Jubileul de 25 de ani de la consacrarea Excelenței Sale Martin Roos
01.09.2024, Timișoara (Catholica) - Sâmbătă, 31 august 2024, Domul Sf. Gheorghe din Timișoara nu a fost doar „locul cel mai potrivit pentru a-i aduce mulțumiri Bunului Dumnezeu” pentru cei 25 de ani de episcopat ai Excelenței Sale Martin Roos, Episcop emerit de Timișoara, ci și punctul de întâlnire al multora care îl înconjoară cu respect și prietenie pe Episcopul Martin și au răspuns cu bucurie la invitația adresată la acest jubileu festiv: confrați în episcopat și în preoție, rude, reprezentanții autorităților, angajații Episcopiei, prieteni apropiați, cunoștințe.
La Sfânta Liturghie pontificală de mulțumire au fost prezenți E.S. Giampiero Gloder, Arhiepiscop, Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova; E.S. Santo Rocco Gangemi, Arhiepiscop, Nunțiu apostolic în Serbia, aflați împreună pentru prima dată la Timișoara; E.S. Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București, E.S. Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București; E.S. György Jakubinyi, Arhiepiscop emerit de Alba Iulia; E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara; E.S. Böcskei László Episcop romano-catolic de Oradea; E.S. Jenő Schönberger, Episcop diecezan de Satu Mare; E.S. Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea; E.S. Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; E.S. Claudiu Lucian Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla; E.S. Ioan Călin Bot, Episcop greco-catolic de Lugoj; E.S. Mirko Stefković, Episcop de Becicherecul Mare / Zrenjanin; E.S. Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași; E.S. Antun Škvorčević, Episcop emerit de Požega; E.S. Tamás József, Episcop auxiliar emerit de Alba-Iulia; Rev. Cirill Hortobágyi T., arhiabate de Pannonhalma; vicari-generali, preoți profesori de la diferite institute teologice din țară și străinătate, delegați din diferite Dieceze și Eparhii, romano și greco-catolice, și preoți, călugări și călugărițe din Dieceza de Timișoara, din Dieceza de Zrenjanin, din Dieceza de Szeged-Csanád, dar și din Germania, Ungaria, Serbia, Croația și România.
Celelalte culte au fost reprezentate de I.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscop ortodox român al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, I.P.S. Lukijan Pantelić, Arhiepiscop și Mitropolit ortodox sârb al Budapestei și Administrator al Eparhiei Timișoarei, împreună cu însoțitorii lor, respectiv de preacucernicul Kovács Zsombor, pastorul parohiei evanghelice luterane din Timișoara.
Din partea autorităților civile centrale și locale și a asociaților culturale ale germanilor din Banat au fost prezenți Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, București; Ovidiu Victor Ganț, deputatul minorității germane; Giureci-Slobodan Ghera, deputatul minorității croate; Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara; Siegfried Geilhausen, vice-consulul Germaniei la Timișoara; Florin Cheaua, primarul comunei Satchinez, comuna natală a Episcopului emerit; Christine Neu, reprezentanta Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania; Nikolaus Kutschera, reprezentantul Asociației Șvabilor din Satchinez emigrați în Germania (împreună cu rudele Episcopului emerit și cu alți consăteni din Satchinez); dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat; Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan; dr. Franz Metz, organist și muzicolog, președintele de onoare al Gerhardsforum der Banater Schwaben e.V.; dr. Katharina Gajdos-Frank, împreună cu dr. Márton Gajdos, din partea St. Gerhards-Werk Stuttgart; Dieter Probst, împreună cu soția, Edda Probst, din partea Asociației de Ajutorare a Șvabilor Bănățeni (Hilfswerk der Banater Schwaben). Federația Caritas a Diecezei de Timișoara a fost reprezentată de directorul executiv Herbert Grünn, iar Serviciul de Ajutor Maltez Timișoara a fost reprezentat de președintele Vasile Fekete-Nagy.
În îndelungata muncă de cercetare a Episcopului emerit, dar și prin intermediul proiectelor de înființare și dezvoltare a muzeului, arhivei și bibliotecii diecezane, de formare a clerului și laicilor, de încurajare a cercetării istoriei eclesiastice, a istoriei Banatului, s-au creat contacte cu o serie de universități și facultăți cu specific teologic, istoric, artistic, muzical, cu biblioteci, muzee și institute de restaurare de renume din țară și străinătate, cu cercetători din mai multe țări. Din rândul acestor instituții, la jubileul episcopal, au sosit reprezentanți din Budapesta, Szeged, München, Fulda, Alba Iulia și nu în ultimul rând Timișoara.
Cadrul muzical al Sfintei Liturghii pontificale a fost asigurat de Corul și Orchestra Catedralei, respectiv de muzicieni cu o îndelungă colaborare în muzica sacră a Catedralei noastre: Franz Metz, Johann Fernbach, Walter Kindl, Iosif Todea, Silviana Ana Cîrdu. Cuvântul de salut a fost rostit de E.S. Iosif Csaba Pál. „Să îi mulțumim împreună Bunului Dumnezeu pentru harurile bogate din cei 25 de ani de episcopat ai Episcopului Martin și pentru a exprima și a întări fraternitatea noastră creștină. Întreaga Dieceză și noi cu toții ne exprimăm recunoștința față de Episcopul Martin pentru cei 25 de ani de episcopat și pentru întreaga sa viață”, a spus Episcopul diecezan, adresând un călduros „Bine ați venit!” tuturor celor prezenți.
Mesajul Papei Francisc a fost transmis de către E.S. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România: „Venerabilului frate Martin Roos, Episcop emerit de Timișoara, care sărbătorește jubileul de argint al consacrării întru episcopat și pe care îl felicităm din întreaga noastră iubire fraternă pentru marele său zel depus pentru Dieceza de Timișoara timp de aproape douăzeci de ani, totodată pentru mărturia sa evanghelică adusă cu asiduă slujire înspre binele Bisericii, al preoților și credincioșilor, inițiind diverse dialoguri de cult și credință între popoare. Lui îi dorim tot binele și îi oferim aleasă binecuvântare, ca și apropiaților săi, din partea Noastră, cerând totodată rugăciunea sa pentru slujirea Noastră Petrină. Dat la Roma, în Lateran, în ziua a XXII-a a lunii Iulie, în anul 2024.” – precizează Sfântul Părinte în mesajul transmis.
Omilia în limba germană a fost rostită de pr. Zoltán Toman, preot diecezan aflat în serviciul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, la Roma. „Episcopul Martin ne învață că timpul nu trebuie irosit pe banalități, ci trebuie înțeles ca un dar prețios de la Dumnezeu (Efeseni 5,16). Un alt exemplu este dragostea sa pentru istorie și adevăr. Viața Episcopului Martin exprimă, de asemenea, faptul că o identitate puternică crește din rădăcini adânci! Doar cei care își cunosc rădăcinile au șansa unui viitor rodnic. Aceasta este adevărata moștenire și misiune (în limba germană Erbe und Auftrag)”, a subliniat pr. Zoltán Toman, făcând referire la lucrare (până acum în șase volume) – Erbe und Auftrag – despre istoria Diecezei de Cenad/Timișoara, editată de Episcopul emerit Martin Roos.
În omilia rostită în limbile română și maghiară, E.S. László Böcskei a menționat: „Celebrând o aniversare în viața unui preot sau a unui Episcop, scopul principal nu este de a invoca meritele sărbătoritului, cu toate că și acestea își au locul și rolul lor. Locul central într-o astfel de sărbătoare îl are lucrarea lui Dumnezeu, care se împlinește prin noi și se desăvârșește spre binele poporului încredințat și spre binele întregii lumi. Preasfințite Episcop Martin, această credință care v-a animat până acum să vă călăuzească pe mai departe, să vă susțină, iar noi vă dorim la mulți și fericiți ani!” În încheiere Episcopul emerit Martin a fost felicitat de Nunțiului apostolic Giampiero Gloder și de Ciprian Olinici, secretar de stat.
E.S. Giampiero Gloder a vorbit, atât în numele său personal cât și al Nunțiaturii Apostolice din România, despre firul uneori sinuos al vieții Episcopului Roos, despre care a putut citi într-un interviu acordat cu ocazia aniversării a 50 de ani de preoție ai Episcopului emerit, de acum câțiva ani, un parcurs marcat de anii grei de după război, de absența forțată a mamei, respectiv a tatălui din cauza dictaturii, persecuției și tarelor conflagrației mondiale, dar și despre dragostea și educația frumoasă dată de bunici, despre profesorii din școala din Satchinez care îi tolerau micuțului participarea zilnică la Sfânta Liturghie într-o vreme în care această practică nu era văzută cu ochi buni. Apoi plecarea spre Canada, emigrarea în Germania și studiile teologice la Königstein im Taunus și Rottenburg, dar nu în ultimul rând revenirea, după 1990, în iubita Timișoară unde a îndeplinit slujiri ca preot și Episcop. Însă constanta prezentă „a fost Dumnezeu cel care v-a călăuzit mereu și privirea maternă a Sfintei Fecioare Maria”.
„Responsabilitatea unui Episcop în fața comunității pe care o are în grijă, precum și a societății în general, este copleșitoare. Mai ales în epoca noastră, asaltată de secularizare. Excelența Voastră ați mărturisit cândva: Sunt recunoscător pentru toate harurile primite de la Dumnezeu. Prin faptă și cuvânt, cu echilibru și viziune ați modelat Dieceza de Timișoara în timpul păstoririi, cultivând valori esențiale, care pot vertebra civic și moral comunitatea, compasiunea și caritatea”, a spus Ciprian Olinici. A remarcat faptul că la Timișoara și-a luat rămas-bun fostul Nunțiu apostolic, E.S. Miguel Maury Buendía, odată cu binecuvântarea lucrărilor de renovare a Catedralei Sf. Gheorghe, iar tot la Timișoara are ocazia de a-l întâlni și saluta în mod oficial și festiv, în numele Secretariatului de Stat pentru Culte, pe noul Nunțiu apostolic în România, E.S. Giampiero Gloder.
În cuvântul său de mulțumire, adresat în limbile română, italiană, germană și maghiară, Episcopul Martin Roos le-a mulțumit tuturor „pentru răbdare și pentru fidelitate”, precizând: „… fiecare dintre voi își are propria sa contribuție și propria sa parte în acești 25 de ani, deoarece cu toții m-ați întâlnit la un moment dat de-a lungul drumului meu, m-ați însoțit cu rugăciunile și fidelitatea voastră și mi-ați fost alături ca prieteni, colegi și confrați, ca buni colaboratori, rude, compatrioți și cunoscuți și m-ați însoțit ca tovarăși de călătorie. Prin urmare, doresc să vă mulțumesc din adâncul inimii pentru prezența, rugăciunile și mulțumirile dumneavoastră, pentru că v-ați alăturat mie în această sărbătoare.”
Nu a lipsit din cuvântul de mulțumire al Episcopului Roos menționarea Abatelui Arhiabației din Panonhalma – de acolo de unde au venit, acum aproape un mileniu, și doi dintre însoțitorii Sf. Gerhard, călugări benedictini; a Diecezei de Becicherecu Mare/ Zrenjanin în frunte cu E.S. Mirko Stefković, Episcop diecezan, împreună cu mai mulți preoți; precum și a Diecezei de Szeged-Csanád, reprezentată de Mons. Lajos Kondé, Vicar episcopal, prepozit și paroh al Catedralei. De organizarea festivităților jubiliare, a prezentării de carte, de cazarea și masa delegaților și a tuturor celor sosiți, de coordonarea asistenței liturgice și prânzul festiv, s-a ocupat pr. canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei episcopale, din încredințarea E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, și a E.S. Martin Roos, Episcop emerit.
În cea mai bună tradiție catolică bănățeană, Sfânta Liturghie a fost celebrată în limbile română, latină, germană, maghiară și croată, predicile și cuvântările fiind rostite în română, germană, maghiară și italiană. Darurile aduse la altar: pâine și vin, precum și roadele pământului, au fost prezentate de cinci perechi de tineri îmbrăcați în straie populare românești, germane (șvăbești), maghiare, bulgare și nu în ultimul rând croate. La sfârșitul Sfintei Liturghii, E.S. Martin Roos le-a acordat celor prezenți binecuvântarea sa episcopală, toți cei prezenți reunindu-se în intonarea solemnului Te Deum, imnul de mulțumire, ce a răsunat în limbile germană, română și maghiară. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)