de economie și comerț în campusul din Milano, femeia în vârstă de 51 de ani este profesor titular de economie în cadrul Facultății de Științe Bancare, Financiare și Asigurări, unde ocupă funcția de decan din 2014.
În timpul audienței, a declarat ea pentru Vatican News, Papa Francisc a subliniat necesitatea de a „educa tinerii cu mintea, inima și mâinile” și a subliniat rolul important al educatorilor, invitând-o și „să nu își piardă niciodată simțul umorului”. Printre diferitele subiecte discutate în timpul întâlnirii, a spus ea, a fost problema urgenței educaționale. Prof. Beccalli și-a exprimat recunoștința față de Papa pentru sprijinul constant acordat universității și a prezentat, de asemenea, multiplele proiecte pe care Universitatea Catolică Sacro Cuore își propune să le realizeze în cele cinci campusuri ale sale din Milano, Brescia, Piacenza, Cremona și Roma.
– În societatea multiculturală de astăzi, marcată de o criză a valorilor și în care dezvoltarea tehnologică oferă noi oportunități, punând în același timp dileme etice, ce contribuție speră să aducă Universitatea Catolică Sacro Cuore?
– Universitatea Catolică Sacro Cuore își propune să fie, în primul rând, un loc de întâlnire și dialog între diferite culturi și discipline. Prin urmare, încurajarea dialogului, a deschiderii și a interdisciplinarității este una dintre principalele caracteristici care definesc acțiunea și misiunea Universității Catolice de astăzi. Un alt aspect este furnizarea unei educații holistice, riguroase și de calitate, în cadrul disciplinelor oferite de cele douăsprezece facultăți care alcătuiesc universitatea noastră, permițând totodată studenților să se dezvolte ca indivizi. Educația holistică nu trebuie să ignore nici o dimensiune, inclusiv cea spirituală, pe care noi, ca universitate catolică, suntem chemați să o promovăm. Cred că acest dialog și educația holistică pot fi foarte benefice pentru creșterea personală și profesională, deoarece oferă o deschidere și o soliditate care vor permite absolvenților să aducă valorile experimentate la universitate în viața lor de zi cu zi.
– În fața actualei urgențe educaționale care implică școlile, familiile și societatea, care este angajamentul universității?
– Angajamentul Universității este puternic și dublu. Pe de o parte, putem contribui prin primirea tinerilor care sunt în prezent la distanță de traseele universitare, adesea din motive economice. Această deschidere se realizează prin intermediul burselor pentru a ajunge la cei care sunt în prezent la margine. De exemplu, mă gândesc la copiii născuți în Italia din părinți străini, care ar putea să nu aibă mijloacele necesare pentru a accesa învățământul superior și pe care am dori să îi sprijinim cu programe semnificative, inclusiv financiare. A doua contribuție pe care universitatea o poate aduce este formarea profesorilor și a profesioniștilor din sectorul școlar pentru a contracara această excludere din sistemul educațional. Aceasta este o contribuție fundamentală, deoarece avem instrumente din diferite discipline – psihologie, științele educației și toate cunoștințele umaniste cultivate la Universitatea Catolică – care pot servi drept cel mai puternic antidot la aceste probleme.
– Nimeni nu se salvează singur; putem fi salvați doar împreună, scrie Papa Francisc în scrisoarea enciclică Fratelli tutti, în care subliniază nevoia de ajutor reciproc între țări și îndeamnă la promovarea unei culturi a întâlnirii. Derulați proiecte internaționale și vă concentrați pe parteneriate în cele mai sărace zone ale planetei, în special în regiunea mediteraneeană și în Africa. Ce obiective specifice urmăriți?
– Universitatea Catolică Sacro Cuore trebuie să fie o universitate deschisă către lume. Există diverse moduri de a interpreta această internaționalizare a universității noastre. Una este abordarea mai tradițională de a ne deschide către acorduri și parteneriate cu universități străine pentru a permite studenților noștri să obțină, de exemplu, o diplomă dublă cu instituții străine și pentru a primi, de asemenea, studenți din alte țări în campusurile noastre. A doua, la care țin foarte mult, este ideea de a ne deschide către zonele cele mai sărace ale lumii, în special Africa. Avem în vedere un plan pentru Africa pentru Universitatea Catolică Sacro Cuore.
Desfășurăm deja multe inițiative cu țările africane în sectoarele sănătății și educației economice, dar ceea ce cred eu că este important este să creăm sinergii între aceste inițiative pentru a contribui la dezvoltarea acestor țări. Putem avea un impact mai mare dacă cunoștințele pe care le cultivăm sunt mai ample și se pot integra în beneficiul acestor domenii. În prezent, învățarea la distanță este mai ușoară datorită tehnologiei. Acesta este unul dintre obiectivele mandatului meu, deoarece, prin reunirea diferitelor discipline, putem avea un impact pozitiv în aceste zone mai sărace, de la care avem, de asemenea, multe de învățat.