Arhiepiscopul Paglia: O carte despre bătrânețe ca „timp de creștere interioară”
04.09.2024, Vatican (Catholica) - Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, de 79 de ani, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, a scris o nouă carte intitulată „Destinati alla vita” („Destinați pentru viață”). Cartea este o reflecție asupra bătrâneții și evidențiază modul în care această perioadă a vieții poate servi ca un moment de creștere interioară. Într-un fragment publicat de L’Osservatore Romano, Mons. Paglia laudă activitatea Papei Francisc de a onora vârstnicii și importanța lor în viața noastră, în special prin instituirea Zilei Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice.
„Papa Francisc a acceptat provocarea spirituală a bătrâneții … Ca Papă, și-a dezvoltat și mai mult învățătura, până la punctul de a stabili o sărbătoare liturgică specială pentru a-și celebra bunicii”, a scris Mons. Paglia. „Dar prin cateheza specifică pe această temă a propus un ajutor mai articulat și mai cuprinzător vârstnicilor – în special credincioșilor, dar nu numai – pentru ca aceștia să înfrunte această ultimă etapă a vieții ca un timp de har, un timp potrivit, un timp de creștere, chiar dacă trupul devine fragil.” Și continuă: „Anii bătrâneții duc la împlinirea fiecărei existențe personale. Nu mergem în gol și fără țintă, la mila sorții.”
Vorbind despre pandemia Covid-19, Mons. Paglia a subliniat că această experiență pe care am îndurat-o ne-a reamintit că toți suntem fragili – nu doar persoanele în vârstă. A atins, de asemenea, tema „ideologiei anti-îmbătrânire” care „a dus la o fractură profundă între generații”. „Legăturile au slăbit, nu au durată, nu au istorie, nu au destinație”, a spus el. „Efectul este un fel de adolescență fără sfârșit care golește afecțiunile și legăturile. Schimbarea trimite în afara axei parametrii umanistici tradiționali ai formării.” Arhiepiscopul continuă întrebând: „Cum putem educa noile generații la valorile vieții care nu se consumă în timp dacă timpul bătrâneții este asimilat cu cel al unui produs expirat?” În cartea sa, prelatul a îndemnat la formarea unei „noi alianțe între generații”, „în special între bătrâni și tineri”.