Papa Francisc: Puritatea privește în primul rând interiorul
01.09.2024, Vatican (Catholica) - Puritatea nu este legată de riturile exterioare, ci este legată în primul rând de dispozițiile interioare, de dispozițiile interioare, a spus Papa Francisc astăzi, la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea Îngerul Domnului. Sfântul Părinte a comentat Evanghelia zilei din ritul latin, în care Isus atinge subiectul impurității, „foarte drag contemporanilor Săi”. Redăm alocuțiunea papală.
Dragi frați și surori, duminică fericită!
Astăzi, în Evanghelia de la Liturghie (cf. Marcu 7,1-8.14-15.21-23), Isus vorbește despre pur și impur: un subiect foarte drag contemporanilor Săi, legat în principal de respectarea unor rituri și reguli de comportament, pentru a evita orice contact cu lucruri sau persoane considerate necurate și, dacă acest lucru se întâmpla cumva, pentru a șterge „pata” (cf. Levitic 11-15). Puritatea și impuritatea erau aproape o obsesie pentru unele persoane religioase din acele vremuri. Unii cărturari și farisei, observatori obsesivi și stricți ai acestor norme, îl acuză pe Isus că le permite discipolilor Săi să mănânce cu mâinile nespălate, fără să se spele pe mâini. Iar Isus preia acest reproș din partea fariseilor la adresa discipolilor Săi pentru a ne vorbi despre semnificația „purității”.
Puritatea, spune Isus, nu este legată de riturile exterioare, ci este legată în primul rând de dispozițiile interioare, de dispozițiile interioare. Prin urmare, pentru a fi pur, nu are rost să te speli pe mâini de mai multe ori dacă apoi, în interiorul inimii, nutrești sentimente rele precum lăcomia, invidia sau mândria, sau intenții rele precum înșelăciunea, furtul, trădarea și calomnia (cf. Marcu 7,21-22). Isus atrage atenția asupra necesității de a ne feri de ritualism, care nu ne face să creștem în bunătate; dimpotrivă, acest ritualism ne poate conduce uneori să neglijăm sau chiar să justificăm, la noi înșine și la alții, alegeri și atitudini contrare carității, care rănesc sufletul și închid inima.
Și acest lucru, frați și surori, este important și pentru noi: nu se poate, de exemplu, să ieșim de la Sfânta Liturghie și, tot în fața bisericii, să ne oprim și să bârfim cu răutate și fără milă despre orice și despre oricine. Această bârfă care strică inima, care strică sufletul. Și nu poți să faci aceasta! Dacă mergi la Liturghie și apoi faci aceste lucruri la intrare, este un lucru rău! Sau să te arăți pios în rugăciune, dar apoi să îți tratezi propriile rude de acasă cu răceală și detașare, sau să îți neglijezi părinții în vârstă, care au nevoie de ajutor și de companie (cf. Marcu 7,10-13). Aceasta este o viață dublă și nu se poate face așa ceva. Și este tocmai ce făceau fariseii. Puritate exterioară, fără atitudini bune, fără atitudini milostive față de ceilalți. Nu se poate să fii aparent foarte decent cu toată lumea și poate chiar să faci un pic de muncă voluntară și unele gesturi filantropice, dar apoi să cultivi în interior ura față de ceilalți, să îi disprețuiești pe cei săraci și pe cei mai mici sau să te comporți necinstit în munca ta.
Acționând astfel, relația cu Dumnezeu este redusă la gesturi exterioare, iar în interior se rămâne insensibil la acțiunea purificatoare a harului Său, complăcându-ne în gânduri, mesaje și comportamente fără iubire. Noi suntem făcuți pentru altceva. Suntem făcuți pentru puritatea vieții, pentru tandrețe, pentru iubire. Să ne întrebăm, deci: îmi trăiesc credința într-un mod consecvent, adică ceea ce fac în Biserică, încerc să fac și în afara ei în același spirit? Prin sentimentele, cuvintele și faptele mele, fac astfel încât ce spun în rugăciune să se concretizeze în apropiere și respect față de frații și surorile mele? Să ne gândim la aceasta. Și Maria, Maica Preacurată, să ne ajute să facem din viața noastră, în iubire sinceră și practicată, un cult plăcut lui Dumnezeu (cf. Romani 12,1).
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Dragi frați și surori! Ieri, la Šaštín, în Slovacia, a fost beatificat Ján Havlik, seminarist al Congregației Misiunii, fondată de Sfântul Vincent de Paul. Acest tânăr a fost ucis în 1965, în timpul persecuției împotriva Bisericii de către regimul din ceea ce era atunci Cehoslovacia. Fie ca perseverența sa în a da mărturie despre credința în Cristos să îi încurajeze pe cei care încă suferă încercări similare. Rog aplauze pentru noul Fericit!
Am aflat cu tristețe că sâmbătă, 24 august, în municipalitatea Barsalogho, din Burkina Faso, sute de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise și multe altele rănite într-un atac terorist. În condamnarea acestor atacuri odioase împotriva vieții umane, îmi exprim apropierea față de întreaga națiune și sincerele mele condoleanțe familiilor victimelor. Fie ca Fecioara Maria să ajute poporul iubit din Burkina Faso să redobândească pacea și securitatea. De asemenea, mă rog pentru victimele accidentului care a avut loc în Sanctuarul Nossa Senhora da Conceição, în orașul Recife din Brazilia. Domnul Înviat să îi consoleze pe răniți și pe rudele victimelor.
Și sunt mereu aproape de chinuitul popor ucrainean, puternic afectat de atacurile asupra infrastructurii energetice. Pe lângă faptul că au provocat morți și răniți, acestea au lăsat peste un milion de oameni fără electricitate și apă. Să ne amintim că vocea celor nevinovați este întotdeauna auzită de Dumnezeu, care nu rămâne indiferent la suferința lor! Îmi îndrept din nou gândurile cu îngrijorare către conflictul din Palestina și Israel, care riscă să se extindă în alte orașe palestiniene. Fac apel la continuarea negocierilor și la o încetare imediată a focului, la eliberarea ostaticilor și la ajutorarea populației din Gaza, unde se răspândesc și multe boli, precum poliomielita. Să fie pace în Țara Sfântă, să fie pace în Ierusalim! Fie ca Orașul Sfânt să fie un loc de întâlnire în care creștinii, evreii și musulmanii să se simtă respectați și bineveniți, iar nimeni să nu pună la îndoială statu-quo-ul în locurile sfinte respective.
Astăzi sărbătorim Ziua Mondială de Rugăciune pentru îngrijirea creației. Sper ca toată lumea, instituțiile, asociațiile, familiile și fiecare persoană, să își ia un angajament concret față de casa noastră comună. Strigătul Pământului rănit devine din ce în ce mai alarmant și solicită acțiuni decisive și urgente. Mâine voi începe o călătorie apostolică în mai multe țări din Asia și Oceania. Vă rog, rugați-vă pentru rezultatul acestei călătorii! Vă salut pe toți, romani și pelerini! În special, îi salut pe tinerii din Lucca, însoțiți de Arhiepiscopul Paolo Giulietti și de mai mulți preoți; îi salut pe tinerii buni de la Immacolata și pe tinerii din Campocroce di Mirano. Vă doresc tuturor o duminică fericită! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună la prânz și la revedere!